Bu şehri tekrar el birliğiyle diriltmeliyiz

3 yıl aradan sonra Diyarbakır'ı ziyaret eden Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Organize Sanayi Bölgesi'nde açıklamalarda bulundu.

Bu şehri tekrar el birliğiyle diriltmeliyiz
Cumhurbaşkanı Gül, Diyarbakır'da valilik ve belediye ziyaretinin ardından, Organize Sanayi Bölgesine giderek incelemelerde bulundu. Cumhurbaşkanı Abdulllah Gül, Organize Sanayi Bölgesi'nde bir konuşma yaptı.

Gül , " İyi şeylerin olması için şiddet, terör ve kanın olmaması gerekir bu vatan hepimizindir senin, benim, onun herkesindir" dedi.

Cumhurbaşkanı Abdulllah Gül'ün Organize Sanayi Bölgesi'nde iş adamlarına yaptığı açıklamalar şöyle:

BU VATAN HEPİMİZİN

Hepimiz biriz beraberiz istediğimiz yere gideriz istediğimiz yerde iş kurarız Bursalı, İzmirli buraya gelir burada iş kurar burada sever evlenir iş kurar. Aynı şekilde Diyarbakırlı da İstanbul da, İzmir de iş kurabilir evlenebilir orada oturabilir bu anlayış önce esas olması lazım ondan sonra muhakkak ki bu ülkenin sorunları var hepimizin problemleri var bu sorunları atlatmak bizim görevimiz vazifemizdir. Bunların çözümü Türkiye'nin topyekün demokratik standartlarının çözülmesi ve yüksek standartlara kavuşacaktır. Bu meseleler farklı farklı ortaya çıkabilir bunları biz demokratik standartlarımızı yükselterek çözeceğiz. Bu problemleri mesheb, etnik yapılar üzerinden çözmeye kalkarsak silah girerse, kan girerse biz o zaman kendi bünyemizi zayıflatmaya başlarız, kesinlikle silah, şiddet, terör bunlar gündemimizin dışında olacak. Bütün bunlar kendimizi dayanışma içerisinde standartlarımızı yükselterek çözeceğimiz konulardır biz bunları ideolojik yanlış siyasi terimlerle yapmaya kalkarsak o zaman bütün milletin içerisinde şüpheler uyanır ve kendimize zarar veririz. İyi şeylerin olması için şiddet, terör ve kanın olmaması gerekir bu vatan hepimizindir senin, benim, onun herkesindir.

SADECE SİYASET KONUŞMAK DİYARBAKIR'A ZARAR VERİR

Diyarbakır'da bunları şuanda gündem olarak bu düşüncelerimi ortaya koydum, havaalanından buraya gelene kadar her yerde durdum insanlar bana bir kağıt bir not verdi bunların bazılarını arabada açtım, bunların yüzde 99'u iş aş diyor yaşlı teyze diyor ki şu kadar oğlum var iş bulun diyor, genç delikanlı diyor ki iş bulun bana diyor bunların hiç konuşulmaması burada sadece siyasetin konuşulması Diyarbakır için zarardır. Bunlar kendi meselelerimiz yapıcı şekilde geleceğe bakacağız burada bu nüfus var bunların hepsine iş bulmadan aş bulmadan siyaset olmaz açık söylüyorum. Bir yerde yatırım olmazsa, bir yerde eğer fabrikalar açılmazsa, iş yerleri açılmazsa istihdam oluşmaz iş bulunmaz insanlara bir yerde insanların yatırım yapması içinde o yerin imajının iyi olması lazım.

Bu şehirde insanları kucaklama var ama dışarıdan niye bu şehirde kavga dövüş var gibi gözüksün sadece sokakta yürüyüş yapılıyor gibi gözüksün Diyarbakır'ın böyle görünmesi lazım değil. Yatırımların olması için Diyarbakır'a iş adamlarının gelmesi için Diyarbakır'ın iyi gösterilmesi lazım. Buradan bütün Diyarbakırlılara da sesleniyorum bütün işadamlarına da sesleniyorum burada daima ticaret çok büyük olmuş medeniyet çok büyük olmuş. Buralar bir zamanlar Türkiye'nin en güzel şehirlerinden biri burası çok farklı bir dinamiği olan büyük cazip olan bir şehir Türkiye'nin şimdi izlediği dostane politikaları esas aldığımızda buralara herkesin koşarak gelip yatırım yapması lazım ama gelen insanları da davet etmesi lazım davet için davetiye değil imajını herkese göstermesi lazım. Buraya geldim iki fabrika gezdim biri 70 bin metrekarelik bir alan bunları çıkarın gösterin bunların resimlerini de koyun sadece siyasi resimleri koymayın.

