Balıkçıların 'Lez' İsyanı

Marmara Denizi'nde avlanan balıkçıların başı, 'lez' denen kirlilikle dertte. Yalova Balıkçılar Kooperatifi Başkanı Erdal Tokalak, kirlilik yüzünden Yalova, Kocaeli ve Bursa'daki birçok balıkçının çalışamaz hale geldiğini söyledi.

Balıkçıların 'Lez' İsyanı
Sümüksü madde yüzünden ağlar yırtılırken, sağlam kalan kısımla balık avlamak neredeyse imkansızlaşıyor. Lez, Marmara Denizi'ndeki canlı popülasyonunu da olumsuz etkiliyor. Birçok hayvanın kirlilik yüzünden yok olma tehdidi ile karşı karşıya olduğunu, lez sebebiyle balıkçıların bu işi bırakmaya başladıklarını ya da Ege, Akdeniz ve Karadeniz'e kaçmaya hazırlandıklarını söyleyen Yalova Balıkçılar Kooperatifi Başkanı Erdal Tokalak, "Lez şu anda Marmara Denizi'nde kıyısı olan illerdeki balıkçıların en büyük meselesi. Marmara lez yüzünden bitiyor. Şu anda Kocaeli, Bursa ve Yalova'daki birçok balıkçı bu işi bırakmaya hazırlanıyor. Bu durum, ailelerini de göz önüne aldığımızda yaklaşık 2.5 milyon kişinin etkileneceğini gösteriyor. Türkiye yakında dev bir işsiz ordusu ile karşı karşıya kalacak" dedi.

Bunun mahalli bir mesele olmadığının altını çizen Tokalak, hükümetin bu duruma eğilmesinin zamanının geldiğini söyledi. İçinde bulunulan durumun AB'ye üyelik sürecini de olumsuz etkileyeceğine dikkat çeken Tokalak, "AB'ye girmeye çalışan Türkiye'den istenen konuların başında su ürünleri geliyor. Leze bağlı olarak tetiklenecek bunca olumsuzluk, AB yolundaki Türkiye'yi etkileyecektir. Hükümet artık bu konuda bir şeyler yapmalı" şeklinde konuştu.