Adnan Hoca davasında yeni karar

Yargıtay, Adnan Oktar'ın “Çıkar amaçlı suç örgütü kurma, yönetme ve faaliyetlerde bulunma” suçundan yargılandığı davanın zamanaşımından düşmesine ilişkin kararı bozdu.

Yargıtay 8. Dairesi Adnan Oktar ile 34 sanığın yargılandığı “çıkar amaçlı suç örgütü davası”nda, İstanbul 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nin verdiği “Zamanaşımı”ndan düşürülmesi kararını bozdu. Sanıklara yeniden mahkeme yolu göründü.

İKİNCİ KEZ YARGITAY’A

Oktar ve 34 sanık hakkında 2000 yılında DGM’de açılan “Çıkar amaçlı suç örgütü kurma, yönetme ve örgüt adına faaliyetlerde bulunma” davası görevsizlikle sivil mahkemelere geçmişti. 7mahkeme dolaşan dava, sonunda İstanbul 2. Ağır Ceza Mahkemesi’ne geldi. Mahkeme 2005 yılında Adnan Oktar’ı 3 yıl hapis cezasına mahkûm etti ancak Yargıtay 2007’de bu kararı bozdu. İstanbul 2. Ağır Ceza yeniden yargıladığı Oktar hakkındaki davayı bu kez zamanaşımından düşürdü.

Kardeşler ve bacılar

Karar, savcının itirazı ile Yargıtay’a taşındı ve yeniden bozularak dosya İstanbul’a geri gönderildi. Gerekçeli kararda, sanıkların Oktar liderliğinde basın yayın kuruluşları üzerinde nüfuz elde etmek, kendilerine ve başkalarına haksız ekonomik çıkar sağlamak, destekledikleri kişilerin ve siyasi partilerin seçimlerde oy elde etmesini, karşı oldukları kişi ve siyasi partilerin ise oy kaybetmesini sağlamak amacıyla zor ve tehdit uygulamak suretiyle yıldırma, korkutma ve sindirme güçlerini kullandıkları belirtildi.

Kararda, örgütün erkek üyelerden oluşan ‘kardeşler’ ve kadın üyelerden oluşan ‘bacılar’ olarak iki grupta faaliyet yürüttüğü kaydedildi. Yargıtay, Oktar’ın avukatının çekildiğinin bildirilmeden yargılamaya devam etmeyi de “savunma hakkının kısıtlanması” olarak değerlendirerek, bozma nedeni yaptı.

Davanın üç hâkimine dava

Adnan Oktar, kendisini yargılayan İstanbul 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nin üç hâkimi hakkında iki ayrı tazminat davası açmıştı. Oktar Mahkeme Başkanı Salih Öztürk ile üyeler Naşid Gürel ve Nuran Yalınbaş’tan 10’ar bin TL manevi tazminat istemişti. Yalınbaş heyet üzerinde bugüne kadar eşi benzeri görülmemiş baskı ve yıldırma kampanyası olduğunu belirterek, “Her türlü iftira, karalama dilekçesi sunulmuştur. E-posta ve gazete ilanları ile mahkeme üzerinde baskı oluşturulmaya çalışılmıştır. Bu konuda maalesef hiçbir engelle de karşılaşmamışlardır” demişti. Yargıtay, “Adalete aykırı bir karar vermediklerini” belirterek, Oktar’ın beraat eden hâkimlere idari para cezası ödemesine hükmetmişti.

10 yıllık dava

Adnan Oktar ile adamı oldukları iddia edilen 34 kişi hakkında 19 müştekinin şikâyeti üzerine, kaldırılan İstanbul DGM Cumhuriyet Başsavcılığı’nca 10 Ocak 2000’da dava açıldı. Şikâyetçilerden 17’si şikâyetlerinden vazgeçerken, sadece Ebru Şimşek ve Fatih Altaylı şikâyetlerini geri çekmedi. Savcı, mahkemenin aldığı zamanaşımı kararını da Yargıtay’a taşıdı.