Çin bankalarına kriz uğramadı

Çin Merkez Bankası'nın aldığı idari önlemlere karşın Çin bankalarının verdiği kredi son gaz devam ediyor.

Çin bankalarına kriz uğramadı
Bankaların verdiği Ocak ayı kredisinin hükümetin enflasyon ve varlıklardaki suni artış riskine karşın aldığı önlemlere karşın 1,3 trilyon yuanı (190 milyar dolar) geçtiği tahmin ediliyor.

Resmi Çin Günlüğü gazetesinin haberine göre, 2009'daki banka kredilerinin 1,4 trilyon dolar olduğu Çin'deki yeni kredi verilerinin bu yıl pazar izlemesi altında olacağı ve geçen yıl yavaşlayan ekonomiyi canlandırılması için verilen kredilerin şu an hükümetin aldığı önlemlerle yavaşladığı kaydedildi. Ancak UBS Securities şirketinden Çin ekonomi araştırmaları başkanı Wang Tao, bu yıl Ocak ayında bankalardan verilen net kredinin 1.35 trilyon yuan'a ulaştığını söyledi. Merkez Bankası bu yıl bankaların vereceği kredi miktarı hedefini 7,5 trilyon yuan (1.10 milyar dolar) olarak belirlemişti.

Çin Merkez Bankası, Ocak ayı kredi miktarını bu hafta içinde açıklayacak. Tahminler rakamların 1.62 trilyon yuan'ın altında olacağı şeklinde.

Gazetenin adını açıklamadığı bir kaynağa dayandırdığı haberinde, Çin Merkez bankası kredi kota mekanizmasına göre, bankalar belirlenen miktarlarda kredi verebilecek ve verilen krediler yılın ilk yarısındaki her bir çeyrekte yüzde 30'u geçmeyecek.

Geçen yılın son çeyreğinden beri durumun sürdürülemez olduğu kararına varan Çin Merkez Bankası Ocak ayında bankaların tutmak oldukları rezerv karşılık oranlarını iki kez yükseltti ve piyasaya sürdüğü hazine tahvillerinde faiz oranlarını yükseltti.