Et fiyatları tırmanışta

Kırmızı et fiyatlarındaki artış, restorant ve lokantaları zora soktu.

Et fiyatları tırmanışta
Konuyla alakalı açıklama yapan Tüm Restoranlar, Lokantalar ve Tedarikçiler Derneği (TÜRES) Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Bingöl, Şuan da dana etinin kilosu Avrupa Ülkelerinde 4-7 Euro ,Amerika’da ortalama 4 dolara satılırken Ülkemizde 15 Dolar seviyesine yaklaştı.Bu durum en temel hammaddelerinden birisi kırmızı et olan lokantaların maliyetlerini inanılmaz ölçülerde arttırıyor’dedi.

STK VE TARIM BAKANLIGI İŞ BİRLİGİ İLE ÇÖZÜME GİDİLMELİ

Bu artışı işletmesine zam olarak yansıtamayan ve eski fiyatlar ile satışa devam eden lokantaların zararının büyüdüğüne işaret eden Bingöl “Et fiyatlarındaki artış frenlenmediği takdirde sektörde büyük iflaslar yaşanacak, buna acilen dur denilmesi gerekiyor”dedi.

Aşırı fiyat artışlarından dolayı hammadde tedariği konusunda restoran ve lokantaların büyük zorluklar yaşadığına işaret eden TÜRES Başkanı Bingöl, Yüzde 70 oranında zamlanan etin restoran ve lokantalar tarafından işlendiğini, buna rağmen son tüketiciye satışında eski fiyatların geçerli olduğunu anlatarak, Ancak eti alırken yüzde 70 zamlı alıyoruz. Aradaki fark, birçok işletmeyi telafisi mümkün olmayan zararlara sevk ediyor.” dedi.

Lokanta sektöründe yaşanan krizin yüzlerce sektörü derinden etkilediğini özellikle vurgulayan Bingöl “ bugün et fiyatlarındaki artışa karşı ayakta kalmaya çalışan sektörümüzde zarar edip kapanan her işletme yansımaları ile birlikte yüzlerce sektöre etki edecek, lokantaların ayakta kalmaları sağlanmalı’dedi.

BİLEN BİLMEYEN HERKES KONU HAKINDA KONUŞUYOR

“Sektörün girdiği bu zor durumda bilen ve bilmeyen herkes yorumda bulunuyor bu bilgi kirliği zararın boyutlarını derinleştiriyor,bu noktada çözümü sektördeki önemli sivil toplum kuruluşları,Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı’nın ilgili kurumları ile birlikte kurulacak ortak bir et konseyi bünyesinde değerlendirilmeli,İthal etin serbest edilmesi yerine yerli tarım politikalarını profesyonel hale getirerek yerli hayvancılık teşvikine gidilmelidir.