Aü'nde 'Dünya Sivil Havacılık Günü' Kutlandı

Anadolu Üniversitesi (AÜ) Sivil Havacılık Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Mustafa Cavcar, uluslararası sivil havacılık alanında Azerbaycan'la aynı millet olarak işbirliğine gideceklerini söyledi.

Dünya Sivil Havacılık Günü dolayısıyla AÜ Sivil Havacılık Yüksek Okulu Mustafa Öç Konferans Salonu'nda bir konuşma yapan Cavcar, "Dünya Sivil Havacılık gününe başka bir anlamın katıldığını belirterek, "O anlam da şöyle, burada bir konuğumuz var. Kendisi Azerbaycan Milli Havacılık Akademisi'nin Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ramiz Sadıgov hocamız konuğumuz. "Biz 3 yıldır çeşitli vesilerlele uzaktan uzağa haberleşmelerle ve yine Azerbaycan Milli Havcılık Akademisi'nden Sadıgov hocamızla görüşmelerimizde, çeşitli ortamlarda karşılaştığımızda, hep bir işten söz ettik. Ancak, 3 yılı geçti belki ama olacak iş ya, bugün kendileri geldi, buradalar ve biz o işbirliğinin temellerini oluşturuyoruz. Çok anlamlı bir işbirliği Azerbaycan Başkanı Haydar Aliyev'in bir sözü var bir millet iki devlet diye biz aynı milletiz aynı dilleri konuşuyoruz. Şimdi ise uluslarası sivil havacılık ortamında biz aynı millet olarak işbirliğine gidiyoruz" dedi.
Tayyareci Vecihi Hürkuş Müzesi Derneği Başkanı Bahadır Gürer ise, Türk Havacılık tarihinin önemli simalarından olan Vecihi Hürkuş'u, "Gönül Hürkuş Şarmanın aramızda olması dolayısıyle tekrar sizlerle mutluluklarmızı paylaşmak istiyoruz. Vecihi Hürkuş'tan bahsetmek demek, bir anlamda Türk Sivil Havacılığından bahsetmek demektir. Vecihi Hürkuşu tanımlarken biz birkaç yıllık çalışmalarımız içinde ona nasıl bir sıfat yakıştıracağımız konusunda büyük tereddütler yaşıyoruz, çünkü tanımlanmış sözcüklerin hiçbiri onu tarif etmek için yetmiyor. Biz Vecihi beye bir tayyare makinisti diyemeyiz, Vecihi beye sadece uçak mühendisi diyemeyiz, sadece pilot diyemeyiz, pilot dediğimiz zaman bile onun bir savaş pilotu, test pilotu ve hayatının son dönemlerinde bir ticari pilot olarak çalıştığını ve daha havacılığın başlangıcında bir akrobasi pilotu olduğunu unutmamalıyız. Dolayısıyla pilotluğundan bahsedip pilot Vecihi Hürkuş demek onu tam olarak anlatamamak demektir. Vecihi Hürkuş bir öğretmendir. Başöğretmendir, 1925'te Vecihi bey Türkiye'nin Baştayyarecisi olarak tanınmıştır. Kara ve Deniz Tayyare Mektepleri'nde, Türk Kuşu'nda öğretmendir. Vecihi bey 1932'de kurduğu Vecihi Sivil Tayyare Mektebi'nin öğretmenidir. O bir girişimcidir. Pilotluğu kadar girişimciliğinden de bahsetmek gerekir, çünkü Vecihi Hürkuş 1932'de Türkiye'de ilk Fenni Tayyare İnşaa Fabrikasını kurdu. Seri üretime geçemedi ama 7 uçak imal etti. Havadan tanıtımlarla ilgili reklamcılık yaptı ve gelirleriyle kurduğu havacılık kurum ve kuruluşlarını yaşattı" diye bahsetti.
Yapılan konuşmaların ardından Türk Havacılık ve Uzay Sanaayi A.Ş. (TUSAŞ) Hava Araçları Mühendisliği Müdürü Akif Çetintaş yaptığı sunumla TUSAŞ'ın özgün mühendislik projeleri hakkında bilgi verdi. Programa Sivil Havacılık Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Mustafa Cavcar, Azerbaycan Sivil Havacılık Akademisi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ramiz Sadıgov, Tayyareci Vecihi Hürkuş Müzesi Derneği Başkanı Bahadır Gürer, TUSAŞ Hava Araçları Mühendisliği Müdürü Akif Çetintaş ve Türk havacılık tarihinin en önemli isimlerinden biri olan Vecihi Hürkuş'un kızı Gönül Hürkuş Şarman'ın yanısıra çok sayıda Sivil Havacılık Yüksekokulu Öğrencisi katıldı.