Turkcell Çin'e açılıyor

Turkcell Genel Müdür Yardımcısı Koray Öztürkler, 2011 yılında Çin'e bir iletişim ofisi açacaklarını ve Türkiye'ye özel cihazlar üretilmesi için çalışacaklarını söyledi. 2010 yılının değerlendirmesini yapan Öztürkler, 796 milyon TL yatırım yaptıklarını, kullanılan dakika başına fiyatların geçen yıla oranla yüzde 30 düşmesine rağmen abone başına aylık konuşma süresinin yüzde 33 arttığını bildirdi.

2010 yılının değerlendirmesini Ankara'da düzenledikleri bir basın toplantısı ile yapan Turkcell Genel Müdür Yardımcısı Koray Öztürkler, 2011 yılında yapılacak yatırımlarla ilgili de bilgiler aktardı. Öztürkler, dünyadaki teknolojik gelişmeleri ve trendleri yakından takip ettiklerini belirterek, Çin'li bir üretici ile Turkcell'e özel 3G uyumlu T10 modeli cep telefonu ürettiklerini ve bu cihazın büyük ilgi gördüğünü bildirdi. Öztürkler, yeni yılda da cihaz üzerinde çalışmaya devam edeceklerini kaydederken '2011 yılında Çin'de ofis açacağız. Oradaki cihazları yönlendirerek Türkiye'ye daha yarar halde, teknolojisi yüksek cihazları Turkcell markası ile getireceğiz. Böylece Turkcell müşterileri, çok daha iyi cihazlara çok daha uygun fiyatlarla sahip olacak' dedi.

-YATIRIM ŞAMPİYONUYUZ-

2010 yılında Turkcell olarak yüzde 55 abone pazar payına sahip olduklarına dikkat çeker Öztürkler, Numara taşıma ve tarife çeşitliliği dolayısıyla çift SIM taşımanın azaldığını da sözlerine ekledi. Öztürkler, mobil hat doygunluk oranında durgunluk yaşandığını, çift SIM taşıma oranının da son bir yılda yüzde 17'den yüzde 13'e gerilediğini bildirdi. Turkcell'in 2010 yılında en fazla yatırımı yapan şirket olarak 'Yatırım Şampiyonu' olduğunu ifade eden Koray Öztürkler, '2004- 2010 yatırım toplamı 6,3 milyar TL idi. 2010'da yapılan toplam yatırım miktarımız ise 796 milyon TL'yi buldu' diye konuştu. Öztürkler, Turkcell'in 17 bin 300 adet 2G ve 6 bin 500 adet 3G baz istasyonu ile çekim gücünü artırırken, Turkcell Grup Şirketi Superonline'ın 21 bin kilometre fiberoptik ağ döşediğini kaydetti.

-CEPTEN ENÇOK EZEL VE BOBO'NUN GOLÜ İZLENDİ-

3'ncü nesil teknolojisine ilişkin bilgiler de veren Öztürkler 'Türkiye, 3G'yi çok sevdi' dedi. Öztürkler şöyle devam etti:

'Turkcell Mobil TV'den 42 milyon dakika TV izlendi. En çok izlenen dizi Ezel ve kanal ATV oldu. Gncplay ile 14 milyon şarkı cepten dinlendi, en çok dinlenen şarkı Shakira'nın Waka Waka'sı oldu. Yaklaşık 49 milyon gol görüntüsü izlendi. Geçtiğimiz yıl Beşiktaş'ın Fenerbahçe'yi 3-0 yendiği maçta Bobo'nun attığı gol izlenme rekoru kırdı. İstanbul, Ankara ve Bursa ilk üçte olmak üzere toplam 3,7 milyon adet lokasyon bilgisi sorgulandı. Mobil ödeme yüzde 280 arttı. Turkcell Uygulama Dükkanı'ndan 15 milyon uygulama indirildi. Mobil İmza ile 3,6 milyon işlem yapıldı, 4 milyondan fazla kullanıcı hava durumu sorguladı.'

-43.1 MİLYAR DAKİKA KONUŞULDU-

Genel Müdür Yardımcısı Öztürkler, geçtiğimiz yılla yapılan karşılaştırmada seste kullanılan dakika başına fiyatların yüzde 30, data başına da yüzde 77 düştüğünü kaydetti. Fiyatlar ucuzlayınca kullanım oranlarının arttığına dikkat çeken Öztürkler, abone başına aylık konuşma süresinin yüzde 33 ve kullanıcı başına aylık ortalama mobil internet kullanımının yüzde 343 arttığını ifade etti. Buna göre geçen yıl 149 dakika olan abone başı aylık ortalama konuşma süresi 197 dakikaya ve 26 Mb olan aylık ortalama mobil internet kullanımı da 115 Mb'ya yükseldi. Öztürkler, 2010 üçüncü çeyrek verilerine göre yaklaşık 43,1 milyar dakika telefon görüşmesi yapıldığını, Aralık 20 itibariyle ise 48,4 milyon görüntülü konuşma, 71,5 milyar adet SMS ve 63,8 milyon adet MMS atıldığını bildirdi.

-DEVLETE VERGİYE ALTERNATİF GELİR-

Cep telefonlarındaki vergi oranlarının yüksekliğine de dikkat çeken Öztürkler, devletin daha fazla gelir elde edebileceği bir modeli de anlattı. Bir SIM kartın maliyetinin 55 TL olduğunu ifade eden Öztürkler, ses ve data vergisinin ayrılması ve data fiyatının düşürülmesi ile devletin çok daha fazla vergi getirisi sağlayabileceğini kaydetti. Öztürkler, 'Biz makineden makineye konuşan SIM kartının vergisini düşürebilirsek çok fazla cihaz satılabilir ve bu yolla devlet daha çok vergi toplayabilir' dedi. Öztürkler, yüksek vergi dolayısıyla makineden makineye SIM sayısının, toplam SIM sayısının sadece yüzde 1'in altında olduğuna işaret etti.



Kaynak: Sabah