2010'a 5 yeni model

VW bayileri krizi servisle atlararak dünyaya örnek oldu.

VW Binek Araç Genel Müdürü Vedat Uygun, krizde bayilerin servis geliriyle ayakta kaldığını belirterek, “Kârın üçte ikisi servisten geldi. 30 bin yeni müşteri kazandık. VW’nin model ülkesi olduk” dedi.

Otomotiv şirketleri, küresel ekonomik krizde satış sonrası hizmetleriyle ayakta kalmayı başardı. Doğuş Otomotiv-VW Binek Araç Genel Müdürü Vedat Uygun, krizde servise daha fazla önem vermeye başladıklarını belirterek, “Ciromuzun yüzde 20’si satış sonrasından oluşur hale geldi. Volkswagen bayileri için bu oran çok daha fazla. Bayilerin kârlılığının üçte ikisi servisten geliyor. Bayiler hiç araç satmasa da, satış sonrası gelirleriyle işlerini götürebilir, ayakta kalır. Özellikle krizde servis geliri büyük takviye yaptı bayilere. ÖTV indirimi çıkmadan önce bile bayilerimiz mutluydu” dedi.

Satış sonrasında yaptıkları atakla 30 bin yeni müşteri kazandıklarını ifade eden Uygun, şöyle devam etti:

650 bin araç servise girdi

“Volkswagen’iniz Volkswagen olarak kalsın kampanyamız, son 1 yıl içinde Volkswagen Yetkili Servisleri’ne gelmeyen 30 bin müşteriyi kazanmamızı sağladı. Kampanyada, araç kaç yaşında ise üç katı kadar indirim uyguluyoruz. Örneğin 5 yaşındaysa yüzde 15 oranında indirim yapılıyor. Eskiden daha ucuz olduğu için tüketiciler merdivenaltına gidiyordu. Müşteriler şimdi 100 liralık bir işi 120 liraya yaptırıyorsa bize geliyor, oto sanayine gitmiyor. Geçen yıl 650 bin Volkswagen araç servislere girdi. Türkiye’de 320 bin Volkswagen parkı var. Bunların 120 bini garanti süresi bittikten sonra yetkili servis yerine özel servise gidiyor. Yaptığımız kampanyayla bu rakamın 30 binini yetkili servislere çekip, yeni müşteri kazanmayı başardık.”

Serviste 100’den fazla ülkeyi geçti

Satış sonrasında gösterdikleri başarı sayesinde dünyaya örnek olduklarını belirten Vedat Uygun, “Uygulamalarımız 100’den fazla ülke içinde örnek oldu. VW, Türkiye’yi ’5 örnek ülke’ arasına yerleştirdi. Diğer ülkeler Arjantin, Avusturya, İsviçre ve Almanya oldu. Müşteri ve yetkili satıcı memnuniyetini hedef alan RASE projesinde, başarılı uygulamalarımız diğer ülkelerde hayata geçirilecek” dedi.

Yeterli araç alsaydık pazar payımız yüzde 8.5’e çıkardı

VW markasının 2009’da başarılı bir yıl geçirdiğini belirten Vedat Uygun, “Binek oto pazarı yüzde 21 oranında büyürken, biz yüzde 27 büyüdük. Satışlarımızı 21 bin 136 adetten 26 bin 760’e çıkardık. Pazar payımız yüzde 6.9’dan 7.2’ye yükselttik. Almanya’dan yeterli sayıda araç alsaydık pazar payımız yüzde 8.5 olurdu. İkmal sıkıntısı çektiğimiz için bazı aylar pazar payımız 4.5’e indi, bazı aylar yüzde 9.8’e kadar tırmandı. Satışlar dalgalandı” dedi.

40 binlik satışla rekor kıracak

VW Binek Araç Genel Müdürü Vedat Uygun, pazara sunacakları yeni modellerle pazar paylarını artırmayı planladıklarını söyledi. Uygun, “2010’da 30 bin adedi aşarak yüzde 8.2 pazar payına ulaşmayı hedefliyoruz. 2011’de de satış rakamını 40 bin seviyesine çıkarmayı ve toplam pazar payımızı yüzde 10’a taşımayı hedefliyoruz” açıklamasını yaptı.

5 yeni model geliyor

Vedat Uygun, bu yıl 5 yeni modeli pazara sunarak, atağa kalkacaklarını söyledi. Uygun, VW’nin model takvimini şöyle anlattı: “Yeni Touareg ikinci çeyrekte geliyor. Araçta 8 ileri otomatik şanzıman olacak. Performans tutkunları için özel olarak üretilen Golf R’ın satışına Mart’ta başlayacağız. Otomobilde 255 beygir güç üreten 2.0 litrelik motor yer alıyor. Golf R’ın fiyatı yaklaşık 50 bin euro olacak. Yılda 150 adet satmayı planlıyoruz. Şimdiden 4 tane sattık bile. Scirocco R da Mart’ta ithal edilecek. ‘Yılın Otomobili’ seçilen Polo’nun GTI versiyonu ikinci çeyrekte satışa çıkacak. Araçta 170 beygir gücünde 1.4 TSI motor yer alıyor. Vergi avantajı sayesinde Polo GTI 45-46 bin liraya satılacak. Yeni Touran 2011 model yılı olarak üçüncü çeyrekte gelecek. Otomobilde uzun süredir beklenen 1.6 lt TDI motor da olacak.”