CHP neden Doğu'dan oy alamıyor?

Kemal Kılıçdaroğlu dün akşam Fatih Altaylı'nın sunduğu Teke Tek isimli programa konuk oldu.

CHP neden Doğu'dan oy alamıyor?
Gündeme dair bir çok konunun değerlendirildiği programda, CHP'nin Doğu ve Güneydoğu bölgelerinde oy kaybetmesinin sebepleri de tartışıldı.
 
Doğu illerinde CHP'nin aldığı oy sayılarında ciddi bir azalma olduğunu hatırlatan Fatih Altaylı, "Eskiden Hakkari'den 2 milletvekili çıkardı. Birini CHP çıkarırdı. Belediye başkanı genellikle CHP'deydi. Van'da durum farklı değil. Orada 3 milletvekili çıkardı 1'ini hatta bazen 2'sini CHP çıkarırdı. Diyarbakır keza öyle. Yani bölgede aldığınız oy elle sayılabilir ama Açılım diye bir şey çıkıyor. Hatalı çıkıyor. Doğru veya yapılış biçiminden sonradan rahatsızlananlar ortaya çıkıyor ama alternatifini sunmuyorsunuz. Bu açılım öyle olmaz böyle olur. Biz bu açılıma destek vermiyoruz. Böylesine destek veririz demiyorsunuz" diye konuştu.

Bu gidişle Güneydoğu'da CHP'nin oy almasının mümkün olmadığını dile getiren Altaylı, "Bunlar yetmiyor bide üstüne Alevilerle ilgili abuk, sabuk laflar ediyor bir partiliniz, sizi de sıkıntıya sokuyor. Hani Aleviler bize oy veriyor bari onları kaçıralım da onlar da vermesinler der gibi bir hal içerisinde" dedi.

Altaylı'nın yorumlarını dinledikten sonra "Doğu ve Güneydoğu'yla ilgili özel projelerimiz var" diyerek söze başlayan  CHP Grup Başkan Vekili Kemal Kılıçdaroğlu,  "Biz oy alacağız. Bizim yanlışımız şu; o bölge farklı bir alana kilitlendi. Bizim irademizin dışında kilitlendi. O irade, ortaya çıkan irade yani etnisite ve din olgusu bizim o alanda rahat şeyler söyleyemememize, söylesek bile dinlenmemesi gibi bir olguya yol açtı. Biz Doğu Güneydoğu'yla ilgili çok açık net şunu söylüyoruz. Devlet doğrudan gidip orada fabrika kuracak. Bunu hiç bir siyasi parti söylemiyor biz söylüyoruz. Devlet gidip fabrika kuracak ve istihdam yaratıcak, Diyarbakır'da Bitlis'te, Hakkari'de. İki bir şey daha söylüyoruz kesinlikle Et Balık Kurumu'nu yeniden canlandıracağız ve çok daha güçlü hale getireceğiz. Üç bir şey daha söylüyoruz devlet üretme çiftliği kurmak için, dışardan toprağa ihtiyaç yok, traktöre ihtiyaç yok, gübreye ihtiyaç yok, insana ihtiyaç yok milyonlarca dönüm arazi var bekliyor. Bütün bunları yapmak mümkün ve çok sayıda istihdam yaratmak mümkün" ifadelerini kullandı.

Ardından sözü çok tartışılan mayınlı arazilere getiren Kılıçdaroğlu, "O mayınlı araziler, bakın ne kavgalar verildi. Topraksız köylüye kesinlikle orayı dağıtacağız ve Cumhuriyet tarihinin yapamadığı bir toprak reformunu kesinlikle yapacağız. Mustafa Kemal'in yapmak isteyipte yapamadığı tek reformdur. Topraksız köylüyü topraklandırmak" diye konuştu.

Toprak reformunu gerçekleştirmenin zor olacağını ve 1970'lerde denendiğini hatırlatan Fatih Altaylı'ya Kılıçdaroğlu'nun cevabı "Evet zordur ama şimdi çok önemli bir fırsat çıktı önümüze arazi tümüyle kamuya ait, kamuya ait olduğu için topraksız köylüye verip bu işide çözmek lazım" oldu.

Bu projelerin televizyon ekranlarında dile getirilmesinin yetersiz olduğunu kaydeden Kemal Kılıçdaroğlu, "Bizim bunu gidip Diyarbakır'da, Bitlis'de kahvede anlatmamız lazım" dedi.

İşte  programda gerçekleşen o diyaloglar.