İnternetin en önemli dönüm noktaları

İnternetin yakın geçmişinde yaşanan en önemli dönüm noktalarını seçildi. İnternet hızla büyümeye devam ediyor. Sadece 10 yıl geriye gittiğimizde dahi aslında internetin ne kadar çok yol kat ettiğini kolayca anlayabilmek mümkün.



Wikipedia'nın internette yayınlanması, YouTube ile açılan yeni dönem ve elbette milyonlarca kullanıcıyı kendisine çekmeyi başaran ve her geçen gün kullanıcı kitlesini biraz daha genişleten Facebook...

1). Google Adwords yayına girdi
Google'ın bugün için yaygın olarak kullanılan reklam hizmeti Adwords, 2000 yılında hayatımıza girdi. Reklam verenlerin doğrudan müşterilerine ulaşmasını sağlayan Google Adwords, internet reklamcılığı için de bir dönüm noktası oldu.
İnternetin en önemli dönüm noktaları


2). Wikipedia aramızda
2001 yılında internette gözlerini açan Wikipedia, bilinenin aksine ansiklopedinin internet üzerinde de bulunabileceğini ispatladı. Kullanıcıların şekillendirebildiği Wikipedia, bir ansiklopedide olması gereken birçok şeye fazlasıyla sahip. Ancak milyonlarca kullanıcı tarafından kullanılan Wikipedia'nın güvenilirliği de her zaman tartışma konusu oldu. Bu nedenle bazı öğretmenlerin Wikipedia'yı kaynak olarak kullanmamaları yönünde öğrencilerini uyardığı biliniyor.
İnternetin en önemli dönüm noktaları


3). Napster kapatıldı
2001 yılında internetteki yayını sonlandırılan Napster, korsan müzik piyasasını temsil ediyordu. Napster'ın kapanmasıyla birlikte iTunes ve Hulu gibi legal müzik paylaşım portalları ortaya çıktı.
İnternetin en önemli dönüm noktaları


4). İnternette video devrimi
2006 yılında Google tarafından satın alınan YouTube, Adobe Flash 9 video player desteğini de arkasına alarak gücünü daha da arttırdı. Bugün için milyonlarca kullanıcının ziyaret ettiği ve günlük bir milyar sayfa gösterimini geride bırakan YouTube, halen ülkemizde yasaklı bulunuyor.
İnternetin en önemli dönüm noktaları


5). Facebook yaygınlaşıyor

Ve sosyal ağ platformu Facebook gövde gösterisi yapmaya başlıyor. 2006 yılı itibariyle kullanıcı kitlesini her geçen gün biraz daha genişleten Facebook, 7'den 77'ye hemen herkesi kendisine çekmeyi bildi.
İnternetin en önemli dönüm noktaları


6). iPhone ortaya çıkıyor
29 Ocak 2007 tarihinde satışa sunulan iPhone, beklenin aksine milyonlarca kullanıcıya ulaşarak büyük bir rekora imza atmayı başarıyor. Bununla da yetinmeyen iPhone, gelecek nesil akıllı telefonlara da ilham kaynağı olmayı sürdürüyor.
İnternetin en önemli dönüm noktaları


7). Google Earth ile dünyayı gezin
Google Earth servisinin kullanıcılara sunulmasıyla birlikte kullanıcılar artık yerlerinden kalkmadan da dünyayı gezebilme şansına eriştiler. Dünyayı küçük bir forma sokan Google Earth, 3 boyutlu olarak dünyayı kullanıcıların karşısına getiriyor. Bununla da yetinmeyen Google, Street View servisiyle kullanıcıları sokak sokak dünyayı dolaştırmayı vaat ediyor.
İnternetin en önemli dönüm noktaları


8). Second Life ile ikinci bir hayat
Second Life'la birlikte kullanıcılar gerçek hayatının dışında yeni bir hayata, sanal hayatlarına başlıyor. Dilediği şekilde kendi karakterini ortaya koyan kullanıcılar, sanal dünyada da gerçekte olduğu gibi alışveriş yapabiliyor, gezebiliyor ve daha bunun gibi birçok aktiviteyi gerçekleştirebiliyor.
İnternetin en önemli dönüm noktaları


9). İnternete girmesi yasaklanan ilk hacker

Chris Lamprecht, çocuk yaşta hacker'lık suçundan dünya üzerinde internete girmesi yasaklanan ilk insan oldu.
İnternetin en önemli dönüm noktaları


10). Yahoo!'ya merhaba
Stanford Üniversitesi'nden Jeny Yang ve okul arkadaşı David Filo, üniversitedeki haberleri yaydıkları bir portal kurdu. Kendi başlarına yönettikleri bu site, zamanla büyüdü ve şirketleşerek dünyanın en önde gelen arama motorlarından biri olan Yahoo!'yu meydana getirdi.
İnternetin en önemli dönüm noktaları