Btso'dan Dev Bütçe

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Meclisi'nde BTSO'nun 24 milyon lira, OSB'nin de 51 milyon liralık 2011 yılı bütçeleri oy birliğiyle kabul edildi.

Btso'dan Dev Bütçe
BTSO'nun aralık ayı meclis toplantısı yapıldı. BTSO Meclis Başkanı ve TOBB Yönetim Kurulu Üyesi İlhan Parseker'in başkanlığında toplanan meclise BTSO Başkanı Celal Sönmez, başkan yardımcıları Mahmut Yılmaz, Ali Hazır, BTSO Genel Sekreteri Nihat Balkan ile yönetim kurulu ve meclis üyeleri katıldı. Konuşmasında 2010 yılını değerlendiren BTSO Başkanı Celal Sönmez, kriz yılı 2009'un geleceğe ışık tutacak bir yıl olarak geride kaldığını, 2010 yılında pek çok alışkanlıkların değiştiğini söyledi. Özellikle yabancı ülkelerin sosyal güvenlik harcamalarından para politikalarına, bütçe disiplininden devlet müdahalelerine kadar köklü değişikliklere gittiğini anlatan Sönmez, "Türkiye ise seçim yılı öncesi önemli bir referandum yaşadı ama bütçe disiplininden sapmadı. Kısaca herkes krizden gerekli dersi çıkarmış görünüyor" dedi.
BTSO olarak gelenek haline getirdikleri sıkı bütçeden bu yıl da taviz vermediklerini belirten Sönmez, bir yandan Bursa'ya ve üyelerine karşı sorumluluklarını yerine getirirken, bir yandan da azami tasarrufa gayret ettiklerini vurguladı. 2010'u takdire şayan rakamlarla kapatmaktan gurur duyduklarını anlatan Sönmez, 2009 yılında ise küresel krizin etkilerini azaltmak için giriştikleri kaynak aktarma yoluyla kredi desteğine bu yıl da bankalarla anlaşarak devam ettiklerini kaydetti.
Sönmez, şöyle konuştu: "2010'da krizde insan kaynağımızın aldığı hasarı azaltmak için eğitim çalışmalarına daha güçlü destek verdik. Bursa sanayinin iyi yetişmiş eleman ihtiyacı için BUTGEM'e verdiğimiz omuz, bu güçlü desteğe iyi bir örnek oldu. 20 milyon liralık bir proje olan BTSO Mesleki Eğitim Kampusu'nda çalışmaları hızlandırdık. ULUTEK başta olmak üzere eğitimle ilgili diğer birimlere katkımız sürdü. 5 yılda 1 milyon işsizi meslek ve iş sahibi yapmayı hedefleyen Uzmanlaşmış Merkez Edindirme Merkezleri Proje'sinin Bursa ayağına destek olduk."
Sönmez, Birleşmiş Milletler kalkınma programı ile Güneydoğu Avrupa ve Bağımsız Devletler Topluluğu ülkelerindeki özel sektöre birikimlerini aktarmak için bir mutabakat zaptı imzaladıklarını dile getirdi. Sönmez, ayrıca, Bursalı şirketlerin sürekli ve ucuz kaynak temin etmesinin önemli bir aracı olarak gördükleri 'Halka Arz Seferberliği Bursa Zirvesi'ni de gerçekleştirdiklerini hatırlattı. Bursa'nın turizm potansiyelini harekete geçirmek için de önemli çalışmalara başlattıklarını anlatan Sönmez, Pakistan'daki afette zarar görenler için TOBB tarafından açılan kampanyaya da ciddi bir maddi destekte bulunduklarını kaydetti.
Sönmez, sözlerine şöyle devam etti: "Başta Avrupa Birliği büyükelçileri olmak üzere çok sayıda heyet ağırladık. Üyelerimizin dış pazar fırsatlarını görmesi için çok sayıda yurt dışı organizasyona imza attık. Dile getirdiğimiz fikirlere, çeşitli yollarla üyelerimizden aldığımız görüş ve düşünceler rehber oldu. Şehrimizin ufkunu açmak için Uludağ Ekonomi Zirvesi başta olmak üzere onlarca toplantı ve organizasyon düzenledik. Bugün 2011 bütçe teklifiyle huzurunuzdayız. Kanunumuzun bize verdiği sorumlulukla 2011 yılı için de denk bütçe prensibi, gezi, konaklama ve huzur hakkı giderleri, personel ücretleri gibi konularda temel ilkelere uygun olarak hedefler belirledik. 121 yıllık tarihiyle Türkiye'nin en büyük ticaret ve sanayi odası olan BTSO, 2011 yılında Bursa'nın geleceğinin planlanması konusunda sorumluluk alma azmindedir. Türkiye'ye örnek olan meclisimizin onayına sunulan 2011 bütçesine üyelerimizin vereceği destek, çalışma azmimizi artıracaktır".
