Akaryakıt krizi çözüldü

Rusya ve Kazakistan arasında 1 Şubat'ta başlayan akaryakıt krizi çözüldü.

Akaryakıt krizi çözüldü
Petrol ve doğalgaz yatakları ile tüm dünyanın ilgisini çeken Kazakistan'da, Rus akaryakıt taşıyıcılarının Kazakistan'a 1 Şubat'tan itibaren sevkiyat yapmama kararı alması üzerine petrol zengini Kazakistan'da akaryakıt krizinin baş göstermesinden korkuluyordu.

Kazakistan'ı rahatlatan açıklama Rusya Federal Gümrük Servisi'nden geldi. Yapılan açıklamada, 1 Ocak 2010 tarihinden itibaren Belarus ve Rusya ile Gümrük Birliği anlaşması imzalayan Kazakistan'da ihracat vergisi ile ilgili uygulamadan kaynaklanan belirsizlikten dolayı sevkiyatın durdurulduğunu ancak yapılan düzenlemelerle birlikte bu belirsizliğin kalktığını ve sevkiyatın yeniden başladığı belirtildi.

Ekonomisinin büyük bir bölümünün petrol ve doğalgaza endeksli Kazakistan dünyanın ilgi odağı. Yeterli petrol rafinerilerinin olmamasından dolayı akaryakıt ihtiyacının büyük bir bölümünü Rusya'dan temin eden Kazakistan, Rusya'dan gelen bu açıklama ile bir krizin eşiğinden dönmüş oldu.

Kazakistan Enerji Bakanı Sauat Mınbayev Rusya'nın bu kararından sonra Kazakistan'ın bir süre akaryakıt krizi yaşayabileceğini açıklamış, sorunun çözülmesi için de Rus yetkililerle sürekli irtibat halinde olduklarını belirtmişti