Çek Mağdurları Eylemi

Ankara'da kendilerini çek mağduru olarak adlandıran grup, 'Çek ile Ödemelerin Düzenlenmesi ve Çek ile Hamillerin Korunması Hakkındaki 3167 Sayılı Kanun'un kaldırılması için eylem yaptı.

Abdi İpekçi Parkı'nda yaklaşık 100 kişinin katılımıyla yapılan eylemde, "Suçlu değil borçluyuz", "Çek hapsi hukuk ayıbıdır", "Borcumuzu özgürlüğümüzle değil çalışarak ödemek istiyoruz" yazılı pankart taşındı. Grup adına Hükümlü ve Hükümlü Yakınları Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Genel Başkanı Şafak Soy, "Ticari alışveriş yapan bizler, çeklerimizi ödeyemediğimiz için yaşama hakkından sonra en temel ve kutsal hakkımız olan özgürlüğümüz kısıtlanmakta, hapse atılmaktayız. Uygar dünyada olmayan bir suç ve
cezanın hukuki meşruiyeti 3167 sayılı yasa 01.01.2009 tarihinden itibaren zaten yoktur. Nitekim pek çok mahkeme 'orta yerde suç ve ceza içeren bir kanun yoktur' diye beraat kararları verirken cezada birlik ilkesi de tamamen ortadan kalkmıştır. Bu hukuki ve kanuni kargaşa hala sürmektedir. Çünkü bu bir zorlamadır bu bir zulümdür. Hiçbir yasal kılıf bu çağ dışı uygulamayı haklı ve tutarlı kılmayacaktır. 3167 Sayılı Kanunun hükümden kaldırılmasını istiyoruz" dedi.
Çek Kanununa muhalefetten cezaevine girenlerin bir yıl önce taahhütle serbest bırakıldığını belirten Soy, bir yıllık sürenin borçların ödenmesi için yeterli olmadığını ve 15 gün sonra yaklaşık 2 milyon esnafın tekrar cezaevine girmekle karşı karşıya kalacağını ifade etti.
Öte yandan eylemcilere destek veren CHP Milletvekili Akif Ekici de, borcun cezaevinde ödenmeyeceğini söyleyerek, "Bu insanlar yanlış çıkarılmış bir yasanın mağduru haline getirilmişler. Bu insanları rahat bırakalım çalışıp borçlarını ödesinler" diye tepki gösterdi.