Altından yeni bir rekor

Altın vadeli işlemlerde 12 doların üzerinde artarken bin 400 sınırını geçti.

Altından yeni bir rekor
ABD Merkez Bankası Başkanı Ben Bernanke'nin niceliksel iyileştirmeyi genişleteceği yönünde açıklamalarda bulunması emtia fiyatlarında tekrar sert hareketlerin görünmesine neden oldu. Future işlemlerinde emtia fiyatları hızla artarken altın rekor seviyelerin çok yakın seyrediyor. Vadeli işlemlerin 52 haftalık grafiğinde en düşük bin 62 doları test eden altın, en yüksek bin 426 doları test etmişti. Bugünkü işlemlerinde ise şubat vadeli altın elektronik işlemlerde bin 419 dolar seviyesinde bulunuyor. Altın cuma günü bin 406 dolarda seyrederken bugünkü işlemlerde yaklaşık yüzde 4 yukarıda.

Yabancı uzmanlar cuma günü işsizlik verilerinin kötü gelmesi sonucu zayıflayan doların ve borç krizine yönelik kaygıların da altını yukarı taşıdığını belirtiyor. Özellikle ABD Merkez Bankası ve Avrupa Merkez Bankası'nın piyasalar para enjekte etmesi de metal fiyatlarındaki artışın sürmesinde etkili olduğu ifade ediliyor. Bilindiği üzere AB ve ABD toplamda piyasaya 10 trilyon dolarlık para akıtmıştı.

Ayrıca, İstanbul Altın Borsasında (İAB) İAB Endeksi cuma gününü yüzde 1.03 değer artışıyla tamamlamıştı. Altının kilogram fiyatı da 66 bin 120 liradan, onsu ise bin 405,00 dolardan kapanmıştı.

Öte yandan petrol fiyatları 90 dolar sınırında bulunuyor.