Dev pandalar tükenmeyebilir

Çevreciler açıkladı: Üreme yöntemleri işe yaradı, koruma altında 300 panda hedefine ulaştık


Dev pandaların soyunun tükenmemesi çalışmalarında önemli gelişme: Çevreciler, pandaların üremesine dair yöntemlerin artık kusursuz işlediğini ve koruma altında 300 panda olması hedeflerine ulaştıklarını söyledi. Çin’deki Çengdu Panda Üreme Araştırmaları Merkezi’nin başarısı sonrasında, 15 yıl içinde ilk pandanın doğal yaşama bırakılacağı düşünülüyor.
Bilim insanları 1963’ten beri tutsak pandaların üremesi için çalışıyor. Dişi pandalar yıl içinde yalnızca 72 saat çiftleşmeye hazır oluyor, gebe kalabilecekleri aralıksa bunun 12 ila 24 saatlik dönemi. Araştırmacılar ilk olarak tüm çabalarına rağmen, pandaların esir tutuldukları için üreme ihtimallerinin daha düşük olduğunu gördü. Bunun üzerine doğal ortamı hatırlatan metotlar geliştirip üreme davranışlarını cesaretlendirmeye çalıştı. En işe yarayan yöntem ‘ikiz değiştirme’ oldu. 

Kuvözde ikiz değişimi
Pandaların yarısından çoğunun ikiz yavruları oluyor ancak yağ depolayamadıkları, dolayısıyla birden fazla yavruya bakacak süt ve enerjiye sahip olmadıkları için bu yavrulardan yalnızca birine bakıyorlar. Çengdu araştırma merkezinde terk edilen yavrular kuvözlere yerleştirildi ve değiştirmek suretiyle, anne pandaların ikizleri büyütmesi sağlandı. Bu yöntemle yavruların hayatta kalma oranı yüzde 98’e çıktı. (bbc)