Şivan Perwer Türkiye'ye dönüyor

Yıllardır sürgünde yaşayan Kürt müziğinin ünlü ismi Şivan Perwer, 34 yıl sonra yurduna dönüyor.

Şivan Perwer Türkiye'ye dönüyor
Besteci ve piyanist Fazıl Say'ın, Paris'in ünlü Champs-Elysee tiyatrosunda verdiği konser renkli görüntülere sahne oldu. Moldovalı keman sanatçısı Patricia Kopatchinskaja ile sahne alan ünlü piyanisti dinlemeye Kürt müziğinin önde gelen isimlerinden Şivan Perwer de geldi. İkili, konser sonrası geç saatlere kadar birlikte vakit geçirirken, gecenin sürprizi ise Perwer'in 34 yıl aradan sonra Türkiye'ye dönme kararı oldu. Perwer, mayıs ayında Diyarbakır'da "halkla buluşma" adıyla büyük bir konser verecek. Fransız seyircisi Paris'te düzenlenen "Fazıl Say Günleri" ne büyük ilgi gösterdi. İki gün üst üste seyirci karşısına çıkan Say, "Alla Turca 1" ve "Alla Turca 2" adıyla sunduğu konserlerin ilk gününde, Şef İbrahim Yazıcı yönetimindeki Luzern Senfoni Orkestrası ile sahne aldı. Say'ın dün gece düzenlenen konserinde ise sahnede perküsyon sanatçısı Burhan Öçal da yalnız bırakmadı. Say, klasik müziğe uyarladığı "Odam Kireçtir Benim" parçasını Kopatchinskaja ile birlikte seslendirirken, seyirciler uzun süre alkışladı.

PERWER, SAY HAYRANI

Say'ın Avrupa konserlerini kaçırmayan Kürt sanatçı Perwer, "Piyanoyu adeta konuşturuyor, insanın yüreğine dokunuyor. Türkiye'nin yetiştirdiği önemli bir sanatçı" dedi. Perwer, "Ne zaman Türkiye'ye döneceksiniz?" sorusuna ise "Artık dönmek istiyorum. Açılım sürecini ilgiyle ve sevinerek izliyorum. Hükümeti de bu konuda tebrik ediyorum. Bu süreç tamamlanınca gelmeyi düşünüyorum. Beni davet eden Kültür Bakanı Ertuğrul Günay'ın tutumuna teşekkür ediyorum, kendisini seviyorum" karşılığını verdi. Perwer'in, bir süre önce Viyana'daki ünlü Konzerthaus'da verdiği konser de, Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesud Barzani, AK Parti milletvekillerinin katılımıyla gündeme gelmişti.

MAYISTA DİYARBAKIR KONSERİ

Perwer, dönüş tarihini gizlese de yakın çevresi mayıs ayında büyük dönüşe hazırlandıklarını söyledi. Perwer, bu yıl Paris, Londra konserlerinin ardından Diyarbakır'da sahneye çıkmaya hazırlanıyor. 34 yıl aradan sonra ilk kez Türkiye'ye gelecek olan sanatçı, bu konserin hükümetin daveti gibi görünmesini istemedi. Ancak, Kültür Bakanlığı da bu konsere destek verecek. Perwer'in yakın çevresi, "Bu bir halk buluşması olacak. Doğrudan hükümetin davetlisi olarak gelmesi bölge halkının tepkisini çekebilir. 21 Mart, Nevruz kutlamalarına da davet edildi; ancak spekülasyonlara neden olmak istemiyor. Hiçbir ideolojik temele dayanmadan türküleriyle halkla kucaklaşmak istiyor" dedi.