Talat'tan Rumlar'a gözdağı

KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Rum kesimine gözdağı verdi. Talat, müzakerelerde ayak sürümeleri halinde Rumlar'ı tüm dünyaya teşhir edeceğini söyledi.

Talat'tan Rumlar'a gözdağı
Talat, çözümü reddeden yine Rum tarafı olursa hesabını Rum tarafının vereceğini söyledi.

KKTC Cumhurbaşkanı Talat, Dipkarpaz'ı ziyaret ederek, Dipkarpaz Türk Spor Kulübü'nde halkla bir araya geldi. Kıbrıs müzakereleri hakkında bilgi vererek vatandaşların sorularını yanıtlayan Talat, son günlerde kamuda işten çıkarılanların sorunlarını dinledi.

Kamuda işten çıkarmaların "toplumsal bir yara" haline geldiğini ve toplumsal sıkıntının olduğu yerde bulunması gerektiğini ifade eden Talat, bu konuda elinden geleni yapmaya çalışacağını kaydetti.

Başbakan Derviş Eroğlu'nun, kendisinin Dipkarpaz ziyaretiyle ilgili olarak, işten çıkarılanları "teselli etmeye gideceğini" söylediğini hatırlatarak, buna tepki gösteren Talat, "Ben teselli etmeye değil, sorunu yerinde dinlemeye, yerinde öğrenmeye geldim. Benim görevim teselli etmek değil, kimse kusura bakmasın" dedi.

Vatandaşın sıkıntısını paylaşmak ve Kıbrıs müzakereleri hakkında bilgi vermek amacıyla bu ziyareti yaptığını belirten Talat, Dipkarpaz ziyaretine farklı anlam yüklenmemesini istedi.

Cumhurbaşkanı olarak istediği yere gidip, vatandaşlarla bir araya geleceğini kaydeden Talat, bölge halkına iş imkanı olmadığını, olanların da korunması gerektiğini söyledi.

Kamuda geçici personel istihdamından vazgeçilmesi gerektiğini, bunun yanlış bir uygulama olduğunu vurgulayan Talat, geçici istihdamla ilgili kendisine gelen yasayı daha önce geri çevirdiğini anlattı.

-HALKIN TEPKİSİ-

Kendilerinin "oy deposu" olarak görülmesinden rahatsızlıklarını dile getirerek "özgür düşünemiyoruz" diyen vatandaşlar, "işten çıkarılmalardan huzursuz olduklarını, köylülerin birbirine düşürülmeye çalışıldığını" söyledi.

Bazı vatandaşlar, seçimlerde sandık başına gitmeyeceklerini ifade ederek, "Biz sizden de diğerlerinden de umudumuzu kestik" dedi.

Siyasilere tepkilerini dile getiren halkın sorunlarını dinleyen Talat, insanların ekmeğiyle oynamanın günah olduğunu kaydederek, mutlaka insan onurunu koruyan ve insanların acı acı yakınmalarına imkan vermeyen bir düzen kurmak zorunda olduklarını söyledi.

Bu konuda elinden gelen çabayı ortaya koyacağını ifade eden Talat, şöyle konuştu:

"Bir konuda size kesin olarak söz vermek istiyorum ki bundan sonraki siyasi yaşamımda hangi mevkide olursam olayım, ne yaparsam yapayım, mutlaka bugün burada gördüğüm yakınmaları da dikkate alarak, bu konuların yani, insan onurunun korunmasının öncülüğünü yapacağım, sorumluluğunu da yükleneceğim."

-KIBRIS KONUSU-

Halkın, "Orams davası kararından tedirgin oluyoruz" sözlerine, "Sizleri ilgilendiren bir yanı yoktur" diye karşılık veren Talat, eğer Kıbrıs Rum kesimi tek başına AB'ye girmeseydi dava bile açılamayacağını söyledi. Talat, kararın, Rum mahkemesinin aldığı bir kararın diğer AB üyesi ülkelerde uygulanmasıyla ilgili olduğunu kaydetti.

Kıbrıs Rum tarafının da Sofi davasıyla, uluslararası hukukun dışına çıktığını kabul ettiğini vurgulayan Talat, bunun, Kıbrıs davası çözülmezse kimsenin rahat edemeyeceğini gösterdiğini söyledi.

Bir soru üzerine Kıbrıs sorununun çözümüne inandığını ve bunun için çalıştığını, ancak tek başına sonuç alamayacağını, Rum tarafının da aynı kanaatte olması gerektiğini belirten Talat, şöyle devam etti:

"Eğer Rum tarafı ayak sürürse, ben onu teşhir edeceğim dünyaya. Göstereceğim ki ayak sürüyen odur. Şu anda ben onu yapıyorum ayrıca. Ben bir kurşun atıyorum iki kuş vuruyorum. Bir tanesi çözüm olursa yararımızadır; hiç endişe etmeyin bundan, herkes sağlam olacak, çözüm hepimizi rahata erdirecek, ama eğer çözüme ulaşamaz isek gene zararlı biz çıkmayacağız. Çünkü bütün dünyaya göstereceğiz ki biz çözüm istiyoruz, eğer çözümü reddeden yine Rum tarafı olursa hesabını o verecek."

Talat, başka bir soru üzerine, KKTC'nin Cumhurbaşkanı olduğunu ve kendisine "KKTC'ye inanır mısın, bağlı mısın" diye sorulamayacağını vurguladı.

-"TAVİZ YOK"-

Müzakerelerde Dipkarpaz'ın Rumlara verilip verilmeyeceği soruları üzerine Talat, müzakerelerde harita ve toprak konusunun daha konuşulmadığını belirterek, vatandaşlarının rahat olmasını istedi.

Kendisinin Rumlara "taviz" verdiği iddiaları üzerine ise Talat, Kıbrıs Rum tarafında hükümetin, "Türk tarafına taviz verdi" diye dağıldığını, ancak kendisinin de "taviz verdi" diye eleştirildiğini söyledi.

Müzakerelere Türkiye ile istişare içinde katıldığını ifade eden Talat, "Hadi ben taviz verdim, Türkiye niçin taviz verdi, yani bunlar boş şeyler, taviz, maviz değil. Ama anlaşmaya varmak için esneklik göstermek zorundayız. Ama görelim bakalım nerede verebileceğiz, o noktaya henüz gelmedik" dedi.

Cumhurbaşkanı Talat, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde bağımsız aday olacağını da yineleyerek, adaylığını, önemli birkaç yurt dışı ziyaretinden sonra açıklayacağını sözlerine ekledi