Bir yasa daha torbadan çıkarıldı

Kıymetli maden ve taşlar ile ziynet eşyasını, yüzde 2,5 vergi ödemeleri karşılığında kayıt altına almalarını öngören düzenleme tasarıdan çıkarıldı.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, kıymetli maden ve ziynet eşyası imalatı ve ticareti yapanların, işletmelerinde olduğu halde kayıtlarında yer almayan kıymetli maden ve taşlar ile ziynet eşyasını, yüzde 2,5 vergi ödemeleri karşılığında kayıt altına almalarını öngören düzenleme tasarıdan çıkarıldı.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşmeleri süren ve ''Torba tasarı'' olarak anılan bazı kanunlarda değişiklik öngören tasarının ''işletmede mevcut olduğu halde kayıtlarda yer almayan emtia, makine, teçhizat ve demirbaşlar'' başlıklı 10. maddesi üzerinde önerge verilmesi halinde, destekleyeceklerini söyledi.

Şimşek'in, işletmelerde bulunan ancak kayıtlarda yer almayan kıymetli maden ve taşlar ile ziynet eşyalarının bildirilmesi halinde yüzde 2,5 vergi ödenmesine ilişkin hükümde önergeyi destekleyeceğini belirtmesi üzerine, AK Parti'li milletvekillerince önerge verildi.

Kabul edilen önergeyle, ''kıymetli maden ve ziynet eşyası imalatı ve ticaretinde bulunan gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerinin; işletmelerinde mevcut olduğu halde kayıtlarında yer almayan altın, platin ve gümüş gibi kıymetli maden; elmas, pırlanta, yakut, zümrüt, topaz, safir, zebercet, inci gibi kıymetli taşlar ile bunlardan üretilen ziynet eşyasını bildirmeleri halinde, bildirilen değer üzerinden yüzde 2,5 vergi ödemesini'' öngören düzenleme, tasarıdan çıkarıldı. Düzenleme ayrıca, bu malların ÖTV'den muaf olmasını da öngörüyordu.

Maliye Bakanı Şimşek, önergeye ilişkin AA muhabirinin sorusu üzerine, işletmelerde mevcut olan ancak kayıtlarda bulunmayan malların, kayda alınmasına imkan tanıyan madde kapsamında, farklı bir mal çeşidi olan kıymetli maden ve taş ile mücevheratla ilgili düzenlemenin, metinden çıkartıldığını kaydetti.

Şimşek, ''Madde mevcut haliyle kaysaydı, kuyumcular, sarraflar yüzde 2,5 vergi ödeyerek, mallarını kayıt altına alabileceklerdi ve işletmelerindeki bu malların, yüzde 20 oranındaki ÖTV'sinin ödenip ödenmediği araştırılmayacaktı. Bu tür malların kaçak girmiş olabileceği ihtimali üzerine, tasarı kapsamında stok beyanlarına ilişkin hükümlerinden yararlanılması engellenmiş oldu'' dedi.



Kaynak: Akşam