Gaziantep Üniversitesi'nde münazara teknikleri anlatıldı

Gaziantep Üniversitesi Edebiyat Topluluğu tarafından 'İletişimde Yükselen Değer Münazara' konulu konferans düzenlendi.

Konferansa konuşmacı o

Gaziantep Üniversitesi Edebiyat Topluluğu tarafından 'İletişimde Yükselen Değer Münazara' konulu konferans düzenlendi.

Konferansa konuşmacı olarak katılan Kolej Vakfı Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni Mehmet Uçar, münazaranın ancak doğru iletişimle gerçekleşebileceğini ifade etti. İletişimin çok geniş bir kavram olduğuna dikkat çeken Uçar, anlatılmak istenenin net olarak bilinmesi gerektiğini kaydetti.

Türk Dil Kurumu'na göre iletişimin, duygu, düşünce veya bilgilerin akla gelebilecek her türlü yolla başkalarına aktarılmasını olduğunu belirten Uçar, iletişimde en önemli kuralın zihnin temiz olması olduğunu vurguladı. Uçar, "Biliyorum ama anlatamıyorum, beni kimse dinlemiyor gibi sözleri söyleyen bir insanda iletişim bozukluğu vardır. Anlattıklarınız içeriği, ses tonu, hitabet ve beden dili karşınızdakilerin anlaması açısından çok önemlidir. Örneğin geçmişte oynanan radyo tiyatrolarında ses tonu iletişimde çok büyük rol oynamıştır." şeklinde konuştu.

Münazarada ses tonu ve hitabetin en uygun şekilde olması gerektiğine dikkat çeken Uçar, "Bir konu üzerinde belirli kural ve yöntemlerle uyularak yapılan tartışma münazaradır. Münazara, düşüncelerin aktarım halidir. Geniş düşünerek, empati kurarak, karşıyı dinlemeye ve anlamaya çalışmadır. Münazara sayesinde yoğun iletişim gücü sağlarsınız. Münazara, söylediğine inanıp, dinleyenlerin inanmasını sağlamaktır." ifadelerini kullandı.