Babaanne yöntemi 'Bardak Çekme', alternatif tıpta vazgeçilmez oldu
Samsun'da Romatem Fizik Tedavi Rehabilitasyon Hastanesi tarafından 3 yıldır deneme yöntemiyle uygulanan ve halk arasında 'bardak çekme' olarak bilinen
Canik ilçesinde bulunan Romatem Hastanesi'nde düzenlenen basın açıklamasında, Hastane Genel Müdürü Köksal Holoğlu, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Rabia Cerrah Karanfil ve Akupunktur Uzmanı Darecen Harazişvili tarafından bardak çekme yöntemi hakkında bilgi verildi.
Konuyla ilgili açıklamada bulunan Romatem Hastanesi Genel Müdürü Dr. Köksal Holoğlu, İbn-i Sina'dan Hipokrat'a, Mısır rahiplerinden Tibet rahiplerine kadar herkesin bardak çekme yöntemini uyguladığını ve bunun, yaklaşık 3 bin yıllık bir geçmişe sahip olduğunu söyledi.
Genel Müdür Dr. Köksal Holoğlu, hastanelerinde bu işin uzmanları tarafından eğitim verildiğini ve yapılan çalışmalar sonucu çok iyi sonuçlar gördüklerini belirtti. Holoğlu, rahatsızlığın oluşumu ve tedavisini şöyle açıkladı: Omurganın yanlış kullanımı, yoğun çalışma temposu, stres, kazalar, soğukta kalmalar sonucunda o bölgedeki kan dolaşımı bloke olur. Laktik asit ve ağrı yapıcı toksinler birikir ama bedenden atılamaz. Kas gevşetici ilaç ve pomatlar, spazmdan kaynaklı durgun kan dolaşımı sebebiyle sorunlu bölgeye ulaşamazlar. Kupa terapisi, eşi olmayan bir etki göstererek hastayı bedensel yükten ve esaretten kurtarır."
Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Rabia Cerrah Karanfil de kupa terapisinin, tek bir seansta 5 masaj seansı etkisi gösteren temel bir şifa sistemi olduğunu belirtti. Karanfil, "Ağrı ya da tutulma yaşanan bölgeye kupa çekildiğinde, kupa sahip olduğu vakumla, yorgun kaslarınızı ve gerilmiş kaslarda kan dolaşımını artırarak cildin alt dokusunda bulunan aktif kan damarları sayesinde ağrı yapan atık maddeler serbestçe kana karışarak, idrar yolu ile bedenden atılıyor." dedi.
Bu terapide ikinci etkinin, vakum sayesinde cildin morarması olduğunu vurgulayan Dr. Karanfil, "Vakumla oluşan bu morarma sayesinde beden sahip olduğu tüm yapıcı ve iyileştirici kimyasallarını o bölgeye yönlendiriyor, böylece bölgedeki tüm kas, eklem, sinir yapıları iyileştiriliyor, onarılıyor." diye ifade etti.
Kupa terapisinin faydalı olduğu rahatsızlıklar ise şöyle: "Aşırı yorgunluğun azaltılması, soğuk algınlığı sonucu vücutta oluşan kırgınlıkların tedavisinde, kaza sonrası yaşanan kas ağrılarında, baş ağrılarında, kürek ve kol kemiği, eklem ve bel kasları zorlanmalarına bağlı ağrılarda, bel tutulması(Lumbago) sonucunda oluşan ağrılarda, omuz ve sırt ağrılarında, fibrozit veya fibrominaj (Kulunç) ağrılarında, sinirsel kasılmalar sonucu oluşan ağrılarda, belde ve boyun bölgesindeki disk kayması ve sonucu oluşan ağrılarda, romatizmal rahatsızlıklar sonucu oluşan ağrılarda, kireçlenme sonucunda oluşan ağrıların tedavisinde, vücudun belirli bölgelerinde oluşan geçici sinirsel kasılmalarda."