Atatürk Havalimanı'ndaki rötar bitecek!

Atatürk Havalimanı'ndaki rötarlara çözüm arayışı hız kazandı. TAV bagaj kapasitesini artıracak çalışmalara başlarken, pist uzatmak için harekete geçildi.

Atatürk Havalimanı'ndaki rötar bitecek!
Yolcuların tepkisine yol açan, işadamlarını 'işlerimizi etkiliyor' diye isyan ettiren rötarlar için çözüm aranıyor. Önemli bir transfer noktası olan İstanbul'da, transit yolcu ve bagaj kaynaklı gecikmeleri azaltmak amacı ile terminal işletmecisi TAV, Bagaj Handling Sistemi'nde kapasite artırmak için çalışmalara başladı.

Yaşanan gecikmelerden en çok etkilenen şirketlerin başında THY geliyor. THY, yaşanan gecikmeleri en aza indirmek için bünyesinde koordinasyon müdürlüğü oluşturdu. Devlet Hava Meydanları İşletmesi'nin yürüttüğü Atatürk Havalimanı gelişim projesi kapsamında 2 bin 300 metre uzunluğundaki 06/24 pisti uzatılacak. Pistin uzatılacağı yönde dolgu işlemleri başladı. Bu işlemin tamamlanmasının ardından pist, 3 ay süre ile trafiğe kapatılarak, Dünya Ticaret Merkezi yönüne doğru 300 metre uzatılacak ve Florya yönünden 50 metre kısaltılacak. Pisten çıkış için yeni yollar yapılarak, uçakların pisti daha erken terk etmesi sağlanacak. Uçak park yeri sayısının artırılması hedefleniyor.

İTO TEPKİLİ

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Murat Yalçıntaş, uçuşlarda yaşanan gecikmelerin işadamları için önemli sorun haline geldiğini ve işadamlarının birçok ihaleye, toplantıya, fuara katılamamalarına neden olduğunu söylemişti. Yalçıntaş, "Son 5 yılda Atatürk Havalimanı'ndaki hava trafiği 4 kat arttı. Sıkıntıların doğru planlama ile kısa zamanda çözülebileceğine inanıyoruz" demişti.

GECİKMELER NEDEN YAŞANIYOR?

* Uçak ve yolcu sayıları artarken, pist ve park alanlarında kapasite aynı kaldı.
* Havayollarının aynı saat gruplarında uçmak istemesi nedeniyle, trafiğin 24 saatlik zaman dilimine eşit şekilde dağıtılamaması, yoğunluğa neden oluyor.
* Meteorolojik şartlar ve mevcut pistlerin konumundan kaynaklanan sıkıntılar nedeniyle aynı anda iniş ve kalkış yapılamaması gecikmeleri kaçınılmaz hale getiriyor.
* Uçakları buzlanmaya karşı koruyacak işlem de gecikmelerde etkili oluyor.