Çimsa'dan dev yatırım

Çimsa, İtalya'nın Trieste Limanı'nda beyaz ve gri çimento terminali bulunan Medcon şirketinin yüzde 60 hissesini 3,5 milyon avroya satın aldığını açıkladı.

Çimsa'dan dev yatırım
Çimsa'dan yapılan yazılı açıklamada, satın almadan önce yüzde 75'i merkezi İspanya kökenli World Cement Group'a, yüzde 25'i İtalyan Pacoroni Grubuna ait Medcon'un Trieste limanında toplam 400 bin ton kapasiteli beyaz ve gri çimento terminali bulunduğu belirtildi.

Medcon terminalinin, Avrupa'nın İspanya ve Fransa'dan sonra en büyük üçüncü beyaz çimento tüketicisi olan İtalya pazarına ulaşma olanağı sunduğuna ve gelişmiş Güney Almanya ve Avusturya pazarlarına satış olanağı sağladığına işaret edildi.

Çimsa Genel Müdürü Mehmet Hacıkamiloğlu, Sevilla Terminali ile İspanya pazarında, Emden Terminali ile Almanya ve çevre pazarlarda uluslararası nihai tüketiciye ulaşabilen Çimsa'nın, toplam beyaz çimento satışlarının yüzde 10'unu gerçekleştirdiği İtalya pazarında beyaz çimento üreticilerine yaptığı satışlarla faaliyetlerini sürdürdüğünü, İtalya'nın beyaz çimento ihtiyacının büyük oranda ithalatla karşılandığını ifade etti.

Çimsa'nın hedefinin, beyaz çimento iş kolunda tüketiciye kendi markasıyla ulaşmak olduğunu belirten Hacıkamiloğlu, şunları kaydetti:

''Bu nedenle 1995 yılından itibaren Çimsa, Almanya'da, İspanya'da, Orta Doğu'da, Kıbrıs'ta ve en son olarak da Rusya'da terminal yatırımları gerçekleştirdi. Pazara ilk giriş stratejisi olarak terminal yatırımları, üretim tesisi yatırımlarına göre düşük maliyetleri ve müşteri ile uzun süreli, kalıcı ilişkiler kurulabilmesi açısından avantajlıdır. Trieste terminali avantajlı lojistik konumu ile mevcut pazarlardaki konumumuzu garanti altına alacak ve Hırvatistan, Slovenya, Avusturya ve Güney Almanya gibi pazarlara açılmak için bir fırsat yaratacaktır.''