Şipşak yüzde 12

Ne WikiLeaks söylentileri ne de Avrupa ekonomilerindeki gerileme borsa yatırımcısını durduramadı. İstanbul Men...

Ne WikiLeaks söylentileri ne de Avrupa ekonomilerindeki gerileme borsa yatırımcısını durduramadı. İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) kuruluşunun 25'inci yılını çifte kutlamayla tamamladı. Halka arzları geçen hafta tamamlanan ve dün ilk kez borsada işleme başlayan Do&Co ve Emlak GYO'nun hisseleri 30 bin yatırımcının yüzünü güldürdü. Emlak GYO'nun hisseleri yüzde 11.76 getiri sağladı. Böylece yıllardır borsadan uzak kalan yerli yatırımcı İMKB'ye dönüşün keyfini yüksek getiriyle yaşadı. Yatırımcı sayısı Emlak GYO'da 28 bin 448 olurken Do&Co'da yatırımcı sayısı 1.027 olarak gerçekleşti. 2010'da halka arz edilmiş şirket sayısı da bu iki halka arzla birlikte 21'e ulaştı. Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı'ndan 1.1 milyar liralık hasılat elde edildi. Bu yıl halka arzlardan elde edilen toplam hasılatın yaklaşık 3.5 milyar liraya yaklaştığı da ifade ediliyor. Emlak Konut GYO'nun halka arzıyla birlikte 2 bin 729 kişi de ilk defa sermaye piyasası ile tanışırken uzun zamandır hesabı olup hisse senedi almayan 4 bin 363 kişi de bu halka arzdan pay alarak sermaye piyasasına girdi. Halka arz sonrası hisselerinin yüzde 25'i işlem görmeye başlayan Emlak Konut GYO, yurt içinde tahsisatın 4.1 katı, yurt dışında 1.5 katı ve toplamda ise 2.2 katı talep gördü.

10 MİLYARLIK HASILAT İMKB
Başkanı Hüseyin Erkan, 2011 yılında halka arzlardan toplam 10 milyar liranın üzerine hasılat beklediklerini bildirdi. İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nın kuruluşunun 25'inci yılı çeşitli etkinliklerle kutlanacağını söyleyen Erkan, İMKB'nin 26 Aralık 1985 yılında resmen kurulduğunu ve 25'inci yılı kendileri açısından dönüm noktası olarak gördüklerini anlattı. Erkan, 2011 yılının kendileri açısından yatırımcı seferberliğinin başlatılacağı bir yıl olacağını vurgulayarak, halka arz tarafında ciddi bir farkındalık artışı olduğunu kaydetti.

30 BİN YENİ YATIRIMCI
Bu yıl 20 ila 30 bin arasında yeni yatırımcının Borsa'ya girdiğine değinen Erkan, gelecek yıl yeni halka arzlarla birlikte ciddi sayıda yeni yatırımcının Borsa'ya geleceğini kaydetti. Erkan, bu yeni yatırımcı sayısının yüz binleri bulabileceğini, bu sayıyı bulmaması için hiç bir nedenin olmadığını söyledi. Bugün Borsa'da yatırım fonları hariç 335 şirketin işlem gördüğünü ifade eden Erkan, bu 335 şirketin toplam hisse senedi piyasası değerinin 314 milyar dolara ulaştığını anlattı. Erkan, bu yıl başlattıkları halka arz seferberliğinin devam ettiğini anımsatarak, 2011 yılının kendileri için yatırımcı seferberliğini başlattıkları bir yıl olacağını söyledi.

2011'DE HIZLANACAK
Erkan, "2011'in ilk yarısında biz büyük halka arzların geleceğini düşünüyoruz. Yabancı talebinin canlı olması lazım. Ortamın biraz daha iyileşmesini bekliyorlar. Zaman zaman da geldiklerinde çok iyi halka arzlar yapabiliyorlar. Dolayısıyla bu farkındalık artıyor. 2011 yılının da biz büyük şirketler için de iyi bir yıl olacağını düşünüyoruz'' dedi. 2011 yılındaki halka arz sonucunda elde edilecek hasılat ile ilgili olarak ise Erkan, "Bu düşündüğümüz büyük şirketler halka arz yaparsa 2011 yılında halka arzlardan gelen toplam hasılatın 10 milyar liranın üzerine çıkabileceğini tahmin ediyoruz. Rakamın 10 milyar liranın üzerine çıkacağını tahmin ediyoruz. Muhafazakar bir tahminle asgari 10 milyar üzerinde olacak diye tahmin ediyoruz" dedi.