Büyükelçi Bıçaklı: Türkiye Türkmenistan'ın en büyük ticari ortağı

Türkmenistan'daki diplomatik görevi sona eren Ankara'nın Aşkabat Büyükelçi Hüseyin Avni Bıçaklı, Türkiye'nin Türkmenistan'ın en büyük ticari ortağı

Türkmenistan'daki diplomatik görevi sona eren Ankara'nın Aşkabat Büyükelçi Hüseyin Avni Bıçaklı, Türkiye'nin Türkmenistan'ın en büyük ticari ortağı olduğunu kaydetti.

Büyükelçi Bıçaklı, Türkmenistan'da faaliyet gösteren Türk işadamları ve öğretmenler ile veda yemeğinde buluştu. Türkiye Aşkabat Büyükelçiliği rezidansında düzenlenen yemekte konuşan Bıçaklı, Türkmenistan'da görev yaptığı 3 yılda iki ülke arasındaki siyasi, ekonomik, kültürel ve eğitim ilişkilerinin daha da geliştiğini kaydetti.

3 yıl önce Türkiye ile Türkmenistan dış ticaret hacmi 1 milyar dolar iken, 2010 yılının 10. ayı itibariyle 2 milyar 974 milyon doları bulduğunu kaydeden Bıçaklı, 3 yıl önce Türkmenistan'ın dış ticaretinde Rusya ve İran'dan sonra üçüncü sırada bulunan Türkiye'nin bugünkü günde Türkmenistan'ın en büyük ticari ortağı durumuna geldiğini söyledi. Bıçaklı, Türkiye'nin Türkmenistan'ın dış ticaretinde birinci sıraya yerleştiğini ifade etti.

Son üç yılda karşılıklı olarak devlet başkanı ve başbakan düzeyinde yapılan 7 ziyaretin önemli bir gösterge olduğuna dikkat çeken Bıçaklı: "Ayrıca, 9 yıldır yapılamayan Dışişleri Bakanı ziyareti gerçekleşti. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu iki hafta önce resmi ziyarette bulundu. Türkiye ile Türkmenistan arasındaki karşılıklı ziyaretler sürecinde 7 anlaşma imzalandı. Bunlardan bir tanesi Büyük Selçuklu hükümdarı Alparslan'ın henüz bulunamamış mezarının tespiti ve orada anıt mezarın dikilmesine yönelik işbirliği protokolüdür. Bu protokole Türkiye adına ben, Türkmenistan adına kültürden sorumlu Devlet Başkanı Yardımcısı Maysa Yazmuhammedova imzaladı. Önümüzdeki yakın gelecekte eski Merv şehrinde Alrarslan'ın mezarının bulunmasına yönelik teknik çalışmalar gerçekleştirilecek. Dışişleri Bakanlıkları arasında 2011-2012 yıllarını kapsayan eylem planı imzaladık. Eğitim sektöründe de kazanımlarımız çok. En fazla Türk okulunun olduğu ülke Türkiye'den sonra Türkmenistan olarak kayıtlara geçiyor." diye konuştu.

Türkmenistan'dan en güzel anılar ile ayrıldığını kaydeden Bıçaklı, buranın Anadolu'dan bir farkı olmadığını tespit ettiğini belirtti.

Törende Büyükelçi Bıçaklı'ya Türkmen yöresel kiyafeti giydirildi.