Brüksel'deki Ab Zirvesi Sona Erdi

Avrupa Birliği (AB) gayrı resmi devlet ve hükmet başkanları zirvesi sonunda, AB Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy zirveden oybirliğiyle kısa bir metin çıktığını ifade etti.

Avrupa Birliği (AB) gayrı resmi devlet ve hükmet başkanları zirvesi sonunda, AB Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy zirveden oybirliğiyle kısa bir metin çıktığını ifade etti.
Brüksel'de gerçekleştirilen zirve sonrasında düzenlenen basın toplantısında konuşan Van Rompuy, bu metinde iki önemli noktaya değinildiğini belirtti. Van Rompuy, birincisinin Yunanistan'ın yılsonuna kadar şu anda 12,7 olan bütçe açığını yüzde 4 azaltmak için atması gereken adımları atacağına dair verdiği güvence olduğunu söyledi. AB Konseyi Başkanı Van Rompuy ikinci maddenin ise Yunanistan tarafından talep gelirse AB'nin bu ülkeye mali destek vermeye hazır olduğu. Rompuy, Yunanistan'dan henüz bu yönde
gelen bir talep olmadığı için Brüksel'in şimdilik böyle bir mali desteğin detaylarına girmediğini belirtti ancak talep geldiği takdirde bu desteği vermeye hazır olduklarını kaydetti. Yunanistan dışında herhangi bir başka ülkenin durumunun konuşulmadığına da değinen Rompuy, Yunanistan tarafından hedeflerin tutturulmaması halinde herhangi bir yaptırımı bugün tartışmadıklarının da altını çizdi.
Bir gazetecinin piyasaların çıkan sonucu fazla olumlu bulmadığı şeklindeki sorusuna ise Rompuy şöyle yanıt verdi:
"Tüm gün bu metin üzerinde çalışıyorduk, o yüzden piyasaları çok takip edemedim, haliyle bu tip yorumlar yapmak için henüz çok erken. Çıkan bu metin Yunanistan'a durumu çözme, AB'ye ise dayanışma sorumluluğunu yüklemiştir. Yani ikili bir sonuç ortaya çıkmıştır. Metin politik bir metindir ve Yunanistan üzerinde herhangi bir bağlayıcı karar alınmamıştır çünkü nihayetinde bu gayrı resmi bir toplantıdır."
Daha sonra konuşan AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso da kadar karşılıklı-bağımlı bir dünyada yaşadıklarını ifade ederek, "Bir ülkeye destek olarak aslında hepimizin ekonomisini korumuş oluyoruz" dedi. 2020 stratejisinin de önemine değinen Barroso, artık dünyada yeni bir ekonomik modelin oluştuğunu ve bu şekilde krizlerin daha kolay olacağını da sözlerine ekledi.