Aşkale Sinter Manyezit İşletmesi üretime başladı

Cihan Şirketler Grubu'nun bir kuruluşu olan Trabzon Madencilik ve Metal Sanayi Ticaret AŞ'nin kurduğu Aşkale Sinter Manyezit İşletmesi üretime başladı

Cihan Şirketler Grubu'nun bir kuruluşu olan Trabzon Madencilik ve Metal Sanayi Ticaret AŞ'nin kurduğu Aşkale Sinter Manyezit İşletmesi üretime başladı.

Cihan Şirketler Grubu, merkezi Erzurum'un Aşkale ilçesinde ülkenin en önemli yeraltı kaynaklarından manyezit, kromit, manganez ve diatomit madenlerini değerlendirmek ve ülke ekonomisine kazandırmak üzere bir dizi yatırıma başladı. Grup, 8 Aralık'ta Sinter Manyezit Üretim Tesisi ise Aşkale'de faaliyete başlarken, diatomit, fused magnezya, ferro mangan ve ferro krom tesisleri yatırımlarının ise 2012–2015 yılları arasında tamamlanması planlanıyor. Yatırımların hayata geçirilmesiyle, bölgede büyük bir sanayi kompleksinin oluşacağı ve elde edilecek 100 milyon dolar civarındaki hâsılatın ile bölgenin sosyal ve ekonomik yapısının değişmesine ve gelişmesine yardımcı olacağı belirtildi.

Trabzon Madencilik ve Metal Sanayi Ticaret AŞ'nin Yönetim Kurulu Başkanı Salih Cihan, Sinter Manyezit Tesisi ile üretim ve istihdama katkı sağlayacaklarını ifade etti. Cihan, üretime başladıklarını ve ilk ihracat siparişini de aldıklarını belirterek, ilkbaharda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla resmi açılışlarını yapmayı planladıklarını vurguladı.

Madencilikte 30 yıllık deneyimleri olduğunu ifade eden Cihan, "Yatırımlarımıza 5 yıl öncesinden başladık. 30 yıl önce gençlik dönemimde Kop Dağı'ndan çıkardığımız manyezit ve krom madenlerini Trabzon Limanı'ndan Yugoslavya'ya gönderiyorduk. O zamanlardan beri Türkiye'de bu değerlerin var olduğunun farkındaydık. Sonrası manyezit ve krom ticari konumuz oldu. Yatırım için burası aklımıza geldi. Bu bölgeden madeni işleyip dünyaya pazarlamak için girişim yaptık ve bugün bu tesisleri açmış olduk. Biz bu değerlerimizi dünyaya tanıtacağız. Yüzde 100 ihracatı olan işler. Türkiye'de de pazarı var." dedi.

Manyezitin 50 çeşit endüstri ürününde kullanılabildiğini ifade eden Cihan, "En çok ateş tuğlası yapımında kullanılmakta. Manyezit ateş tuğlaları başlıca çelik ve çimento fırınlarında kullanılıyor. Yüzde 100 katma değer üreten bir iş. Hedefimiz üretilen sinter manyeziti hem yurt içine hem de yurt dışına satmak." diye konuştu.

Yıllık 120 bin ton ihracat yapmayı planladıklarını ancak ileride ilave yatırımlar yaparak kapasiteyi 250 bin tona çıkaracaklarını ifade eden Cihan, "Kurulan tesislerin şu andaki değeri 70 milyon dolar civarında. Şu an fabrika içinde istihdamımız 150 kişi. Ancak madenlerde çalışanlarla 350'yi buluyor. İleride bu sayı 500 kişiyi bulacaktır. İlk üretimimizi şimdiden sattık. 15 Ocak'ta Ukrayna'ya göndereceğiz. Bu ürüne talep çok fazla. Daha başlamadan malımızı sattık ve bu ürünü Trabzon Limanı'ndan ihraç ederek başlangıç yapmış olacağız.'' açıklamalarında bulundu.