BTSO yönetiminin 2011 yılı için oluşturduğu 23 milyon 943 bin 57 TL'lik bütçe, meclis üyelerinin oy birliği ile kabul edildi. Daha sonra BTSO OSB'nin bütçesi de ele alındı. Yüzde 30'u yatırıma ayrılan 51 milyon 264 bin 320 TL'lik OSB bütçesi oybirliği ile kabul edildi. Geçen yıl BTSO bütçesi 23 milyon 853 bin 779 olurken, BTSO OSB bütçesi de 66 milyon 994 bin 488 TL olarak onaylanmıştı.
Meclis toplantısında konuşan BTSO ve OSB yönetiminin Başkan Yardımcısı Mahmut Yılmaz, OSB Yönetim Kurulu'ndan İlker Biliktü ve Ali Uğur'un istifasının ardından yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi verdi. Başta BOSEN ve arıtma tesisleri gibi birçok hizmete imza attıklarını belirten Yılmaz, Türkiye'de 262 organize sanayi bölgesi bulunduğunu ve 4 yıldır OSBÜK başkanlığı yaptığını söyledi.
Yılmaz, "Bugün sanayinin kullandığı elektriğin yarısını OSB'ler kullanıyor. Sanayi Bakanlığı da dahil olmak üzere OSB'lerin 2000'de çıkan kanunu ve bu kanunda yapılan 4 değişiklik de bu OSB'nin fikirleriyle revize edildi. Bunun gidin her yerde test edin, sorun. Bunu sizler için ben yaptım ve yapmaya devam edeceğim. Bunları yaptıktan sonra, 'Mahmut Bey, yaptıklarının yanında yolsuzluğun ya da uygunsuz işlerin var diyorsanız, gelin, komisyon ya da ne isterseniz kurun, araştırın, bakın. Bu meclise yakışan bir şekilde, bu kurumu yıpratmadan devamlılığını sağlamaya çalışın" diye konuştu.
"Bazı konularda birbirimize güvenmemiz şart" diyen Yılmaz, şunları kaydetti: "Yönetim takım işidir. Beraber yola çıktıktan sonra 'o mu oldu bu mu oldu' yaklaşımlarını doğru bulmuyorum. Bizim tarzımız güvendiğimiz işleri sonuna kadar yapmak, ama buna rağmen hiçbir hata yapmadık mı? Hata yapmış olabiliriz. Hataları bilerek yaptıysam buradan özür diliyorum, fakat maddi yönden kuruma zarar verici yönde hiçbir hatayı kabul etmem, çünkü yapmadım. Yaptıysam her türlü cezasını çekmeye hazırım. Bu meclis, bu şekilde çalışan arkadaşlarına sahip çıkmazsa, bundan sonra ne TBMM'den belge alabilir ne de başka şekilde aday olabilir."
Yılmaz, şöyle devam etti: "1962 yılında kurulan bu bölge hepinizin katkılarıyla kuruldu ve Türkiye'de örnek bir bölge haline geldi. Bunu devam ettirelim ve yine ülke bize gıpta ile bakmaya devam etsin. Yoksa ne basın yoluyla çözebiliriz meselelerimizi ne de başka bir şekilde. Ne de laf üretmek suretiyle devam edebiliriz. Hizmet ve güç üretelim. Bu yönetim kurulu bir süreçtir. Arkadaşlarımız bütçe dönemine yakın istifa etmişlerdir. Bu karar onların kendi tasarruflarıdır. Yedeklerden iki arkadaşlarımız görevi kabul etmemiştir. Onların yerine meclis üyesi olan diğer arkadaşlarımız gelmiştir. Personel giderleri odanın gibi hükümetin devlet memurlarına verdiği 4+4 zamma göre hazırlanmıştır."