Cahit Külebi'nin Naaşı Niksar'a Nakledilecek

Şair Cahit Külebi'nin naşının nakledileceği yerle ilgili tartışmalara son noktayı oğlu Ali Külebi koydu.

Cahit Külebi'nin Naaşı Niksar'a Nakledilecek
Niksar Belediye Başkanı Duran Yadigar'ın, Şair Cahit Külebi'nin Ankara'daki mezarının oğlu Ali Külebi'nin isteği doğrultusunda eşi ile birlikte Niksar'da yapılacak anıt mezara nakledileceğini söylemesinin ardından Zileliler şairin naaşının şairin doğum yeri olan Zile'ye nakledilmesini istemişti. Niksar'la Zile ilçeleri arasında polemik konusu olan anıt mezarla ilgili son noktayı Cahit Külebi'nin oğlu Ali Külebi koydu. Ali Külebi yaptığı yazılı açıklamada, babasına sahip çıkan tüm Tokat halkına teşekkür ederek babası Cahit Külebi ve annesinin naaşının Niksar'a nakledilmesini uygun bulduğunu kaydetti.

Babasının naaşının nakliyle ilgili Niksar ve Zile ilçelerinden gelen talep ve telefonları defalarca düşünerek "Acaba yanlış bir şey mi yapıyorduk?" diye kendine sorduğunu ifade eden Külebi açıklamasında; "Niksar ve Zile bana aynı anda mı böyle bir yaklaşımla başvurdu diye kendime sordum. Yanıtım beni bir ölçüde müsterih etti. Niksar Belediyesi ve Kaymakamlığı bir yıl önce böyle bir düşünceyle benle temasa geçmişlerdi. O günlerde açıkçası bu yönde kararsızdım. Ancak sonra Niksar'da yapılan Cahit Külebi anma törenlerine yurt dışında olduğum için katılamadım. CD'lerini izleyip duygulandım. Daha sonra Niksar'a başka bir vesile ile gittiğimde sayın Belediye Başkanı Duran Yadigar ve Sayın Kaymakam Uğur Turan beyler başta, sokaktaki bütün hemşerilerimiz dahil bütün Niksarlıların Cahit Külebi sevgisini yerinde yaşadım, Cahit Külebi Caddesi'ni gördüm. Aynı duyguları, heyecanı 2006 yılında Zile'de de yaşamıştım. Biliyordum ki Sayın Rıza Zelyut'un defalarca yazılarında belirttiği gibi rahmetli babam o topraklara gömülmek istiyordu.  Çünkü o topraklardan feyiz almıştı, o toprakların ürünüydü. Ben de hep onun Zile, Niksar, Tokat, Sivas anılarıyla büyümüştüm. Niksarlıların bu sevgi dolu kararlı girişiminden etkilenmemek mümkün değildi ve haziran 2009'da gerçekleştirdikleri Külebi toplantılarından sonra daha yoğun projelere giriştiler. Cahit Külebi Enstitüsü ve Cahit Külebi Şiir Yarışması bunlardan birkaçıydı. Nitekim geçtiğimiz ay "Cahit Külebi, Memleketimize Bakış Şiir Yarışması" resmen ilan edildi. Anıt mezar için proje yapıldı. Belediye Encümeni rahmetli annem ve babamın naaşlarının nakli için karar aldı. Bütün bunlar olurken bana sevgili Zileli hemşerilerimizden böyle bir talep gelmedi. Yani herhangi ikilem içinde veya bir seçim yapma durumunda değildim. Benim için artık sorun dinen bunun uygun olup olamayacağı idi. Mümtaz din hocası dostlarımızdan böyle bir naklin dinen sakıncası olmadığını öğrendim. Mektuplarınızda değindiğiniz üzere annem ile babamın ayrılması da söz konusu değildir. Belediye encümeni kararı ile beraberce defnedileceklerdir. Bizim için önemli olan konu Niksar, Zile, Artova, Erbaa, Tokat halkının babama olan sevgisi, Anadolu halkının bağırlarından çıkan, onlardan feyz alan sanatçısına, evladına sahip çıkması, vefa göstermesidir" dedi.

Külebi, babasının doğum yerinin Zile'nin Çeltek köyü olduğunu ifade ederek, "Doğup büyüdüğü topraklar Tokat'ın topraklarıdır. Bütün bu gelişme ve Niksarlı hemşerilerimizin girişimlerden sonra takdir-i ilahi Cahit Külebi ve eşinin ebedi istirahatgahlarının Niksar'da olmasını buyurmuştur diye düşünüyorum. Vermiş olduğum kararda beni bu noktadan ve gerekçelerden sonra rahatsız edecek bir husus kalmadığını düşünmek istiyorum. Kalbim bütün Zilelilerle, Tokatlılarladır ve merhum babam ile ilgili bundan sonra girişilecek her türlü proje ve çalışmalarda bütün kalbimle yanınızda olacağımı içtenlikle ve bu vesile ile dile getirmek isterim" şeklinde açıklamalarda bulundu.

CAHİT KÜLEBİ KİMDİR?
Tokat'ın Zile ilçesinde 1917 yılında doğan Cahit Külebi, Sivas Lisesi'ni, İstanbul Yüksek Öğretmen Okulu'nu bitirdi. Antalya ve Ankara'da edebiyat öğretmenliği ve Milli Eğitim Müfettişliği görevlerinde bulundu. Kültür Ateşesi olarak İsviçre'de görev yaptı. (1956-1960). Kültür Bakanlığı Başmüfettişliği (1964-1969), Kültür Müsteşar Yardımcılığı'nda bulundu. 1972'de emekliye ayrıldı. İlk şiiri 1938'de Gençlik Dergisi'nde Nazmi Cahit imzası ile yayımlandı. Daha sonra Varlık, Sabah, İnsan, Söz, Yaratış dergilerinde şiirleri yayınlandı. Kendine özgü söyleyişi ile Anadolu insanının yaşamını, doğa ile ilişkilerini dile getirdi. Atatürk Kurtuluş Savaşı'nda adlı destansı şiirini Nevit Kodallı Atatürk Oratoryosu olarak işledi. Yeşeren Otlar (1954) adlı eseri Türk Dil Kurumu 1955 Edebiyat Ödülü, Yangın (1980) adlı eseri 1981 Yeditepe Şiir Ödülü'nü kazandı. Türk Dil Kurumu genel yazmanı olarak çalıştı. 1997 yılında hayatını kaybetti.
(Nİ-SA-EA-Y)