Kahraman oldu

ABD'nin diplomatik sırlarını yayınlayan Wikileaks'in patronu Julian Assange'ın İsveç'te hakkında açılan t...


ABD'nin diplomatik sırlarını yayınlayan Wikileaks'in patronu Julian Assange'ın İsveç'te hakkında açılan tecavüz suçlaması kapsamında bu ülkeye iade edilmek üzere önceki gün Londra'da tutuklanmasının ardından dünya ayağa kalktı. Assange'ın taraftarları internette adeta bir savaş başlatarak 39 yaşındaki aktivistin tutuklanmasında ya da Wikileaks'in çalışmalarının aksamasında etkisi olan kurumların internet sitelerini hack'lemeye başladı. Assange hakkında tutuklama kararı çıkaran İsveç Başsavcılığı'nın ve suçlamada bulunan iki kadının avukatının sitesi tamamen kapandı.

MasterCard'ın sitesine saldırdılar
Wikileaks'e yapılacak ödemeleri artık kabul etmediğini duyuran MasterCard'ın web sitesi de çökertildi. Site tekrar yayına geçtikten sonra da gün boyu erişim zorluğu yaşandı.
Her iki saldırıyı da Assange taraftarı olduğunu söyleyen gruplar üstlendi. Assange'ın tutuklanmasının ardından internet sitelerine bırakılan yorumlarda, Assange'dan halk kahramanı olarak bahsedildi. Slate haber sitesi ise bugüne kadar Assange'a şüpheyle yaklaşanların bile aktivistin tarafına geçtiği yorumunu yaptı. Wikileaks, ödemeleri askıya alan Visa ve MasterCard'a karşı dava açacaklarını duyurdu.
Bolivya, Wikileaks'in aynası oldu
Wikileaks'e bir destek de Bolivya'dan geldi. Devlet Başkan Yardımcısı Alvaro Garcia Linera, siteye destek için Bolivya ile ilgili diplomatik yazışmaları resmi internet sitesinde yayınladı. Linera, halkın, Washington'ın barbarlıkları ve hakaretlerini öğrenmesini istediğini söyledi. Bolivya'nın solcu liderleri 2008'de, kendilerine karşı komploya giriştiği gerekçesiyle ABD Büyükelçisi'ni sınır dışı etmişti.

Avustralya, vatandaşına sahip çıktı
Uluslararası camiada ise ilk kez bir ülke Julian Assange'ı savundu. ABD müttefiki olan Avustralya'nın Dışişleri Bakanı Kevin Rudd, "ABD'nin diplomatik ağından 250 bin belgenin izinsiz olarak yayınlanmasından bizzat Assange sorumlu değildir. Bunun sorumluluğu Amerikalılarındır" dedi. Avustralyalı yetkililer, Londra'da tutuklanan Assange'ın kendi vatandaşları olduğunu hatırlatarak her türlü konsolosluk yardımı sağladıklarını söyledi.
Bu arada, İsveç Dışişleri Bakanı Carl Bildt, Wikileaks'in kurucusu Julian Assange'ın ABD'ye iadesi ile ilgili herhangi bir temasları olmadığını açıkladı. 

NYT'ye soruşturma açılabilir
ABD'de Senato İç Güvenlik Komisyonu Başkanı Joe Lieberman, Wikileaks'le bağlantılarını kesmesi için şirketler üzerinde baskı kurarken, bir yandan da Assange'ın Amerika'da yargılanması çağrısında bulundu. Lieberman, dün ayrıca New York Times hakkında da soruşturma başlatılmasını istedi. Bu arada, bugüne kadar sızıntıyla ilgili yorum yapmayan ABD Başkanı Barack Obama'nın konuyla bizzat ilgilendiği söyleniyor. Eski CIA uzmanlarından Larry Johnson, Wikileaks'e yönelik operasyonun en tepeden yönetildiğini söyledi ve "Kurumlar kendi başlarına hareket etmiyor. Operasyonun başında Beyaz Saray var" dedi.