Sömestr herkese yaradı

Sömestr tatili hem öğrencileri sevindirdi hem esnafı...

İlk ve orta öğrenimlerin 15 günlük sömestr tatili, sadece öğrencilerin değil, sektörlerin de yüzünü güldürüyor. Turizmden ulaşıma, fast food'tan sinemaya kadar pek çok sektörün yarı yıl cirosu ne kadar dersiniz...

Turizmden ulaşıma, fast food'tan sinemaya, teknolojiden hazır giyime kadar pek çok sektörün cirosunda yüzde 20-60 oranında artış yaşanıyor

Bu yıl 22 Ocak-5 Şubat arasındaki ilk ve orta dereceli okulları kapsayan sömestr tatili, sinemadan restoranlara teknolojiden hazır giyime kadar pek çok sektörü yüzde 20-60 oranında hareketlendirecek. Yaklaşık 400 milyon TL'lik bu sömestr ekonomisini Platin dergisi şubat sayısında masaya yatırdı. Sömestrle birlikte en çok hareketlenen sektörlerin başında turizm sektörü geliyor. VIP Turizm CEO'su Ceylan Pirinçcioğlu, bu dönemdeki tatil talebinin diğer kış aylarına göre yüzde 60 daha fazla olduğunu söylüyor. Sömestr döneminde tatil pazarının yüzde 100 büyüdüğünü belirten Ali Ağaoğlu ise 'Otelimiz her sömestr tatilinde full dolu oluyor. Bu sene tüm odalarımız dolu olacak' diyor.

Yarıyılda aileler fast food'a akın ediyor

SÖMESTR tatilinde fast food pazarının yüzde 30 büyüdüğüne dikkat çeken Dominos Pizza Genel Müdürü Aslan Saranga, 'Genel olarak her yıl sömestr tatilinde satışlarımızda yüzde 20 oranında bir satış artışı oluyor. Bu yıl da aynı oranı bekliyoruz' diyor.

McDonald's Türkiye Genel Müdürü Hakan Serim'e göre ise aileler bu dönemde çocukları ile daha fazla dışarıya çıkıyor, dolayısıyla, bütün yiyecek sektörü bundan olumlu yönde etkileniyor. Serim ayrıca geçen yılki yarı yıl tatilinde McDonald's'ın toplam satışında yüzde 20'lik bir artış olduğunu da sözlerine ekliyor.

'Bu döneme özel ürün hazırlıyoruz'

ÖZSÜT Genel Müdürü Yıldırım Çullu'ya göre ise sömestr tatilinde cafe ve restoran sektörüne olan ilgi artıyor. Çullu, 'Buna paralel olarak cafe ve restoran pazarında 2009 yılı şubat ayı verilerine göre, bir önceki ay ile kıyaslandığında yaşanan cirosal artış ortalama yüzde 20 dolaylarındaydı. 2010 yılında da benzer bir artış bekliyoruz' diyor. Çullu, şöyle devam ediyor: 'Biz de bu nedenle sömestr dönemine özel olarak, çocuklar için sürpriz ürünler hazırlıyoruz.'

Spor malzemesi satışı % 10 artar

ÇİLEK Mobilya Genel Müdürü Muzaffer Çilek, karne hediyelerine bağlı olarak sömestr tatilinde genç odası pazarının yüzde 10-15 arasında bir büyüme kaydettiğini belirtiyor. Interspor Yönetim Kurulu Başkanı Selim Benyeş, spor ürünleri satışlarında yüzde 10 oranında bir artış beklediklerini söylerken, ailelerin karne hediyesi olarak çocuklara spor malzemeleri, futbol topları, takım formaları aldıkları bilgisini veriyor.

Otobüsle seyahate 50 milyon $

VARAN Turizm Yönetim Kurulu Başkanı Enis Pekuysal, yarıyıl tatili döneminde yolcu sayılarında yüzde 30-40 arasında bir artış olduğunu, bu artış ile birlikte rutin seferlerin dışında ilave seferlerle bu hareketliliğin desteklendiğini söylüyor. Pekuysal'a göre, bu hareketlilik sektöre yaklaşık 50 milyon dolarlık bir kaynak yaratıyor. Pekuysal, 'Bu sömestrede 120 bin yolcu bekliyoruz' diyor.

Satışların yüzde 35'i yılbaşı ve sömestrde

SÖMESTRE döneminde eğlence ve oyun sektörü tüm yıla oranla daha fazla hareketleniyor. Nintendo Türkiye Genel Müdürü Can Hasan Çolakoğlu, 'Özel günler ve dönemler alışverişin, hediye alıp vermenin kısaca her koldan tüketimin artış gösterdiği zamanlar. Yılbaşı dönemi ve sömestr tatili dönemi yıllık satışların yüzde 35'lik bir bölümünü kapsadığını söyleyebiliriz' dedi.

Playstation satışları beş kat yükseliyor

OYUN konsolu satışlarının bu dönemde yaklaşık 3 kat arttığını belirten Playstation Ürün Müdürü Özgür Kirazcı, 'Özellikle sömestrin başladığı hafta sonu oldukça yoğun bir ilgi gerçekleşiyor' diyor ve ekliyor: 'PSP özellikle bu dönemde en çok tercih edilen konsol oluyor. Bunun en büyük sebeplerinden birisi taşınabilir olduğu için tatil boyunca çocukların yanlarında bulundurabilmeleri ve oyun deneyimini her yerde yaşayabilecek olmaları. Özellikle aileleriyle kayak tatiline giden öğrencilerin en büyük eğlencesi akşamları PSP oynayarak zaman geçirmek. PSP satışlarımız bu dönemde 5 kat civarında artış gösteriyor.

Bilgisayar ödül olmaktan çıktı

TOSHIBA Türkiye Genel Müdürü Aytaç Biter'e göre sömestr tatilinin bilgisayar pazarına katkısı var. 'Bilgisayar ödül olmaktan çıktı, bir eğitim aracına döndü' diyen Biter, bu dönemde geçen seneye göre sektörde satışların yüzde 5 oranında artacağı öngörüsünde bulunuyor. Biter şöyle devam ediyor; 'Oyun için dizayn edilmiş notebook kategorimiz hareketleniyor. DVD player, digital kameralar talep görüyor. Tatil deyince özellikle digital kameralarda patlama oluyor.'

AKŞAM