Kaplan: İl yapmayan namerttir

İçişleri Bakanlığı'nın Şırnak'ın Cizre ve Hakkâri'nin Yüksekova ilçesinin "İl statüsüne yükseltilmesi" i...


İçişleri Bakanlığı'nın Şırnak'ın Cizre ve Hakkâri'nin Yüksekova ilçesinin "İl statüsüne yükseltilmesi" için yasal çalışma başlattığına yönelik haber, iki ilçede de ihtiyatla karşılandı. İki ilçenin belediye başkanları, il olmayı memnuniyetle karşıladıklarını ancak güvenlik gerekçesi nedeniyle il yapıldıklarına yönelik iddiaların kendilerini kaygılandırdığını belirtti. BDP Hakkari Milletvekili Hamit Geylani, il kararının askeri ve siyasi bir karar olduğunu belirtirken, BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, "Yüksekova ve Cizre'yi il yapmayan namerttir" dedi.

Öcalan model için önermişti
Terörist Abdullah Öcalan'ın "Demokratik Özerklik"e model olarak önerdiği Yüksekova ve Cizre'nin il yapılacağına ilişkin haberin Milliyet'te yayımlanması bu ilçelerin bağlı olduğu Hakkari ve Şırnak'ta şaşkınlık yarattı. İl olma kriterini taşımasına rağmen yıllar önce Cizre il olmayı beklerken güvenlik boyutu da gözönüne alınarak nüfus ve yerleşim bakımından daha yetersiz olmasına rağmen Şırnak il yapılmıştı. Bu durum Cizrelilerin tepkisini çekmişti. Yüksekova ise nüfus yoğunluğu bakımından 32 ilden büyük. Yüksekovalılar, il olma kararına olumlu bakmalarına rağmen, "Daha çok asker, daha çok polis gelecek" kaygısını taşıyor. Belediye başkanları KCK davasından tutuklu olan Yüksekova ile Cizre Belediyesi'ne başkan yardımcıları vekâlet ediyor.
Belediye başkan vekilleri ile milletvekilleri il olma kararını Milliyet'e değerlendirdi:
Cizre Belediye Başkan Vekili Adem Gökçe: Cizre'nin il olmasına bir açıdan bakarsak, geç kalmış karardır. Çok mutluyuz ve memnunuz. yanlız AKP hükümeti, bu kararı politik malzeme yapmazsa, ilçeyi askeri yığınak haline getirmezse, siyasi amaçla kullanmazsa iyi olur. Kendi kendimize soruyoruz; doğuda acaba niye Cizre ve Yüksekova'yı seçmişler. Bu karar kafamızda soru işareti yaratıyor. Seçimler yaklaşıyor, AKP bunu o şekilde kullanabilir. Ama inşallah yanılan biz oluruz. İlçemizin il olması sağlık, eğitim ve ticari açıdan çok iyi olur.
Yüksekova Belediye Başkan Vekili Erdal Aydın: Alınan karar önemlidir. Ancak güvenlik endişesi var. İl yapmakla sorun çözülmez. Halkın talepleri var. Bu kararı, güvenlik olarak bölge daha yoğun hale gelecek diye anlıyoruz.