Yaman Dede'ye Büyük Vefa

Yaman Dede olarak bilinen Talas'ın manevi mimarlarından Mevlana aşığı merhum Mehmet Abdulkadir Keçeoğlu, düzenlenen panel ve şiirlerinden derlenen bestelerinden oluşan ilahilerin okunduğu konserle ilk kez anıldı

Yaman Dede'ye Büyük Vefa
Yaman Dede olarak bilinen Talas'ın manevi mimarlarından Mevlana aşığı merhum Mehmet Abdulkadir Keçeoğlu, düzenlenen panel ve şiirlerinden derlenen bestelerinden oluşan ilahilerin okunduğu konserle ilk kez anıldı.
Talas Belediyesi ve Melikşah Üniversitesi tarafından ortaklaşa hazırlanan panelin açılışında konuşan Talas Belediye Başkanı Rifat Yıldırım, rutin belediyeciliğin yanı sıra sosyal ve kültürel alanlarda da çalışmaları önemsediklerini söyledi. Başkan Yıldırım, şunları söyledi:
"Yaman Dede'nin örnek hayatıyla ilgili bilgiler alacağız. İnanıyorum ki 'neden geç kalındı?' sorusu sorulacaktır. Keşke Yaman Dede daha önce tanıtılsaydı. Elbette ne kadar erken tanıtsak daha iyi olurdu, ama en azından bugünden itibaren bu aşkı, sevgiyi, özlemi gidermiş olacağız. Bizler belediyecilikte kültüre dayalı çalışmaları da çok önemsiyoruz. Kayseri belediyecilikte hiç şüphesiz bir markadır. Bu anlamda vatandaşımıza en iyi şekilde hizmet etmeye çalışıyoruz. Ama bundan daha önemlisi hepimiz bildiği şu güzel söz vardır: 'İnsanı yaşat ki devlet yaşasın.' Devleti yaşatmak için insanı yaşatmak lazım. İnsanı sadece canı-teni bir arada olduğu anlamda değil, onun sahip olduğu kültürü, varlığı, bilgilerini, yaşamını da gelecek nesillere aktararak yaşatmak lazım.
Melikşah Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Reşit Özkanca ise Yaman Dede anma programının Talas Belediyesi'nin teklifi olarak ortaya çıktığını belirterek, Başkan Rifat Yıldırım'a teşekkür etti. Özkanca, Talaslı büyük insan Yaman Dede'nin ilk defa üniversitelerinde anılmasından da mutluluk duyduğunu kaydetti.
Düzenlenen panele AK Parti İstanbul Milletvekili Prof. Dr. İrfan Gündüz, Yaman Dede'nin öğrencilerinden Doç. Dr. Emin Işık, Diyanet İşleri eski Başkan Yardımcısı Necmettin Nursaçan, gazeteci yazar Muhsin İlyas Subaşı ve tasavvuf musikisi sanatçısı Mehmet Demirci katıldı. Panelistler, Talaslı Rum bir ailenin çocuğu olan Yaman Dede'nin Müslüman olması sırasında çektiği çileli hayatını anlattı.
Konuşmalarından ardından panelistlere Başkan Yıldırım tarafından plaket verilirken, akşam ise programın ikinci kısmı olan İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'ndeki Yaman Dede'nin şiirlerinden bestelenen ilahilerin oluşturduğu konsere geçildi. Tasavvuf musikisi sanatçısı Mehmet Demirci tarafından verilen konserde, natı şerifler, kasideler ve ilahileri dinleyenler musikiye adeta doydu. Konserin sonunda Yaman Dede albümünün hazırlanmasında emeği geçenlere teşekkür plaketleri verilirken, dinleyicilere Yaman Dede'nin şiir ve bestelerinden derlenen ilahi albümü hediye edildi.