Mardin'de Noel Ayini Mardin

Mardinde yaşayan Süryaniler, Noel bayramını Mort Şmuni Kilisesi'nde ayin ile karşıladı.

Mardinde yaşayan Süryaniler, Noel bayramını Mort Şmuni Kilisesi'nde ayin ile karşıladı.
Mort Şmuni Kilisesi'nde düzenlenen ayini Mardin ve Diyarbakır Süryani Metropoliti Saliba Özmen ile Kırklar Kilisesi Başpapazı Gabriel Akyüz, yönetti.
Ayinde kız ve erkek koroları ilahiler okudu. Metropolit Özmen ile Akyüz erkek ilahi grubu ile Süryanice ve Türkçe ilahi ve dualar okuyarak, ayine katılanları kutsadı. Ayinde Hz. İsa'nin doğduğu mağarada bulunuşu ve ısıtılması ateş yakılarak canlandırıldı. Erkekler korosu ve ruhani liderler mangalda yakılan ateşin etrafında dönerken, kızlar korosu ilahiler okudu.
Vali Hasan Duruer, Vali Yardımcıları Şenol Koca, Turan Erdoğan ve İl Emniyet Müdürü Mustafa Aygün ayinin son kısmını izledi.
Ayinden sonra kilise kabul salonunda Vali Duruer, Belediye Başkanı Beşir Ayanoğlu, Emniyet Müdürü Aygün, İl Müftüsü Mehmet Kızılkaya ve çok sayıda vatandaş, Süryanilerin bayramını kutladı.
Vali Duruer, Mardin'in dünyadaki kültürler ve dinler arasında diyalog ve uyum sağlama çabalarına örnek olacağını söyledi.
Cami ve kiliselerin yan yana varlıklarını ahenk içinde sürdürdükleri, birçok medeniyete ev sahipliği yapan Mardin'in asırlar boyunca farklı kültür ve dini inançlara sahip insanları dostluk, kardeşlik, sevgi ve birlik hisleri etrafında kaynaştırdığını anlatan Duruer, bunların birlik ve beraberliği, hoşgörü ve kardeşlik duygularını güçlü kılan meziyetler olduğunu belirtti.
Mardin'in zengin tarihsel birikimi ve insanlığın ortak geleceğine olan inancıyla bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da dünyadaki kültürler ve dinler arasında diyalog ve uyum sağlama çabalarına örnek olacağını aktaran Duruer, 'Mardin'de dinler kardeşliği, medeniyetler barışı, diller sevgiyi söylemektedir. Bu manada aynı Allah'a inanan, aynı gelenekleri paylaşan insanlar olarak sevinç ve tasada birlikte olduğumuz Süryani hemşehrilerimiz ile dini bayramlarımızı da birlikte idrak etmenin güzelliğini yaşıyoruz' dedi.
Mardin ve Diyarbakır Süryani Metropoliti Saliba Özmen de anlamlı yaşamın maddi değerlerde ya da makamlarda olmadığını hatırlatan kutsal günün, ortak yaşamda bütünleşmeyi, aynı organizmanın farklı organları olarak, çeşitliliği koruyarak birlikte var olmayı öğretmesi açısından derin ruhani mesajlar taşıdığını söyledi.
25.12.2010 13:58:54