İller Bankası'ndan aldıkları ödeneği artırmak isteyen belediyeler, nüfus artışı için ilginç yöntemlere başvuruyor (Özel)

Nüfusunun resmi kayıtlardakinden daha fazla olduğunu iddia eden belediyeler, kaydı başka bir yerde olduğu halde kendi sınırları içerisinde oturan vata

Nüfusunun resmi kayıtlardakinden daha fazla olduğunu iddia eden belediyeler, kaydı başka bir yerde olduğu halde kendi sınırları içerisinde oturan vatandaşları nüfuslarına katabilmek için ilginç yöntemlere başvuruyor.

Adrese Dayılı Nüfus Sistemi'ne göre belediyelerin nüfusu her yıl 31 Aralık'ta belirleniyor. Belediyeler de takip eden bir yıl boyunca bu nüfusa göre İller Bankası'ndan pay alıyor. Bu durum ise bazı küçük ilçe ve beldelerde nüfus yarışını beraberinde getiriyor. Nüfusunun 2 binin altına düşmesinden korkan belediyelerin, çevre ilçeler ile hatta illerdeki hemşehrilerinden nüfus kayıtlarını baba ocakları aldırmasını istedikleri savunuluyor. İl ve büyük ilçe merkezlerinde oturan bu kişilerin de kayıtlarını kendi ilçe, belde ya da köylerine yazdırdıkları savunuluyor. Bu durum ise merkezi konumda bulunan büyük ilçe belediyelerini rahatsız ediyor. İller Bankasından aldıkları payın nüfusa göre verildiğine dikkat çeken yetkililer, ikametgahı başka yerde göründüğü halde kendi sorumluluk sahasında oturan vatandaşlara da hizmet götürdüklerinin altını çiziyor. Bu nedenle resmi nüfuslarının üzerinde kişiye hizmet götürdüklerine işaret eden yetkililer, bunun da belediyelere ekstra külfet getirdiğinin altını çiziyor. Bu duruma çare bulmak için arayışa giren belediyeler, bu konumda olan vatandaşlardan ikametlerini kendi sorumluluk sınırları içerisine aldırmasını istiyor. Bunun için de 'ödül' ya da 'ceza' gibi caydırıcı yöntemleri tercih ediyor. Bazı belediyeler bu durumdaki kişilerden nüfus kaydını kendi ilçesine aldırma karşılığı çeşitli ödüller vaat ediyor. Bazı belediyeler ise nüfus kaydı başka yerde olduğu halde sorumluluk sahasında oturduğunu tespit ettiği vatandaşların içme suyu ücretlerine yüzde 100 zam yapacağını duyuruyor.

OF BELEDİYESİNDEN HEDİYELİ DAVET

Trabzon'un Of İlçesi Belediyesi, yıl sonuna kadar ikametgahını ilçe merkezine nakledenlere otomobilden, buzdolabına, çamaşır makinesinden, bulaşık makinesine, bilgisayardan LCD televizyona, cep telefonundan ütüye kadar çeşitli hediyeler dağıtacağını açıkladı. "137. yılda 137 hediye" sloganıyla duyurusu yapılan kampanyanın hediyeleri ise nüfusun 30 bini aşması halinde çekilişle verilecek. Çekilişe katılmak isteyenlerin, ikametgahlarını en geç 31 Aralık 2010 tarihine kadar Of'a nakletmeleri ve çekiliş için belediyenin numarataj bürosundan kayıt numarası almaları gerekiyor.

Of Belediyesi Başkanı Oktay Saral, ilçenin merkez nüfusunun 18 bin görünmesine karşılık, 35 bin civarında kişiye hizmet götürdüklerini savundu.

Saral, bu nedenle İller Bankasından nüfusa göre aldıkları payın düştüğüne dikkat çekerek, "Belediyemizin 11 bin 500 mesken su abonesi var. Her hanede ortalama 3 kişi yasa nüfusumuz 35 bin kişi demektir. Ancak bizim iki yıl önce 22 bin olan nüfusuz 201 yılında 18 bine düştü. Bazı vatandaşlarımızın ilçemizde yaşamasına, burada esnaflık yapmasına, belediye hizmetlerini bizden almasına rağmen değişik nedenlerden dolayı farklı ilçe, belde ya da köylerde yazılmaktadır." dedi.

Bu durumun ilçenin her yönüyle geri kalmasına neden olduğunu söyleyen Saral, "Adrese Dayalı Nüfus Sistemi'ne göre nüfusumuzun düşük görünmesi İller Bankasından aldığımız payı azaltıyor. Biz 18 bin nüfusa göre pay alıyoruz ancak yaklaşık 35 bin nüfusa hizmet götürüyoruz. Bu durum bizim İller Bankasından alacağımız paydan 350-400 bin kaybımız var demektir." diye konuştu.

Kayıtlarda vatandaşın beyanının dikkate alındığını ifade eden Saral, bunun da yanlış olduğunu iddia etti. Kurumlar arası iletişim olması gerektiğinin altını çizen Saral, şöyle devam etti: "Çünkü bu durumun mağduru belediyeler oluyor. Bu işin daha sağlam bir zemine oturtulması gerekiyor. Biz vatandaşlarımızdan nerede yaşıyorlarsa orada yazılmalarını bekliyoruz."

Başkan Saral, hediye kampanyasını da vatandaşın konuya duyarlılığını artırması için yaptıklarını, ancak şuana kadarki ilginin de tatmin edici olmadığını kaydetti.

AKÇAABAT BELEDİYE SUYU PAHALI VERECEK

Trabzon'un Akçaabat İlçe Belediyesi de ilçe merkezinde ikamet edipte kaydını başka yerde gösterenlerin suyuna yüzde 100 zam yapacağını duyurdu. Belediye Başkanı Şefik Türkmen, çeşitli nedenlerle kendi sorumluluk alanlarında oturanların ikametgahlarını başka yerde gösterdikleri için İller Bankasından aldıkları payın gerekli seviyede olmadığını savundu. Türkmen, bu durumun belediye gelirlerinde önemli bir düşüşe yol açtığına dikkat çekti.

Belediyelerin kısıtlı kaynaklarla halka hizmet götürmeye çalıştığını ifade eden Türkmen, "Şehrimizde ikamet ettiği halde nüfus kayıt sisteminde başta yerlerde kaydı bulunan vatandaşlarımız, yanlış beyanda bulunma suçu işlemenin yanında, şehrimizdeki diğer vatandaşlarımıza da haksızlık etmektedirler. Çünkü hak etmedikleri hizmetlerden yararlanmaktadırlar. Bunan yanında halka verilecek hizmetlerin seviyesinin düşmesine de neden olmaktadırlar." dedi. Bu duruma son vermek için Kent Bilgi Sistemi Projesi hazırladıklarını anlatan Türkmen, şöyle devam etti: "Yılsonundan itibaren yılın 6 ayından fazla şehrimizde ikamet ettiği halde nüfusunu şehrimize aldırmayan vatandaşlarımızın içme suyu ücretlerine yüzde 100 zamlı tarifi uygulamayı planlıyoruz. Ayrıca yapı ruhsatı, evlendirme, asker, aile ve diğer sosyal yardımlar gibi hizmetlerden yararlanmalarını da durduracaktır."

Türkmen, vatandaşların kayıtlarını ikamet ettikleri yerlere aldırmalarının mağdur olmamaları için önem arz ettiğini sözlerine ekledi.