CHP'nin yeni vitrini

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, partinin "kabinesi" olarak nitelenen, CHP'yi 6 ay sonraki genel seçime göt...


CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, partinin "kabinesi" olarak nitelenen, CHP'yi 6 ay sonraki genel seçime götürecek yeni çekirdek yönetimi belirledi. Merkez Yönetim Kurulu'ndaki (MYK) Genel Başkan yardımcıları sayısını 3 artıran Kılıçdaroğlu, partinin Genel Sekreterliği'ne, eski Genel Başkan Deniz Baykal'ın yakın çalışma ekibi içerisinde yer alan, İstanbul Milletvekili Bihlun Tamaylıgil'i getirdi. Tamaylıgil, CHP'nin Genel Sekreterliği'ne getirilen ikinci kadın partili oldu. Önceki MYK'dan 7 isime yeni vitrinde yer vermeyen Kılıçdaroğlu, MYK'ya üç kadını taşıdı.
CHP'nin yeni Parti Meclisi (PM) kurultay sonrasında ilk toplantısını dün yaptı. Kılıçdaroğlu'na istediği kadar ve istediği alanda genel başkan yardımcısı atama yetkisi veren PM'de, Kılıçdaroğlu'nun "MYK'yı bugün veya yarın açıklarım" ifadesi dışında herhangi bir MYK değerlendirmesi yapılmadığı öğrenildi.

Açıklama basın bürosundan
Toplantıdan kısa süre sonra yeni MYK'ya ilişkin açıklamanın yapılmaması üzerine, "kriz mi var" sorusu gündeme geldi. Bazı isimlerin netleşmediği iddiası kulislere yayılırken, açıklama saat 18.50'de Kılıçdaroğlu tarafından kameralar karşısında değil basın bürosu aracılığıyla yazılı olarak yapıldı.  

Kimler liste dışı kaldı?
Kılıçdaroğlu, daha önce MYK'ya aldığı Mesut Değer, İsa Gök, Oğuz Oyan, Mehmet Ali Özpolat, Didem Engin, Mehmet Zeki Gündüz ve Melda Onur'u bu kez liste dışı bıraktı.
Tanrıkulu'nun yeni dönemde, kurultay nedeniyle çalışmaları aksayan Güneydoğu Komisyonu'nun başına getirilmesi ve seçim öncesinde mayıs ayında hazırlanacak raporun halka açıklanması bekleniyor.

Batum'un görevi değişti
3 Kasım sonrasında CHP Genel Sekreterliği'ne getirilen Süheyl Batum'un bu görevden alınması en sıcak gelişmelerden biri oldu. Batum'un bazı açıklamaları hem kamuoyunda ve parti teşkilatında hem de yönetimdeki isimler arasında tepki çekmişti. Batum, Kurban Bayramı'ndaki bayramlaşmada bir gazetecinin BDP ile ittifak yapıp yapmayacaklarını sorması üzerine, CHP'nin gündeminde herhangi bir parti ile ittifakın bulunmadığını açıkça söylemek yerine AK Parti iktidarına karşı ilkelerde uzlaştıkları herkesle işbirliği yapacaklarını belirtmesi bu tartışmanın haftalarca sürmesine yol açmıştı.

Bihlun Tamaylıgil geldi
Anayasa hukuku profesörü olan Batum, Seçim ve Hukuk İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı'na kaydırılırken, yerine Tamaylıgil getirildi. Tamaylıgil, daha önce kısa süre genel sekreterlik yapmış olan Oya Araslı'dan sonraki partinin 2. kadın genel sekreteri unvanına sahip oldu. 7 ay sonra yeniden MYK'ya giren Tamaylıgil, Milliyet'e "CHP'de böyle bir görevi üstlenmiş olmanın getirmiş olduğu onur ve gururu taşıyorum" değerlendirmesini yaptı. Eski Başbakan Bülent Ecevit'e çok yakın olan Emrehan Halıcı ve DSP iktidarında bakanlık yapmış olan Beşiktaş Kulübü Başkan Yardımcısı Erdoğan Toprak da MYK'da yer aldı.
Kılıçdaroğlu dün bundan sonra PM ve MYK'nın artık çok daha işlevsel rolü olacağını, yeni politikaların belirlenmesinde önce bu organlarda tartışmanın yapılarak politikaların netleştirileceğini açıkladı. Öte yandan PM toplantısında Kılıçdaroğlu'nun, CHP program ve tüzüğü, seçim bildirgesi ve yönetimin açıklamaları dışında parti politikalarıyla çelişen açıklamaların yapılmaması için dikkatli olunması uyarısında bulunduğu da öğrenildi. Son kurultay öncesinde Sav'a yakın kimi PM üyelerinin TV'lerde CHP yönetimine aykırı açıklamalarda bulunmaları tepki çekmişti.

Baykal ve Sav'a yakın isimler
Kılıçdaroğlu'nun, MYK listesini yaparken, Baykal ve eski Genel Sekreter Önder Sav'a yakın isimlere yer vermesi dikkati çekti. Genel Sekreterliğe getirilen Tamaylıgil Baykal döneminde genel başkanın yardımcılığı görevini yürütüyordu.
Toprak ve Engin Altay da Baykal döneminde geçmişte MYK üyeliği yapmıştı. Sena Kaleli de Baykal'ın liderliği döneminde 2009 yerel seçimlerinde CHP'nin Bursa Büyükşehir Belediye Başkan adayı olarak gösterilmişti.
3 Kasım'da yaşanan yönetim depremi öncesinde Sav'a yakınlığıyla bilinen ve MYK'da görev yapmış olan Bilgehan ve Faik Öztrak da yeni MYK'da görevlendirilen isimlerin arasında yer aldı.

 

CHP GENEL SEKRETERLERİ
CHP'nin bugüne kadar görev yapmış olan 25 genel sekreterinin isimleri şöyle: Recep Peker, Cemil Uybadın, Saffet Arıkan, Şükrü Kaya, Refik Saydam, Faik Öztrak, Fikri Tüzer, Memduh Şevket sendal, Nafi Atuf Kansu, Hilmi Uran, Tevfik Fikret Sılay, Kasım Gülek, İsmail Rüştü Aksal, Kemal Satır, Bülent Ecevit, Şeref Bakşık, Kamil Kırıkoğlu, Orhan Eyüboğlu, Mustafa Üstündağ, Ertuğrul Günay, Adnan Keskin, Tarhan Erdem, Oya Araslı, Önder Sav, Süheyl Batum.

 

İŞTE YENİ GENEL BAŞKAN YARDIMCILARI