Dizi sektörü meydanlara indi

Yerli dizi yersiz uzun!' sloganıyla yola çıkan dizi sektörü çalışanları, geçtiğimiz yıl hayatlarını kaybeden meslektaşlarını anmak adına dizilerin sürelerini protesto ettiler.

Dizi sektörü meydanlara indi
Tarih 24 Aralık 2009’u gösterdiğinde, Erkan Petekkaya ve Ayça Varlıer’in başrollerini oynadığı ‘Son Bahar’ dizisinin seti sabaha karşı sona ermişti. Kuaför asistanı Tülay Ergildi ve makyöz Zehra Sezgin, setten eve giderken trafik kazası geçirmiş ve hayatlarını kaybetmişlerdi. Ardından dizilerin 90 dakika olması tartışılmış ve sürelerin düşürülmesi gündeme gelmişti ama hiçbir değişiklik olmadı.
Dizi emekçileri, arkadaşlarının başına gelen bu talihsiz olayı unutmadı. Senaryo Yazarları Derneği (SENDER) ve Sinema Emekçileri Sendikası’nın (SİNESEN) katılımıyla “Yerli dizi yersiz uzun!” sloganıyla eylem Taksim Meydanı’na saat 19.00’da başladı.

SENARİSTLER KALEM BIRAKTI

Senaristler saat 18.00’de kalem bıraktı, yönetmenler “Stop” dedi, setler durdu ve şalterler indi. Tüm sektör çalışanları servislere binip Taksim Meydanı’na AKM’nin önüne gelerek eyleme katıldı. Memet Ali Alabora’nın sunumuyla gerçekleşen eylemde, dizi müziklerinden oluşan bir konser verildi ve tüm sektör çalışanları ilgililere insanlık dışı çalışma koşullarını yaratan, kaliteyi düşüren dizi sürelerini 45 dakikaya indirme taleplerini dile getirdi.
Eyleme, Ay Yapım, Gold Film, Avşar Film, MİNT Prodüksiyon, ASİS Yapım, TİM’S Production, TMC, MOST Production, BKM Film, Pana Film çalışanları katıldı. Seti olan yapımcılar çalışanlarını servisleriyle AKM’ye gönderdi.