Genç sanatçılar, Mehmet Akif'in Beyoğlu'nda öldüğü evin müze yapılmasını istedi (ÖZEL)

Yenilmez Sanat Merkezi'nin genç oyuncuları, İstiklal Marşı'nın yazarı Mehmet Akif Ersoy'un Beyoğlu'nda yaşamını yitirdiği evin müze yapılması için eyl

Yenilmez Sanat Merkezi'nin genç oyuncuları, İstiklal Marşı'nın yazarı Mehmet Akif Ersoy'un Beyoğlu'nda yaşamını yitirdiği evin müze yapılması için eylem yaptı. İstiklal Caddesi Mısır Apartmanı önünde toplanan genç sanatçılar adına bir açıklama yapan Ahmet Yenilmez, milli mücadelenin sembol ismi Mehmet Akif Ersoy'un son nefesini verdiği dairenin müze olarak tahsis edilmesi için yetkilileri göreve davet etti.

Yenilmez Sanat Merkezi'nin genç oyuncuları, Milli Şairimiz Mehmet Akif Ersoy'un hayata gözlerini kapadığı İstiklal Caddesi Mısır Apartmanı'ndaki dairesinin müze yapılması isteğiyle eylem yaptı. Mısır Apartmanı önünde toplanan ve elerinde Akif'in resimleri ile Safahat kitabını taşıyan genç sanatçılar, 'Sessiz yaşadım, kim beni nerden bilecektir' , 'Mısır Apartmanı Mehmet Akif Ersoy Müzesi olsun' , 'Mehmet Akif 27 Aralık 1936'da burada öldü' , 'Safahat okuyoruz' yazılı dövizler taşıdı.

Grup adına bir basın açıklaması yapan tiyatro sanatçısı Ahmet Yenilmez, İstiklal Marşımı şairi, milli mücadelenin sembol ismi Mehmet Akif Ersoy'un ölüm yıl dönümünün bu gün olduğunu hatırlatarak, "Akif, 1936 yılında işte gördüğünüz bu binada, saat 19.45'te hakka yürüdü." dedi.

Mehmet Akif'in üzerine giyecek paltosu yokken İstiklal Marşı'ndan hak ettiği parayı doğu kadınlarının ve genç kızlarının meslek edinmeleri için kurulan vakfa bağışladığını belirten Yenilmez, "Oğlu Emin, Tophane'de 1962 yılında bir kış günü açlıktan donarak öldü. Küçük oğlu Tahir, Üsküdar'da bir hastanede son anda 1986 yılında Üsküdar Belediyesi'nin haberdar olması neticesinde hastane masrafları ödenerek defnedildi. Kızı, Beyoğlu'nda kirada oturduğu apartmandan bir gece vakti 1992 yılında dövülerek torunlarıyla beraber kapı dışarı edildi. Ve Sayın Başbakanımızın belediye başkanlığı döneminde kızına Başakşehir'den bir ev tahsis edildi."şeklinde konuştu.

"Maalesef bizim bütün ecdadımıza vefasızlığımızı Akif noktasında da sergiledik." diyen Yenilmez sözlerini şöyle sürdürdü: "Şu anda, bugün itibariyle Akifimizi genç nesle 'işte dedeniz burada öldü' diyebileceğimiz bir tane müzemiz yok. Termik santraller için, enerji için tarihi varlıkların bile kamulaştırıldığı bir dönemde hiç olmazsa Mısır Apartmanı'nda son nefesini verdiği ve son nefesini verirken bile 'Yarabbi bu millete bir daha İstiklal Marşı yazdırma' diyerek dua eden Akif dedemizin burada sizin aracılığınızla öldüğü dairenin önümüzdeki yıl yani 2011 20 Aralık doğum gününe müze olarak tahsisinin necip Türk Milleti adına talep ediyoruz."

Basın açıklamasının ardından söze giren ve Mısır Apartmanı'nın yöneticisi olduğu öğrenilen Mahter Dikici isimli kadın, iki sene önce Akif'in dairesinin satılığa çıkartıldığını hatırlatarak, "Belediye başkanına özellikle dedim. Sayın Başkan gelin burayı alın dedim. Ama kimse kale almadı, aramadı sormadı." diye konuştu.

Grup basın açıklamasının ardından dağıldı.