BAŞKA İLLERİ TERCİH EDİYORSUNUZ

Buranın potansiyeli büyük herkes buraya gelsin teşvik buraya veriliyor ama teşvik bile işe yaramıyorsa kendimize çeki düzen vermemiz lazım. Düzce de yer kalmadı oralar doldu zaten insanlar buraya koşarak gelir buranın potansiyeli Batı'nın potansiyelinden daha büyük buranın potansiyeli bütün Ortadoğu bütün Mezepotamya, en büyük milyarlık ihaleleri Türk firmaları sizler alıyorsunuz bunlara mal nereden yetişecek bunlara mal yakın olan merkezlerden buradan yetişecek. Türkiye'nin ben insani ve vicdani olarak görünen şeyleri düzeltmemiz gerek böyle bir ortam var bugün Türkiye'de Diyarbakır'ı eski o şaşalı dönemine getirmemiz lazım. Havaalanı çok süratli bir şekilde havaalanının yapılması lazım 1 milyon yolcu geliyorsa bu şehre havaalanı tabii ki burada önemli. Başbakan talimatları vermiş bana söyledi şimdi uçaktan inerken insan hayran kalıyor yazın kim bilir nasıl görünür buralar, Dicle nehri binlerce yıl bereketi ile buradan akıp gidiyor. GAP projesi için milyarlarca dolar harcandı harcanıyor ama maalesef bunlar hatalarımız ihmal ettiğimiz tarafları var en önemli alanlarından birisi sulamaydı sulama alanları ile ilgili kanallar yapılmaya kalkılıyor bunlar eski değil Türkiye'nin yanlışları sanmayın ki sadece Diyarbakır'da sadece bu şekilde Sivas'ta da var bu sonradan barajların sulama kanalları değiştirilmeye çalışılıyor kanallar da Diyarbakır'ın bu bölgenin çok çok büyük önem verilmiş projeleriydi. Kısa sürede bunlar tamamlanınca bu arazi sulanınca bereketine bereket katacak buranın. Bütün bunlar için sizler iş adamlarısınız iş adamları olarak sizler Diyarbakırlısınız çoğunuz başka yerleri seçiyorsunuz eğer fabrikasınız yakılırsa fabrika açmazsınız dozerinizin önüne taş koyulursa siz öbür dozerinizi getirmezsiniz herşey açık ve net ortada. Bu şehrin insanlarını ve bu şehiri tekrar yüceltmemiz gerekir, yanımızda Urfa almış başını gidiyor bu bölgeye çok yatırım getirmemiz bu bölge de herkesin insan gibi yaşayabilecekleri bir seviyeyi sağlamamız gerekir şunu da unutmayın devletin herkese para dağıtması ile ne zengin olur nede mutlu olur. Herkes koşarak buraya gelecek ve buraya yatırım yapacaklar burası tarihte olduğu gibi en şaşalı dönemlerinde ki gibi olacaktır.

BU ŞEHİRİ SADECE SİYASİ OLARAK GÖSTERMEYİN


Diyarbakır'ın bir çok temel sorunlarının da çözülmüş olduğunu gördüm , ben bütün vatandaşlarımı Diyarbarkır'ı gelip görsünler sizler toplantılar yapın buraya herkesi çağırın basın yayın mensuplarına da buradan ricam var sizde sadece Diyarbakır denilince siyasetle gündeme getirmeyin Diyarbakır'ın bu büyük potansiyelini de getirin insanlar çekinmesin giderken anasının babasının gözü arkada kalmasın. Bu gerçeği hepiniz yansıtın bu hepimizin sorumluluğudur, ben iki gün boyunca burada kalacağım bir çok toplantılar yapacağım fikirlerimi sizlerle paylaşacağım bu açık müzeyi gezeceğim ayakta duran en büyük surlarını Çin Seddi'nden daha uzun olan Diyarbakır surlarını ve diğer değerlerini gezeceğim. Diyarbakır'lı vatandaşlarımla kucaklaşmaktan mutlu olacağım. Bu düşüncelerle sizleri tekrar tebrik ediyorum, Organize Sanaayi bölgesinde işi olanları burada işçi olanları, işyeri olanları tebrik ediyorum devlet olarak size her türlü destek verilecektir.