Bakan Atalay, Gündemdeki Konulara Gaziantep'ten Cevap Verdi

Gaziantep'in düşman işgalinden kurtuluşunun 89. yılı törenlerle kutlandı.

Kutlamalar Demokrasi Meydanı'nda Atatürk Anıtına çelenk konulması, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. Tören kapsamında daha sonra Şehitler Abidesi ziyaret edildi. Şehitler Abidesi'ndeki törenin ardından Vali Süleyman Kamçı, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Kahraman Güneş, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey, valilik makamında tebrikleri kabul ettiler. Kutlamalara daha sonra İstasyon Meydanı'nda devam edildi. Buradaki törene İçişleri Bakanı Beşir Atalay da
katıldı. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından Vali Süleyman Kamçı, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Kahraman Güneş ve Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey, halkın bayramını kutladı.
Törende bir konuşma yapan Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey, 89 yıl önce Gaziantep'te şanlı bir tarihe imza atıldığını, tarihe altın harflerle yazılmış eşsiz bir savunma gösterildiğini belirtti. O tarihte Gaziantep'te yaşananların hiç bir yerde tekerrür etmediğini kaydeden Güzelbey, "O dönemde, bin yıldır birlikte yaşadığımız Ermenilerin ihanetini yaşadık. Biz ihanete alışığız. Tıpkı bugünlerde yaşadığımız gibi" diye konuştu.
İçişleri Bakanı Beşir Atalay da, Gazianteplilerin gösterdikleri muhteşem savunma ile milli mücadele ateşini yaktıklarını belirterek, "Gaziantep ile Türkiye gurur duymaktadır. O yıllar bizim için acı yıllardı, ama o yıllar bizim için aynı zamanda gurur kaynağı olan yıllarımızdı. Bütün Gaziantep hep bir ağızdan 'Ya istiklal ya ölüm' demiştir ve peşinden Türkiye da aynısını söylemiştir. Buradan, Mustafa Kemal Atatürk, Şehit Kamil, Şahin Bey, Karayılan ve tüm şehitleri, tüm kahramanları rahmet ve minnetle
anıyorum" dedi.
25 Aralık 1921 tarihinde son Fransız askerinin kenti terk ettiğinde, Gazianteplilerin ellerinde Türk Bayrağıyla meydanı doldurdukların ve o zaman bugünün bir bayram günü olduğu ilan ettiklerini kaydeden Bakan Atalay, şunları söyledi:
"Yıllar önce burada toplanan Anteplilerin kalbindeki aşka her zaman ihtiyaç var. Bu aşkı bu meydanda görüyorum. O aşk ülkesi için, namusu için, dini ve bayrağı için, vatanı için ölmeye ve savaşmaya hazır, vatanperverlerin aşkıdır. Gaziantepliler; o tarihte sağına, soluna, arkasına bakmadan, kimliğine bakmadan, nerden geldiğine nereye gittiğine bakmadan, o muhteşem bayrağın altında toplanarak ölüme koşarak gitmişlerdir. Eğer o aşk olmasaydı, bu şehir direnemezdi, Türkiye direnemezdi, Anadolu'nun direnişi
olmazdı. Allah'a şükür ki bu kahraman şehrin evlatları direndiler ve bize unutulmaz bir miras bıraktılar. Bu mirasın adı Türkiye'dir. Bu miras, büyük hayalleri olan insanların mirasıdır. Bu miras toprağa düşmüş şehitlerin, kahramanların mirasıdır. Bu miras bu topraklarda yaşayan herkesindir. Kendini bu ülkeye ait hisseden herkesindir. Türkiye kimliği ne olursa olsun, gönlünde vatanperverlik aşkı olan, ülkesi için çalışan, fedakarlıkta bulunan, gerektiğinde canını verecek insanlarındır. Nasıl ki; Kurtuluş
Savaşı'na giderken kimseye alt kimliği sorulmadıysa, bugün de daha güçlü, daha özgür, daha büyük bir Türkiye için çalışana, gayret gösterene, aynı şekilde davranmalıyız. Bizim bir bayrağımız, bir vatanımız ve bir idealimiz var. O idealin adı özgür, güçlü, tam bağımsız büyük Türkiye idealidir. Kim bu idealin peşinden koşuyorsa, kim bu bayrağı, ülkeyi seviyorsa bizim kardeşimizdir, yoldaşımızdır, cephede mücadele eden arkadaşımızdır."
Bakan Atalay, işgalde yıkılan Gaziantep'in bugün Türkiye'nin en gelişmiş şehirlerinden birisi olduğuna dikkat çekerek, "Gaziantepli yerinde duramaz. Kurtuluş Savaşında risk aldığı gibi bugün ekonomide de risk alıyor. Gaziantepli risk almayı sever. Onun için en gelişmiş şehirlerinden birisidir. Gaziantep bugün dünyaya açılan bir şehirdir. Türkiye'nin önemli ihracat merkezlerinden birisidir. Suriye ile tarihimizdeki en olumlu dönemi yaşıyoruz, vizeleri kaldırdık. Gaziantepli sanayicimiz bundan kazanıyor.
2011 yılında Gaziantep ile Halep arasında hızlı tren seferi başlatılması kararlaştırıldı. Gaziantep ile Halep bu hızlı tren ile bir birine bağlanacak" diye konuştu.
Türkiye'nin içe kapanıklığını geride bıraktığını ifade eden Atalay, "Türkiye bugün dünyaya açılan bir ülke. Eski ezberler bozuldu. Dayatılmış Türkiye gerçeklerinin, aslında gerçekleri yansıtmadığı ortaya çıktı. Sıfır problem anlayışıyla komşularımızla olan sorunlar çözüldü. Gayretli çalışmaların sonuçlarını en iyi siz görüyorsunuz. Bölge ticareti gelişti. Türkiye'nin gerek bölgede gerek dünyada itibarı ve saygınlığı arttı. Bölgenin en istikrarlı, modern ülkesi haline geldi. Artık küresel meselelerde
etkin rol oynuyoruz" şeklinde konuştu.
12 Eylül 2010'da yapılan referandumda Gaziantep'in yüzde 70 oyla "Evet" dediğini hatırlatan Atalay, sözlerini şöyle tamamladı:
"Hükümet olarak Gaziantep'in gelişmesi için elimizden geleni yapıyoruz. Köylerin kalkınması için sürdürülen KÖYDES Projesi büyük hızla ilerliyor. Bu dönemde 174 kilometre bölünmüş yol yaptık. Teşviklerle bölgedeki yatırımlar teşvik ediliyor. Gaziantep, bugün bir marka şehir. Bütün bunlar şans eseri ve kendiliğinden olmuyor. Bunlar çalışarak oluyor. Biz ülkemizi ve vatandaşlarımızı ayırt etmeden çok seviyoruz. Önümüzdeki günlerde de büyük yatırımlara imza atılacaktır. Ben Gaziantep'in kurtuluşunun 89.
yıldönümünde, sizin aranızda olmaktan büyük onur ve mutluluk duyuyorum. Şehitlerimizi ve gazilerimizi minnetle anıyorum. 2011 yılının da bütün vatandaşlarımıza sağlık ve huzur getirmesini diliyorum."
Törende daha sonra öğrenciler şiirler okurken, düzenlenen yarışmalarda dereceye giren sporculara ödülleri verildi. Halkoyunları gösterisinin ardından resmi geçit töreni yapıldı. Resmi geçit vatandaşlar ve protokol üyeleri tarafından sık sık alkışlandı. Resmi geçidin ardından tören sona erdi.
(OÇ-h HE-Y)