Kadına şiddet uygulayan nafaka ödeyecek

Fatma Şahin başkanlığında harekete geçen AKP Kadın Kolları, koca dayağına karşı devrim niteliğinde alınan kararları rapor haline getirildi.

Kadına şiddet uygulayan nafaka ödeyecek
Kadına Yönelik Şiddet konulu çalıştay, ocak ayının son haftasında Prof. Dr. Yakın Ertürk moderatörlüğünde AKP Genel Merkezi Kadın Kolları Başkanlığı'nda gerçekleşti.

Toplantıya, Nazik Işık, Doç. Dr. Nüket Erbaydar, Başkent Kadın Platformu ve Ankara Büyükşehir Belediyesi Sığınma Evleri Koordinatörü Emel Anar, BM'den Meltem Ağduk, Avukat Hayriye Ertekin, TBMM Fırsat Eşitliği Komisyonu'ndan AKP Milletvekili Mustafa Hamarat, AKP Kadın Kolları Başkanı Fatma Şahin, AKP'nin kadın vekilleri Alev Dedegil, Ayşe Türkmenoğlu ve Azize Sibel Gönül katıldı.

AFET GİBİ ŞİDDET

Toplantıda, Türkiye'deki 'koca dayağı' istatistikler eşliğinde incelendi. Buna göre, 'Türkiye'de kadınların yüzde 39'u fiziksel şiddet, yüzde 44'ü duygusal şiddet, yüzde 23'ü ekonomik şiddet, yüzde 15'i cinsel şiddet' mağduru. Bu oranların 'afet nitelikli' olduğu saptaması yapıldı. Bu çerçevede 'Eylem Planı ve Sonuç Raporu' hazırlanarak, şu kararlar alındı:

- Devletin koruma ve tazmin yükümlülüğü çerçevesinde bir Nafaka Fonu oluşturulmalı. Ceza davalarında failin mağdura tazminat ödemesi de sağlanmalı.

- Ülke genelinde 24 saat ücretsiz hizmet verecek 'Alo Şiddet Hattı' oluşturulmalı.

- Fail aleyhine ceza ya da boşanma davası açmadan da mağdur lehine koruma kararı alınabilmeli.

- Aile Savcılığı oluşturulmalı. Mağdurun şikayeti, savcı tarafından aynı anda aile mahkemesinin önüne gitmeli. 6 ay beklenmemeli.

- İşe alımda kadın-erkek eşitliğini sağlayan pozitif ayrımcılık ilkesi, mevzuata girmeli.

- Eğitimini tamamlayamayan kadınlara 'ücretsiz yuva, kreş' imkanı, SHÇEK tarafından sağlanmalı.

GÜLDÜNYA ÖRNEĞİ

- Koca dayağından polise sığınan kadına halen 'Aile içinde böyle şeyler olur' denmekte. Bu yüzden evlerine geri yollanan kadınlar şiddete maruz kalmaya devam etmekte. Bu nedenle, tıpkı. Avrupa'da olduğu gibi kadın şiddetine duyarlı, bu konuda donanımlı ve özel eğitim almış özel güvenlik polisleri yetiştirilmeli. Dayak vakasına, polis merkezinde görevli özel bir uzman bakmalı. Çünkü yaşam hakkı, vücut bütünlüğünün dokunulmazlığı, bireyin maddi ve manevi varlığının gelişimi önündeki engelleri kaldırmak devletin asli görevi.

- Şiddet nedeniyle yeminli beyanda bulunan ve tanıklık yapan kişi, hemen devlet tarafından koruma altına alınmalı. Güldünya olayında bu sağlanamadı.

- Erkeğin üstünlüğü fikrinin yanlış olduğu öncelikle aile içinde kabul ettirmeli. Bu kavram ders kitaplarına da girmeli.

DİZİLERE ŞİDDET AYARI

- Ensest kamuoyunda tartışılmadan çözüm üretilmeli.

- Şiddetle mücadeleyi konu alan diziler çevrilmeli, kısa filmler ve reklamlar olmalı.