Gül Diyarbakır'da güllerle karşılandı...

Abdullah Gül, Diyarbakır'da sevgi gösterileriyle ile karşılandı.

Havaalanındaki karşılama töreninin ardından apron girişinde bir süre ilköğretim okulu öğrencilerinden oluşan folklor ekibinin gösterisini izleyen Gül, daha sonra çocuklarla hatıra fotoğraf çektirdi.

Ardından otomobile binen Cumhurbaşkanı Gül, havaalanı çıkışında kendisini gül ve karanfillerle karşılayan bir grup vatandaşın gösterdiği büyük ilgi üzerine araçtan inerek, onlarla sohbet etti.

Tekrar aracına binerek, Diyarbakır Valiliğine doğru hareket eden Gül'e yol boyunca toplanan vatandaşlar büyük sevgi gösterisinde bulundu.

Abdullah Gül de vatandaşların sevgi gösterilerine onları selamlayarak karşılık verdi.

Cumhurbaşkanı, halkla selamlaşmasının ardından Valiliğe geçti.

Bu arada, Gül'ü Diyarbakır Havaalanı'nda Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak, Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ayşegül Jale Saraç, 7. Kolordu Komutanı Korgeneral Salih Zeki Çolak ve öteki yetkililer karşıladı.

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker ve Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Mustafa İsen de Cumhurbaşkanı Gül ile Diyarbakır'a gitti.

Ziyaret kritik

'Bütün illerimizi nasıl ziyaret ediyorsam Diyarbakır'a da öyle gidiyorum' dese de Gül'ün Diyarbakır ziyareti kritik.

Çünkü Cumhurbaşkanı bu kez Diyarbakır'a özerklik talebi ve iki dilli hayat tartışmalarının gölgesinde gitti.

DTK Eş Başkanı Aysel Tuğluk, Cumhurbaşkanı ile görüşmek istiyor ama görüşemeyecekler.

Ne onlar randevu talebinde bulundu, ne de Cumhurbaşkanı'nın resmi programında öyle bir görüşme var.

Zaten görüşmenin önündeki en büyük engel Aysel Tuğluk ve Ahmet Türk'ün özerklik talebinde bulunan ve özerklikle ilgili çalışmayı yürüten Demokratik Toplum Kongresi'nin eşbaşkanları olmaları.

Aysel Tuğluk, CNN TÜRK'te demokratik özerklik ve iki dille ilgili açıklamalar yaparken, Cumhurbaşkanı Gül, Diyarbakır ziyaretinin hemen öncesinde Ankara'da Milli Güvenlik Kurulu toplantısına başkanlık ediyordu.

Masada da bu konu vardı.

'Gelişmeleri endişe ile izliyoruz, resmi dil Türkçedir' diyerek yazılı açıklama yapan asker ve 'bu toprakları ameliyat ettirmeyiz' diyen hükümet aynı masadaydı. Ziyareti kritik hale getiren de bu..

Gözler bu akşamki yemekte

Cumhurbaşkanı'nın kongrenin eşbaşkanlarıyla, ya da üyeleriyle resmi programında yer alan bir görüşmesi yok ama bugün akşam gazetecilerin, sivil toplum örgütlerinin katılacağı bir yemek var.

O sivil toplum örgütleri temsilcileri arasında Demokratik Toplum Kongresi üyeleri de yer alıyor.

Yemeğe 28 Temmuz 2004 tarihinde şehit düşen Abbas Yoldaş'ın yakınlarının da katılacağı belirtiliyor.

İşte bu nedenle gözler o yemekte olacak. Sadece bu değil, kritik duraklardan biri de belediye. Cumhurbaşkanı, Diyarbakır' da valiliğin ardından garnizon sonra da belediye gidecek ve Osman Baydemir ile görüşecek.

Cumhurbaşkanı'nın ise sağduyu çağrısı yapması bekleniyor. Hem görüşmelerinde, hem de Diyarbakır sokaklarında...

Çünkü Cumhurbaşkanı, Diyarbakırlılarla konuşacak, sorunlarını dinleyecek.



Kaynak: Cnntürk