Kan davası barışla sonuçlandı

Şanlıurfa'nın Akçakale ilçesine bağlı Yukarıbeydaş Köyü'nde bu yaz çıkan kavgada bir kişinin yaşamını yitirmesi ile başlayan kan davasına barışla son

Şanlıurfa'nın Akçakale ilçesine bağlı Yukarıbeydaş Köyü'nde bu yaz çıkan kavgada bir kişinin yaşamını yitirmesi ile başlayan kan davasına barışla son verildi. Aile büyüklerinin barışı simgeleyen beyaz tülbenti birbirine vermesi ve tokalaşması ile bir barışa daha imza atıldı. Barışla sonuçlanan törende, her iki taraf da olayların tekrar etmeyeceğine dair yemin etti.

Yukarıbeydaş köyünde Bini-Muhammed aşiretine bağlı Büyükaslan ve Demirel ailesine mensup iki taraf arasında arazi sulama nedeniyle çıkan kavga cinayetle bitmişti. Silahların kullanıldığı kavgada Mesut Büyükaslan (21) yaşamını yitirmişti. O tarihten bugüne her iki aile arasında kan davası başlamıştı. Bu nedenle insanlar köylerinden çıkamıyordu. Hatta geceleri bile uyuyamayan her iki aile fertleri, sürekli gelebilecek bir tehlike için nöbet tutuyorlardı. Bu nedenle her iki aile de 'zaman kan davası zamanı değil barış zamanıdır' diyerek barışmak istediklerini belirti. Fakat barış adımının atılması için yöre büyüklerinin devreye girmesi gerekiyordu.

Fitit Aşireti liderlerinden işadamı Mehmet Aygün'ün taraflar ile uzun süredir yaptığı barış görüşmeleri olumlu sonuçlandı. Yukarı Beydaş köyünde kan davasının barışla sonuçlanması için tüm hazırlıklar tamamlandı. İlk olarak öldürülen Mesut Büyükaslan'ın babası İbrahim Büyükaslan ve yakın akrabaları köyde hazır bulunduruldu. Ardından cinayeti gerçekleştiren Demirel ailesi köye getirildi. İşadamı Mehmet Aygün kan davalı her iki aileyi bir araya getirerek barış yemini ettirdi. Tarafların kucaklaşması ile birlikte köyde bulunan yaklaşık 3 bin kişi hazırlatılan sofralara oturdu.

TÖRENE BELEDİYE BAŞKANLARI DA KATILDI

Bölgenin en büyük Aşireti olan Bini-Muhammed aşiretinde kan davasının barışla sonuçlanması törenine, Harran Belediye Başkanı Mehmet Özyavuz, Akçakale Belediye Başkanı A.Rahim Ayhan, Akçakale Jandarma Bölük Komutanı Yüzbaşı KadirAkbey, Uğurlu Belde Belediye Başkanı Mehmet Çalışkan, Pekmezli Belediye Başkanı A.Latif Soydaş, Şanlıurfa Eski Milletvekili Vedat Melik, Ak Parti İl 2.Başkanı Fevzi Demirkol, çok sayıda Aşiret liderleri, Suriye'den aşiret liderleri sivil toplum örgütleri, kanaat önderleri hazır bulundular.

Bini-Muhammed aşireti lideri İbrahim Büyükaslan'ın ev sahipliğinde yapılan barış töreni için yöresel yemekler yapıldı. 100 koyununun etinden kavurma, 1 ton pirinç pilavı, 2 ton kuru fasulyeyle hazırlanan yemekler davetlilere ikram edildi.