Afetler ve felaketler yılı 2010 geride kaldı
Depremler, sel felaketleri, kavurucu sıcaklar ve orman yangınları, hortumlar, kasırgalar ve binlerce ölü. 2010, başka birçok şeyle birlikte insanlığın
Birleşmiş Milletler Uluslararası Afet Önleme Organizasyonunun(ISDR) verileri, 2000 yılı ile 2009 yılı arasında meydana gelen doğal afetlerde dünya genelinde her yıl ortalama 78 bin kişinin hayatını kaybettiğini gösteriyor. Oysa sadece 2010 yılında meydana gelen afetlerde 260 binden fazla insan hayatını kaybetti. Bu rakam dünya üzerindeki yüzlerce şehrin nüfusundan bile çok daha fazla. Öyle ki bu yıl içerisinde gazetecilerin söz konusu afetlerin büyüklüğünü tasvir etmek için kullandıkları 'yüzyılın olayı' gibi terimler sıradanlaştı.
Birçok bilim adamı 2010 yılında meydana gelen afetleri küresel ısınmanın doğal bir sonucu olarak görürken ölü sayısının bu kadar fazla oluşunu, az gelişmişliğe ve halen dünyanın farklı ülkelerindeki milyonlarca insanın güvenli olmayan binalarda yaşıyor olmasına bağlıyor. Oldukça fakir bir ülke olan Haiti'de meydana gelen 7,0 büyüklüğündeki depremde 220 binden fazla insan ölürken nispeten daha zengin olan Şili'de meydana gelen 8,5 büyüklüğündeki depremde sadece 700 kişi hayatını kaybetti.
İşte 2010 yılında öne çıkan afetler ve sonuçları:
HAİTİ DEPREMİ
2010 yılında meydana gelen doğal afetlerdeki ölü sayısının bu kadar fazla olmasında 12 Ocakta Haiti'de meydana gelen depremin etkisi son derece büyük. Merkez üssü başkent Port-Au-Prince'ye 25 kilometre uzaklıkta gerçekleşen 7,0 şiddetindeki depremde 220 binden fazla kişinin hayatını kaybettiği bildirildi. Yaralıların sayısının 300 binden fazla olduğu ve 1,5 milyondan fazla insanın evsiz kaldığı ifade ediliyordu. Söz konusu rakamların bir çoğu halen tam olarak doğrulanabilmiş değil. Çünkü depremde Haiti Başkanlık Sarayı dahil birçok resmi kurum ciddi şekilde hasar gördü. Birleşmiş Milletlerin bölgede bulunan binalarının bir kısmı da yıkıldı. Haiti depremi sadece 2010 yılının değil insanlık tarihinin en büyük doğal afetlerinden biri olarak tarihe geçti.
ŞİLİ DEPREMİ
Dünya Haiti'de meydana gelen depremin şokunu henüz üzerinden atamamışken bir hafta sonra Güney Amerika'nın turizm merkezi Şili'de Richter ölçeğine göre 8,8 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. 27 Şubatta gerçekleşen ve merkez üssü Şili'nin üçüncü büyük şehri Concepcion olan deprem de 700 kişi hayatını kaybetti. Depremin Şili ekonomisine 15 ile 30 milyar Dolar arasında maddi zarara mal olduğu tahmin ediliyor. Depremde çoğu eski olan 1,5 milyon ev hasar gördü ve 2 milyondan fazla kişi evsiz kaldı. Komşu Arjantin'den bile hissedildiği belirtilen deprem 90 saniye sürdü. Deprem o kadar şiddetliydi ki bazı bilim adamları Şili depremi yüzünden dünyanın kendi etrafındaki dönüş süresini kısalttığını ifade etti.
PAKİSTAN'DA SEL FELAKETİ
2010 yılının yaz aylarında Rusya sıcak hava dalgasıyla zor günler yaşarken Pakistan tarihinin en büyük sel felaketiyle sarsıldı. 21 Temmuz günü başlayan selde 2 bine yakın kişi hayatını kaybederken yaklaşık 20 milyon kişi selden etkilendi. Selin Pakistan ekonomisine zararının ise 43 milyar Dolardan fazla olduğu belirtiliyor.
ÇİN'DE SEL FELAKETLERİ:
Dünyanın farklı ülkelerinden birçok yardım kuruluşu Pakistan'da meydana gelen sel felaketinin yaralarını sarmaya çalışırken Çin son on yılın en büyük sel felaketiyle karşı karşıya kaldı. Çin'de Temmuz ve Ağustos aylarında meydana gelen sellerde 4 binden fazla insan hayatını kaybetti
RUSYA'DA YANGINLAR
Geçtiğimiz yaz aylarında tarihinin en sıcak günlerini yaşayan Rusya'da 15 bin kişi sıcak havadan ve sonrasında meydana gelen orman yangınlarından dolayı hayatını kaybetti. Yangında binlerce ev kül olurken 990 bin hektar alan yandı. Rusya Devlet Başkanı Dimitry Medvedev bütün ülkede acil durum ilan etti. Sıcak havanın etkisiyle hızla yayılan yangınlar uzun süre kontrol altına alınamadı. Yangınların Rusya ekonomisine 15 milyar dolardan fazla zararı olduğu tahmin ediliyor.
İZLANDA'DA YANARDAĞ PATLAMASI
14 Nisan'da patlayan İzlanda'nın güneyindeki "Eyyafyallayöküll" yanardağı ciddi bir hayat kaybına neden olmasa da yılın en büyük doğal afetlerinden biri olarak tarihe geçti. Patlamanın etkisiyle havaya savrulan küller Avrupa'da hava trafiğini durma noktasına getirdi. 7 milyondan fazla insan uzun süre hiç bir yere gidemezken birçok havayolu şirketi ciddi ekonomik zararlarla karşı karşıya kaldı. En son 190 yıl önce harekete geçen "Eyyafyallayöküll"'in Avrupa Havayolu Sanayisine 3,3 milyar dolardan fazla maddi zarara neden olduğu tahmin ediliyor.
MEKSİKA KÖRFEZİ PETROL SIZINTISI
Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Barrack Obama'nın göreve gelmesinin akabinde en çok başını ağrıtan olaylardan biri şüphesiz Meksika Körfezindeki petrol sızıntısıydı. İngiliz petrol firması BP'ye ait Deepwater Horizon petrol platformunun 21 Nisan'da patlamasının ardından batması sonucu oluşan petrol sızıntısı, eşi benzeri görülmemiş bir çevre felaketine yol açtı. 20 Nisan da başlatan sızıntı üç ay boyunca günde 100 bin varil kadar petrolün körfez sularına karışmasına neden oldu.