Ana Diller Resmen Sahnede

Batman Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi tarafından kurulan Çok Dilli Müzik Topluluğu, ilk konserini vermeye hazırlanıyor.

Ana Diller Resmen Sahnede
Batman ve çevresinde konuşulan dillerde söylenen şarkı, türkü ve ilahileri seslendiren Çok Dilli Müzik Topluluğu'nun, ilk konserini bu akşam Batman Üniversitesi'nde yönetim, çalışanlar, akademisyenler ve öğrencilere vereceği açıklandı.
Kürt, Türk, Arap, Süryani, Yezidi, Zaza ve Alevi kökenli üniversite çalışanları, akademisyenler ve öğrencilerden oluşan topluluğun, ilk konserinde Kürtçe, Türkçe, Arapça, Ermenice ve Zazaca parçalar seslendireceği bildirildi. Üç ay önce çalışmalarına başlayan Güzel Sanatlar Fakültesi Çok Dilli Müzik Topluluğu'nun 40 kişiden oluşan üyelerinin, resmi nitelik taşıyan ilk konserinde 14 parça seslendireceği öğrenildi.
Batman Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sedat Cereci tarafından yönetilen Çok Dilli Müzik Topluluğu'nda bulunan üyelerin, ana dillerindeki türkülerin yanı sıra başka dillerdeki türküleri de başarıyla okuduğu, zaman zaman topluluğun çalışmalarına konuk olan yöre sanatçılarının gösterileriyle çalışmaların bir kültür şölenine dönüştüğü belirtildi. Çok unsurlu kültürel yapısını dikkate alarak Batman ve çevresinde konuşulan dillerde türküler söyleyen bir topluluk kurmayı planladıklarını
dile getiren Prof. Cereci, insanların önce kendi kültürlerini, sonra da başkalarının kültürlerini tanıyarak uygarlığa katkıda bulunabileceklerini, kendini ve başkalarını tanımadan insana saygı duyulamayacağını, başkalarına saygı duymayanların da uygarca yaşayamayacaklarını belirtti.
İlk kez resmi nitelikte bir konser verecek olan Çok Dilli Müzik Topluluğu'nun 5 Ocak 2011 tarihinde Batman protokolüne, 22 Ocak'ta da Batman'ı ziyaret etmesi beklenen Başbakan Recep Tayip Erdoğan'a konser vereceği açıklandı. Çok Dilli Müzik Topluluğu'nun; "Nasıl geçti habersiz o güzelim yıllarım" adlı Türk Sanat Müziği şarkısıyla başlayan programında "Agır ketye dil-a mın", "Dilan" "Caney", adlı Kürtçe parçaları, "El Qajiye" adlı Zazaca şarkıyı, "Qadduk el meyyes" adlı Arapça şarkıyı, "Ambela para para"
adlı Ermenice türküyü, "Haydar Haydar" adlı Alevi nefesini, "Taleal bedru aleyna" adlı Arapça ilahiyi, "Ela gözlüm ben bu elden gidersem" adlı Erzurum türküsünü, Barış Manço'nun "Dağlar dağlar" adlı şarkısını, "Garip bir kuştu gönlüm" adlı Şanlıurfa türküsünü de seslendirecekleri bildirildi.
Çok Dilli Müzik Topluluğu'nu Batman'ın çok unsurlu yapısından esinlenerek kurduklarını söyleyen Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sedat Cereci, çalışmalarına yön veren enerjinin de yine Batman ve çevresindeki çok kültürlü yapı olduğunu, her bir dilin çalışmalarına farklı bir güç kattığını belirtti. Dünyada yalnızca tek topluluğa ait bir kültür olmadığını, kültürlerin toplumlararası alışveriş ve etkileşimle ortaya çıktığını belirten Prof. Cereci, uygarlık denilen insana yakışır yaşamın da farklı
unsurların katılımıyla oluşturdukları çok hücreli rengarenk yapıdan başka bir şey olmadığını vurguladı.