İşçi Sendikalarından Kayıt Dışı İle Mücadele Çağrısı

Türkiye Haber İş Sendikası tarafından hazırlanan "Yenilikçi Yöntemlerle Kayıtlı İstihdamın Teşviki" projesi Çorum'da tanıtıldı.

Kayıt dışı istihdamın masaya yatırıldığı toplantıda işçi konfederasyonlarının başkanları ülke ekonomisini tehdit eden ve sendikal örgütlenmenin önünde en büyük engel olarak gösterilen kayıt dışı ile mücadelede topyekün ortak hareket edilmesi ve bunun devlet politikası haline getirilmesi için çağrıda bulundular.
Otel Anitta'da düzenlenen toplantıya Çorum Valisi Nurullah Çakır, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşarı Birol Aydemir, Hak İş Konfederasyonu Genel Başkanı Salim Uslu, Türk İş Konfederasyonu Genel Başkanı Mustafa Kumlu, Türk Haber İş Sendikası Genel Başkanı Ali Akcan, Belediye Başkanı Musaffer Külcü, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile partililer katıldı.
Programda açılış konuşması yapan Türk Haber İş Sendikası Genel Başkanı Ali Akcan, kayıt dışı istihdamın olmadığı hiçbir ülkenin bulunmadığını ifade etti. Kayıt dışı istihdamın Türkiye'de çok büyük boyutlarda olduğunu dile getiren Akcan, "2010 yılı Eylül ayı verilerine göde istihdam edilen toplam 23 milyon 195 bin kişinin 10 milyon 383 bini kayıt dışı olarak çalışmaktadır. Bu ise ülkemizdeki toplam çalışanların yüzde 44.8'ine denk gelmektedir" dedi.
Kayıt dışı çalışanların oranın tarım sektöründe daha çok olduğuna vurgu yapan Akcan,2010 yılı itibariyle tarım sektöründe istihdam edilenlerin yüzde 85.89'nün herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşuna kayıtlı olmadığını açıkladı.
Akcan, ekonomik, mali, idari, hukuki ve sosyal nedenlerle ortaya çıkan bu problemin Türk toplumunun sosyal ve ekonomik dokusuna derin hasarlar verdiğini söyledi.
Kayıt dışı istihdam edilenlerin belirli bir bölümünün istikrarlı bir gelirden yoksun olduğunun altını çizen Akcan, "Çoğu zaman kayıt dışı çalışanlar eleğinin karşılığı olar düzeyde bir ücret lmaları bir tarafa, bazen bu ücreti almakta bile sıkıntı çekmektedirler. Bu son derece ızdırap verici bir durumdur" ifadelerini kullandı.

