İZKA'nın yeni yönetimi belli oldu

İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA)'nda iki ay önce başlayan seçim maratonu sona erdi. Kalkınma Kurulu toplantısında başkan, başkan vekili, katip üyeler ve y

İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA)'nda iki ay önce başlayan seçim maratonu sona erdi. Kalkınma Kurulu toplantısında başkan, başkan vekili, katip üyeler ve yönetim kurulunda görev yapacak 3 asil ve 6 yedek üye seçildi. Seçimin süprizi, İzmir Ziraat Odası Başkanı Sedat Köse oldu. Köse, ziraat kesiminin oylarını alarak yönetime girdi.

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO)'nda yapılan İZKA organ seçimlerinin açılışında konuşan İzmir Valisi Cahit Kıraç, bölgesel kalkınma ajanslarının önemine dikkat çekti. Ajans çatısı altında İzmir'in en önemli kurum ve kuruluşlarının biraraya geldiğini belirten Kıraç, İZKA'nın bugüne kadar iki defa proje teklif çağrısına çıktığını hatırlattı. Vali Kıraç, 2008 yılındaki ilk çağrıda KOBİ ve sosyal kalkınma alanlarında 164 projeye yaklaşık 30 milyon TL kaynak ayırdıklarını anlattı. 2009 yılında tarım ve kırsal kalkınma ile turizm ve çevre alanlarında başlattıkları iki malî destek programında ise 102 projeye 31,6 milyon TL aktardıklarını vurgulayan Kıraç, "Son iki yılda İzmir'in belirlemiş olduğu 266 öncelikli projeye 61,6 milyon TL kaynak ayırdık, bunun 33,3 milyon TL'sini kullandırdık." dedi. İZKA tarafından uygulanan dört malî destek programının ikisinin kâr amacı güden kuruluşlara yönelik olduğunu kaydeden Kıraç, bunlar kapsamında önümüzdeki üç yıl içinde 3 bin 600'ün üzerinde kişiye istihdam sağlanmasının ve 50 milyon TL'ye yakın vergi gelirinin elde edilmesinin beklendiğini söyledi.

Sekiz üyesi bulunan İZKA Yönetim Kurulu'nda Vali, Büyükşehir Belediye Başkanı, İl Genel Meclisi Başkanı, Ege Bölgesi Sanayi Odası ve İzmir Ticaret Odası başkanları doğal üye olarak görev yapıyor. İZKA organ seçimleri, iki farklı oylamayla yapıldı. Kalkınma Kurulu başkanı ve başkan vekiliyle kâtip üyelerin seçiminde açık oylama yöntemi kullanıldı. Kalkınma Kurulu Başkanı Necip Kalkan ve Başkan Vekili Kemal Çolakoğlu, bulundukları göreve yeniden talip oldu. Başkanlık seçiminde Kalkan'a rakip çıkmazken Çolakoğlu, Yaşar Özdemir ile yarıştı. Oylama sonucunda Çolakoğlu, oy çokluğuyla Kalkınma Kurulu Başkan Vekilliği'ne seçildi. Elif Türkmen ve Yılmaz Güral kâtip asil üyeliklerine seçildi. Mehmet Gülaylar ve Ertan Koyuncu ise yeni dönemde yedek üye olacak.

Çekişme, özel kesim ve sivil toplum kuruluşlarından yönetim kurulunda görev alacak üç asil ve altı yedek üyenin seçiminde yaşandı. Kapalı oy, açık tasnif şeklinde yapılan seçimlerde, üç kişilik yönetim kuruluna Mehmet Timuroğlu, Hüseyin Porsuk, Zekeriya Mutlu, Sedat Köse ve Şehnaz Yılmaz aday oldu. Kalkınma Kurulu'nun 100 üyesinden 92'sinin oy kullandığı seçimlerde İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Zekeriya Mutlu 75, Batı Anadolu Sanayici ve İşadamları Dernekleri (BASİFED) Başkanı Hüseyin Porsuk 57, İzmir Ziraat Odası Başkanı Köse 49 oyla yönetim kuruluna girdi. Diğer adaylardan İGİD Başkanı Mehmet Timuroğlu 39, İzmir İş Kadınları Derneği (İZİKAD) Başkanı Şehnaz Yılmaz 40 oy aldı. Yönetim kurulu yedek üyeliklerine ise altı isim aday oldu.

NE DEDİLER?

Zekeriya Mutlu: Çok güzel bir genel kurul yaşadık. Bütün arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. Yönetim kurulu üyesi olarak bundan sonraki dönemde de ülkemiz ve İzmir için çalışmaya devam edeceğiz.

Hüseyin Porsuk: İZKA Kalkınma Kurulu üyelerine teşekkür ediyorum. Çok güzel bir seçim süreci yaşandı. Yeni dönemde de yönetimdeki diğer arkadaşlarımızla birlikte İzmir için omuz omuza hizmet edeceğiz. Kentin kalkınması için elimizden geleni yapacağız.

Sedat Köse: Seçim yarışına beş arkadaşımızla katıldık. Üç arkadaşımızla yönetim kurulana girdik. Ben başlangıçtan beri tarım kesiminin İZKA'da temsil edilmesi gerektiğini söyledim. Seçimlerde de arkadaşlarımın desteğiyle bunu başardık. Herkese teşekkür ediyorum.