Almanlara teşekkür etti

İsrail Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman, ülkesindeki büyük orman yangını için yurt dışından yapılan yardımları anlattı.

Almanlara teşekkür etti
İsrail Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman  Türkiye'den iki uçak gönderilmesine ilişkin olarak Almanlara teşekkür etti.Lieberman, Türk uçaklarının, Almanya'nın, TC Başbakanlığı nezdinde yaptığı girişimlerin sonucunda sağlandığını söyledi.Orman yangın ile ilgili İsrail Radyosu'na konuşan Lieberman, Ynet tarafından da yansıtılan açıklamalarında ülkesine ulaşan dış yardımlarına ilişkin bilgi verirken, Türkiye'den iki yangın söndürme uçağının gönderilmesi konusunnda şunları söyledi: "Almanlara girişmleri için teşekkür etmeliyiz. Onlarla konuştuk ve yangın södürme uçaklarının olmadığını ancak Türklerin olduğunu bildiklerini söylediler. Türkiye'ye çağrıda bulunmuş ve başbakanlıkla konuşmuşlar."

ERDOĞAN'A TEŞEKKÜR NETANYAHU'DAN

İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ı telefonla arayarak, Türkiye’nin İsrail’de çıkan yangın dolayısıyla gönderdiği iki yangın söndürme uçağından dolayı minnettarlığını iletti.

Başbakanlık Basın Merkezi’nden yapılan açıklamaya göre Netanyahu, "İki yangın söndürme uçağı gönderdiğiniz için sizlere minnettar olduğumu iletmek için aradım" ifadesini kullandıktan sonra, "Türk halkının ve sizin bu yardımınızın çok büyük ve anlamlı olduğunu belirtmeliyim. Şu anda herkes Türk uçaklarının yangını söndürmek için uçtuğunu görüyor, ben de görüyorum. Hem hükümetim, hem de halkımın minnettarlığını ifade etmek için sizi şahsen aramak istedim" dedi.

Başbakan Erdoğan ise, Netanyahu’ya geçmiş olsun dileklerini ilettikten sonra, "41 vatandaşınızın hayatını kaybetmesini üzüntüyle öğrendim. Bu afet karşısında insani ve İslami bir görev olarak yardım etmemiz gerekiyordu. Olayı öğrendiğim andan itibaren gerekli talimatları verdim. Millet olarak size başsağlığı dileklerimi iletiyorum. Yaralılar konusunda da her türlü yardımı yapmaya hazırız. Yangın sönene kadar uçaklarımız ülkenizde kalacaktır" dedi.

"Uçaklar Almanya'nın aracılığıyla gönderildi"

Alman Hükümet Sözcüsü Steffen Seibert, Almanya’nın aracılığıyla Türkiye’nin, İsrail’in kuzeyindeki yangının söndürülmesine yardımcı olmak amacıyla 2 yangın söndürme uçağı gönderdiğini söyledi.

Seibert bugün Berlin’de yaptığı açıklamada, İsrail’in Almanya’dan yangın söndürme uçağı istediğini, ancak Almanya’da sadece yangın söndürme helikopterleri bulunduğunu ve bunların yangın bölgesine gönderilmesinin çok uzun zaman alacağı düşüncesiyle Alman hükümetinin Türkiye’den İsrail’e yangın söndürme uçağı göndermesi isteğinde bulunduğunu belirtti.

Türkiye’nin de bu isteği kabul ederek, bölgeye 2 uçak gönderdiğini ifade eden Seibert, söz konusu uçakların sabah saatlerinde yangın bölgesine ulaştığını kaydetti.

Almanya Başbakanı Angela Merkel’in de İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’ya yangından ve çok sayıda insanın hayatını kaybetmesinden dolayı duyduğu üzüntüyü bildirdiğini belirten Seibert, Merkel’in İsrail’e yardım vaadinde bulunduğunu, Almanya’nın bu ülkeye itfaiyeci donanımı ve özel yangın söndürücü malzeme göndereceğini sözlerine ekledi.

Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle de İsrail Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman’a gönderdiği taziye mektubunda, yangında çok sayıda insanın ölümünden ve büyük maddi zararın meydana gelmesinden duyduğu üzüntüyü ileterek, Almanya’nın bu kötü gününde İsrail’in yanında olduğunu, Alman hükümetinin yangının söndürülmesine yardımcı olacağını belirtti.


NETANYAHU TÜRKİYE'YE TEŞEKKÜR ETTİ