Protokol Charlie Chaplin'in filminde buluştu

Batman Kent Konseyi protokolü, Charlie Chaplin'in yönettiği ve başrolü Paulette Goddard ile paylaştığı, 1940, ABD yapımı politik komedi filmi Büyük Di

Batman Kent Konseyi protokolü, Charlie Chaplin'in yönettiği ve başrolü Paulette Goddard ile paylaştığı, 1940, ABD yapımı politik komedi filmi Büyük Diktatör'de bir araya getirdi.

Aynı zamanda Chaplin'in ilk sesli filmi olan Büyük Diktatör filminde Nazizm ve Chaplin tarafından canlandırılan Adolf Hitler, sert bir şekilde eleştiriliyor.

Batman Kent Konseyi Kültür Turizm Ana Çalışma Grubu, kentin güzellikleri ve kültürel sanatsal potansiyelinin ortaya çıkarılması amacıyla planladığı etkinlikler kapsamında, "Charlie Chaplin-Büyük Diktatör" filmini gösterime sundu.

Kent protokolünü bir araya getirme amacıyla Yılmaz Güney Sineması'nda gösterilen filmi, Batman Valisi Ahmet Turhan ve Batman Belediye Başkan Vekili Serhat Temel, bazı sivil toplum örgütleri ile kamu kurum müdürleri de izledi.

Batman Kent Konseyi Kültür Turizm Ana Çalışma Grubu dönem sözcülüğünü yapan Batman Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sedat Cereci, resmi kurumlara dayandırılan etkinliklerden daha somut sonuçlar alındığını belirterek, işe kent protokolünü bir araya getirme ile başladıklarını söyledi.

Batman'ı, yöneticileri ve halkı ile beraber bir bütün olarak imrenilir bir imajla görmek ve göstermek için bu tür etkinlikleri başlattıklarını ifade eden Cebeci, film gösterimi öncesi yaptığı konuşmada, "Bugün, bir demokrasi sözcüsü olan Charlie Chaplin'in bir filmini izleyeceğiz. İlerleyen tarihlerde yine Batman'ı görkemli bir kent olarak uluslararası alana gösteren başka etkinliklerle çalışmalarımız devam edecek." dedi.

Cebeci ayrıca, kültürel-sanatsal mekanların canlandırılması amacıyla ayda en az birkaç etkinlik düzenleyeceklerini ve Batman'ı tanıtıcı geniş kapsamlı bir filmin çekimi için çalışmalara başlayacaklarını ifade etti.

Filmi beğenen izleyiciler ise klasik deyimle trajikomik olarak nitelenen Chaplin'in ünlü filmi "Büyük Diktatör" üzerinden 70 yıl geçmiş olmasına rağmen, filmin hâlâ çok etkileyici olduğunu ileri sürdüler.

Chaplin'in, mesajını sert bir biçimde, lafı dolandırmadan insanın yüzüne çarptığı filmi "Büyük Diktatör", 1997 yılında Amerika Birleşik Devletleri Kongre Kütüphanesi tarafından "kültürel, tarihi ve estetik olarak önemli" filmler arasına seçilerek, ABD Ulusal Film Arşivi'nde muhafaza edilmesine karar verilmişti.