Pervez Müşerref, 'Taliban'la Diyalog' Çağrısında Bulundu

Pakistan'ın eski Cumhurbaşkanı Pervez Müşerref, Taliban'a karşı 'başarısızlık, terk etme, bir seçenek olamaz' diyerek Taliban'la diyalog kurulması çağrısında bulundu.

Pervez Müşerref, 'Taliban'la Diyalog' Çağrısında Bulundu
İngiltere'nin önemli özgür konuşma platformu Chatham House, bugün eski Pakistan Cumhurbaşkanı Pervez Müşerref'i ağırladı. Pakistan'da 2001-2008 yılları arasında cumhurbaşkanlığı görevinde bulunan Pervez Müşerref, Pakistan'ın güvenlik meseleleri hakkında konuştu. Konuşmasına Afganistan ile başlayan Müşerref, batılı liderlerin, Taliban'ı politik bir çözüme kavuşturmadığını öne sürdü ve Pakistan hükümetinin, Taliban'ı destekleyici ve besleyici bir politika izlediğini, 11 Eylül ile bunun değiştiğini söyledi.
2000 yılı öncesinde ABD Başkanı George Bush'un Taliban'ı destekleyen politikasının unutulmaması gerektiğini söyleyen Müşerref, asıl yapılması gerekenin Taliban'ı tanıyıp, yürütülebilir bir ilişki geliştirilmesi olduğunu ifade etti.
Taliban konusundaki çözüm arayışlarının politik yollardan gelmesi gerektiğinin altını çizen Müşerref, "Şimdi benim 2003'te yaptığımı onlar yapmaya çalışıyorlar, bu nedir 'Paştun faktörü'. Bu yapılması gerekendir. Oraya anlaşma için gitmeli ve çözüm getirilmelidir" diye ekledi.
Müşerref, bütün Talibanlıların Paştun olduğunu ancak her Paştunlunun Taliban olmadığını ve olmayanı bulup ne yapılmak istendiğinin anlatılmasının çözüm getirecek bir yol olabileceğini belirtti. Bölgedeki barışın sadece bir ülkenin kendi iç meselelerinin çözümüyle ilgili olmadığını, bölgedeki barışın birbiriyle olan ilişkilerin iyi olmasıyla gelişeceğini vurgulayan Müşerref, "Hindistan nükleer silah bulundurursa Pakistan da bulundurur, bu bir gerçektir" dedi. Bölgede özellikle gençler arasında giderek
artan aşırı dini hareketin gençlerin yabancılaşmalarından kaynaklandığını söyleyen Müşerref, "Nasıl bir çözüm bulacağız bu önemli bir sorudur ve bizim bu konuda çözüme ihtiyacımız var" diye çözüm arayışlarını dile getirdi.
Müşerref, konuşmasında ayrıca, "Hindistan'ın Afganistan üzerinden karışıklık çıkarmayı durdurması gerektiğini" söyleyerek, "Ben belki savaş adamıyım ama barış için savaşa giderim çünkü savaşın görülebilecek en acımasız yanlarını gördüm" diyerek sözlerini tamamladı.