Alman Büyükelçi Kars'ta

Almanya'nın Ankara Büyükelçisi Dr. Eckart Cuntz, bugün Kars'a geldi.

Alman Büyükelçi Kars'ta
Alman Büyükelçi Cuntz'u havaalanında Erzurum Fahri Konsolosu Dr. Yılmaz Kuşkay karşıladı. Büyükelçi Cuntz, havaalanından Kars'ta Çar Rusyası döneminden kalma ve Baltık Almanların inşa ettiği Paşaçayır Mahallesi'ndeki Alman Evi'ne geçti.
Cuntz, Alman Evi'nin restorasyonuna katkıda bulunanların isimlerinin yer aldığı ve evin giriş duvarına asılan plaketin üzerindeki örtüyü kaldırmak için Merkez Paşaçayır'daki Mehmet Temel'e ait evi ziyaret ederek açılışını yaptı. Alman Büyükelçi Cuntz, Rusların 877'de Kars şehrini işgal ettiklerinde orada yaşayan Türk halkının Anadolu'nun batısına kaçmak zorunda kaldığını söyledi. Cuntz; "Rus makamları özellikle kendi halklarının yerleşmesi için talimatlar verdi. Bugün Paşaçayır olan o zamanki ismi
Petrovka'da Almanlar huzur içerisinde yaşamışlardır. Rusya onları yine kendi bölgelerine göndermek için zorlamıştır" dedi.
Daha sonra Alman Evi'nin 2010 yılındaki kısmi restorasyonunun sponsorlarının adlarının yer aldığı plaketin açılışı yapılarak evin içerisine geçildi. Evi gezen Alman Büyükelçi'ye Mehmet Tekel tarafından evin son durumu hakkında bilgiler verildi. Bir süre evi inceleyen Büyükelçi'ye çay ve tatlı ikram edildi. Kars merkez Paşaçayır Mahallesi'nde bulunan ve 19. yüzyılın sonlarında Baltık bölgesinden gelerek Kars'a yerleşen Almanlar tarafından inşa edilen evin içerisinde resimler ve yazılar yer alıyor.
Alman Evi'nin restorasyonu BSH Ev Aletleri Sanayi ve Ticaret A.Ş. ile Mercedez Benz Türk A.Ş. tarafından yaptırıldı.
Geceyi Kars'ta geçirecek olan Büyükelçi Dr. Eckart Cuntz, yarın Kars'ta birtakım ziyaretler gerçekleştirdikten sonra ilden ayrılacak.
(IÇ-EA-Y)