Suriye Tanıtım Günleri Başladı

Bayrampaşa Belediye Başkanı Hüseyin Bürge'nin çabalarıyla Suriye ile Türkiye arasındaki ilişkileri daha da güçlendirmek amacıyla Suriye tanıtım günleri başladı.

Suriye Tanıtım Günleri Başladı
Bayrampaşa Belediye Başkanı Hüseyin Bürge'nin çabalarıyla Suriye ile Türkiye arasındaki ilişkileri daha da güçlendirmek amacıyla Suriye'nin yemek çeşitlerinden folklor kültürüne, resim sergilerinden fotoğraf çalışmalarına kadar, kültür ve tarih anlamında akla gelebilecek her şeyin yer aldığı Bayrampaşa Forum İstanbul'da 'Ortak Kültür Ortak Tarih'' etkinliği kapsamında 3 gün süreli 'Suriye Tanıtım Günleri' başladı.

Bugün gerçekleşen programın açılış törenine Suriye Arap Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosu Safwan Ghanem, Suriye Turizm Bakan Yardımcısı Muhanned Kelas, AK Parti Bayrampaşa İlçe Başkanı Cemil Yıldız, Bayrampaşa Belediye Başkanı Hüseyin Bürge ve çok sayıda siyasi ile bürokrat katıldı. Açılış kokteylinin ardından başlayan programda, AK Parti İlçe Başkanı Yıldız bir konuşma yaptı. Yıldız, Suriye ile Türkiye'nin ortak geçmişine ayna tutarak, "İstanbul ve Şam aynı kültür havzasında asırlardır birbirini kuşatan iki kardeş şehirdir. Şam ne kadar bizse, İstanbul da sizsiniz aslında. İstanbul'daki Topkapı Sarayı'ndaki ayak iziyle, Suriye Bahire Manastırı'ndaki ayak izi aynı heyecanı yaşatmıyor mu bizlere. Mutfaklarımızın damaklarımızda, musikilerimizin kulaklarımızda bıraktığı tatlar ne kadar aşina bize" dedi.

Yıldız'ın ardından konuşan Suriye Arap Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosu Safwan Ghanem ise, Suriye tanıtım günlerinin Türkiye'de yapılmasından duyduğu memnuniyeti dile getirerek, "Bu organizasyonun, Türkiye-Suriye arasındaki siyasi, sosyal ve ekonomik ilişkilerin yanı sıra sivil toplum kuruluşları arasındaki ilişkinin gelişmesi açısından çok önemli buluyorum" dedi. Türkiye'ye şükranlarını sunan Başkonsolos Ghanem, iki ülke arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi için Suriye'de de Türk günlerinin yapılmasının önemli olduğuna dikkat çekti.

SURİYE'DEN TÜRKİYE'YE DAVET
Suriye Turizm Bakan Yardımcısı Muhanned Kelas da, Türkiye ile Suriye arasında vizelerin kaldırılmasına değinerek, "İki ülke arasında vizelerin kaldırılması sayesinde iki ülke arasında son 1 yıl içinde giriş ve çıkışlar yüzde 100 arttı" dedi. Kelas, Suriye'de de Türkiye tanıtım günlerinin yapılmasını isteyerek, başta organizasyonda emeği geçenler olmak üzere tüm Türkiye'yi Suriye'ye davet etti.

BÜRGE: "HEPİMİZ KARDEŞİZ"
Programda konuşan Bayrampaşa Belediyesi Başkanı Hüseyin Bürge ise, ''Yüzyıllardır aynı coğrafyada benzer kültürlerle yoğrulan bu iki ülke arasında ki bağları daha da kuvvetlendirmek için gerçekleştirilecek bu önemli günlere ev sahipliği yapmanın gururunu yaşıyorum. Artık savaşma, birbirimizi kırma, zarar verme günü değildir. Hepimiz kardeşiz. Hepimiz Adem ile Havva'dan geliyorsak bu gerçeği hiç kimse değiştiremez. Suriye'yi tanıtacağımız bu önemli günlerde de bu kardeşliği ve bağı güçlendireceğimize yürekten inanıyorum. Suriye'nin yemek çeşitlerinden tutun da folklor kültürüne, resim sergilerinden fotoğraf çalışmalarına kadar, kültür ve tarih anlamında akla gelebilecek her detayın düşünüldüğü ve tanıtımının yapılacağı bu önemli projenin bir benzerinin de en yakın zamanda Suriye'de yapılacağını düşünmek bile, bana şimdiden büyük bir heyecan yaşatıyor. Suriye'deki kardeşlerimiz de bizim kendi kültürümüzü ve tarihimizi en az buradaki çalışma kadar ayrıntısıyla görmüş olacaklar. Umarım bu tarz kültür çalışmaları hız kazanarak devam eder'' dedi.
Konuşmaların ardında program, folklor gösterileriyle devam etti.