KAYIT DIŞI ÇALIŞANLAR SOSYAL GÜVENLİK SİSTEMİNDEN DIŞLANDI
Kayıt dışı çalışanların sosyal güvenlik sisteminden dışlandıklarını anlatan Akcan, "Emekli aylıkları, hastalık yardımları, iş kazaları gibi sosyal güvenlik yardımlarından yararlanamamaktadırlar. Kayıt dışı çalışanlar Türk mali sektörü ve ile bankacılık sektörünün çok önemli hizmetlerinden dışlanmışlardır. Bordroları olmadığı için çeşitli kredi imkanlarından faydalanma olanakları yok. Çalışma hayatı ile ilgili sorunları bakımından Türk adaleti sisteminden dışlanmışlardır. Bu ve benzeri sorunlar kayıt
dışında çalışanları daha çok çaresizliğe iterek "yoksulluk tuzağının" çerisine çekmektedir. Bu yoksulluk açmazı onları şartlara bakmaksızın hangi iş olursa olsun yapmaya zorlamaktadır2 şeklinde konuştu.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşarı Birol Aydemir, kayıt dışı istihdamın sadece sendikaların, devletin, yerel yöneticilerin tek başına baş edebileceği bir sorun olmadığının altını çizdi. Kayıt dışının bir çok nedeni bulunduğuna işaret eden Aydemir, Türkiye'de 10.1 milyon insanın sosyal güvenlik kapsamı dışında olduğunu açıkladı.
Kanunlara uyum maliyetinin yüksekliği, yabancı çalışanların gibi etkenlerin kaşıt dışı istihdamı beslediğini kaydeden Aydemir, işsizlik sorunun çözüme kavuşturulduğunda kayıt dışı istihdam ve ekonominin de buna parelel olarak düşeceğini ifade etti.
İş verenlere de seslenen Aydemir, "Kayıt dışı çalıştıran işveren kul hakkı yemiyor mu? Öbür dünyada hesap işi olacağını bilmiyor mu? Acaba, kul hakkına girmiyor mu?" diye sordu.
Kayıt dışı istihdamdan en çok çalışanları etkilediğini kaydeden Aydemir, "Kaza geçirdiği vakit hiçbir hakkı yok. Hiçbir sosyal güvenceden yararlanamıyor çoluğuyla, çocuğuyla ortada kalıyor" diye konuştu.
Hak İş Konfederasyonu Genel Başkanı Salim Uslu, kayıt dışı istihdamın beraberinde kayıt dışı siyaseti de beslediğini belirterek, "Kayıt dışı ekonomi ne kadar güçlü ise kayıt dışı siyasette o kadar büyük ve etkili oluyor. Kayıt dışı siyasetten kastım siyasetin toplum dışında üretilmesi. Siyasete siyaset dışı kurumların müdahil olması kayıt dışı ekonominin büyük olduğu yerlerde daha çok oluyor. Ne kadar kayıt dışı ekonomi o kadarda kayıt dışı siyaset. Kayıt dışı siyasette demokrasi defolu hale geliyor,
siyaset toplum için değil kayıt dışı ekonominin baronları için yapılmaya başlıyor" dedi.
Kayıt dışı istihdam sadece sendikaların değil ülke sorunu olduğunu dile getiren Salim uslu, kayıt dışı ekonomi ve istihdamın tolere edilebilir boyutları aştığına dikkat çekti.
Kayıt dışı mücadelenin devlet politikası olmasını isteyen Uslu, "Kayıt dışına kayıtsız kalmak zulme ortak olma demek. Kayıt dışılıkta insan hakları, hukuka karşı bir arkaya dolanma anlayışı var. Yoksulluğu istismar var. Kayıt dışı demek bu ülkede yaşayıp bu ülkede yurttaş haklarından yararlananların yurttaşlık haklarını yerine getirmemesi anlamına geliyor. Bu ülkede yaşayıp "ben vergi vermem", "askere gitmem" diyen bir insanın yurttaş haklarını da talep etme hakkı yok" ifadelerini kullandı.
Kayıt dışı istihdam ve ekonomi gibi konularda sendikaların ortak hareket etmesi için ça'en dışlandıklarını ğrıda bulunan Uslu, kayıt dışının sadece kamu hizmetlerinin aksamasına ve kalitesinin düşmesine neden olmadığını aynı zamanda geleceği de tehdit ettiğini vurguladı.
Uslu, kayıt dışı istihdamdan paralar kazananları toplum vicdanın ayıpladığı kadar, yasalarında yasaklıyor olması gerektiğini sözlerine ekledi.
Türk İş Konfederasyonu Genel Başkanı Mustafa Kumlu, ülkenin en önemli sorununun işsizlik ve kayıt dışının olduğunu söyledi.
Kayıt dışında birileri olduğu müddetçe kayıt içerisindekilerin de kaybettiğine vurgu yapan Kumlu, "Kayıt dışı istihdam ve ekonomi sadece kayıt dışında olanların sorunu değil ülkemizin çok önemli bir sorunu. Kayıt dışının ülkeye maddi ve manevi zararları var. Kayıt dışı istihdamın yaygınlığı sosyal hukuk devleti uygulamaları ve sendikal örgütlenmenin önündeki en önemli engellerden birisi" şeklinde konuştu.
Kayıt dışı mücadeleden hiçbir dönem vazgeçilmemesi için çağrı yapan Kumlu, bu konuda sosyal tarafların da katılımıyla ulusal bir eylem planı hazırlanmasını istedi.
(MMY-BÖ-E)