'Terörle bir yere varılamaz'

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 'Demokratik açılım sürecinin tıkandığına' ilişkin eleştiriler bulunduğu belirterek, “Her alanda sorunlarımızı kendi aramızda konuşarak çözmeliyiz” diye konuştu.

'Terörle bir yere varılamaz'
Gül, konakladığı Tac Mahal Otel’de, Hindistan ziyaretini izleyen Türk gazetecilerle sohbet toplantısı yaptı.

Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan’a gönderdiği mesajın sorulması üzerine, eskiden Cumhurbaşkanlarının uçak seyahatlerinde hava sahasını kullandıkları ülkelerin cumhurbaşkanlarına iyi dilek mesajları gönderdiğini anlatan Gül, artık bu geleneğin ender olarak uygulandığını söyledi.

Gül, Ermenistan ile imzalanan protokolle ilgili Ermenistan Anayasa Mahkemesi kararının anımsatılması üzerine, “Protokoldeki konulardan herhangi birinin değiştirilmesi, protokolün yeniden yazılıyor gibi bir durum olması bizim için kabul edilebilir değil” dedi.

Demokratik açılım sürecinin tıkandığına ilişkin eleştiriler bulunduğunu hatırlatan Gül, şöyle konuştu:

“Her alanda sorunlarımızı kendi aramızda konuşarak çözmeliyiz. Demokratik standartların genişletilmesi çok önemli. Her zaman terörle bir yere varılamayacağını, standartların yükselmesini engelleyeceğini söylüyorum. Bu vatan hepimizin. Vatandaş olan herkesin eşit hakkı var.”

- Gül, izlediği güzergâhlarda trafiğin kesilmesi karşısında Hindistanlıların tavrını “İnsanlarda inanılmaz sükunet var” sözleriyle tanımladı. Hindistan’ın kurucusu Mahatma Gandhi’nin de bu anlayışa uygun bir mücadeleye önderlik ettiğini dile getiren Gül, “Şiddet uygulamadan bir devlet kurmak müthiş bir şey” dedi.

- “Hindistan’ın çarpık sosyo-ekonomik yapısına rağmen burada nasıl sosyal patlama olmuyor” sorusu üzerine, bu ülkedeki din anlayışının “kanaatkaârlık” üzerine kurulduğuna işaret eden Gül, “Buradaki insanların isyan etme duyguları gelişmemiş” dedi. Gül, Hindistan’ın bu durumun farkında olduğunu ve bu nedenle ekonomik kalkınmaya önem verdiğini dile getirdi.

- Türkiye’nin Mumbai Başkonsolosluk binasının açılışını yapan Gül, Mumbai borsasının sabah seansının açılışına da katıldı.